Soros: EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj

Milijarder George Soros poručio je kako EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj po pitanju vezanja vladavine prava s korištenjem sredstava iz europskih fondova, jer o tome ovisi budućnost EU-a.

U ponedjeljak su Mađarska i Poljska blokirale usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira za 2021.-2027. (europski proračun) te fonda za oporavak jer bi korištenje sredstava bilo povezano s poštivanjem vladavine prava. Mađarska i Poljska tvrde da bi kriteriji bili proizvoljni i ideološki. Druge ih zemlje u tome za sada nisu podržale, izuzev slovenskog premijera Janeza Janše koji se založio za kompromis.

“EU si ne može priuštiti kompromis po pitanju odredbi o vladavini prava. Odgovor na izazov koji predstavljaju Orban i Kaczynski (čelnik poljske vladajuće stranke PiS, op.a.) odredit će hoće li EU preživjeti kao otvoreno društvo vjerno vrijednostima na kojima je utemeljeno”, napisao je Soros u članku za Project Syndicate.

Za Orbana i Kaczynskog vladavina prava “predstavlja praktično ograničenje osobne i političke korupcije”, dok je Orban stvorio u Mađarskoj “razrađeni kleptokratski sustav”, piše Soros.

Soros u tekstu spominje i Janšu kao “bliskog političkog saveznika” Viktora Orbana, u kontekstu nabave respiratora, dijelom i iz Slovenije, za što su bile zadužene, tvrdi Soros, Orbanu bliske tvrtke.

Milijarder Soros osnovao je Zakladu Otvoreno društvo koja financira organizacije civilnog društva širom svijeta koje se uklapaju u Sorosevu viziju idealnog društvenog uređenja.





Orban navodi da Soroseve organizacije žele uništiti nacionalni identitet i tradicionalne vrijednosti te je onemogućio funkcioniranje Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) u Mađarskoj. To je sveučilište nekoć imalo sjedište u Budimpešti, a osnovao ga je Soros. Mađarska je također usvojila razne zakone kojima otežava Sorosevo financiranje nevladinih organizacija u zemlji.

Mađarski je čelnik Sorosa nazvao “svjetskim oligarhom broj jedan”.

 





Komentari

komentar

You may also like