dr. sc. Jadranka Polović: „ZASTARJELOST“ LIBERALNE IDEOLOGIJE, PORED PUTINA, PROPITUJU I VODEĆI AMERIČKI ANALITIČARI

I sam se američki predsjednik, Donald Trump, prije koji dan, zgrozio situacijom u Los Angelesu i San Francisku u kojima populacija beskućnika dramatično raste. U najbogatijim gradovima na svijetu, socijalna situacija podsjeća na onu apokaliptičnu, prikazanu još prije 40 godina u filmu Mad Max. Naime, ispred nosa futurističke Silicon Valey i GAFAM industrije (Google, Apple, Facebook, Amazon) koja simbolizira koncentraciju gospodarske i znanstvene snage američke poslovne zajednice, posvuda caruje beskućništvo i siromaštvo koje postaje podloga opasnim zaraznim bolestima, što je teško spojivo s razvijenim zapadnim društvima u 21. stoljeću. Tako npr., u bajkovitoj Kaliforniji među sve većom populacijom beskućnika koja se smjestila ispred nezamislivo skupih domova isto tako nezamislivo bogatih ljudi, kao i raskošnih hotela, vlada epidemija tifusa. Policajac kojeg je zapala nemoguća dužnost da regulira socijalni život ove raznolike zajednice (narkomani, nezaposleni, ljudi s malim prihodima, studenti, mentalno bolesne osobe…), nedavno je obolio od ove teške bolesti.

Los Angeles je protekle godine doživio 16% povećanje broja „homeless people“ što je samo posljednji u nizu znakova ozbiljne nejednakosti u dohotku i pogoršanja stambene krize u Kaliforniji. Beskućnici, čiji se broj popeo na gotovo 60000 na području ovog megapolisa, žive u šatorima i privremenim skloništima, često automobilima koji nisu u voznom stanju, usred elitnih četvrti. Rastući jaz u bogatstvu i neuspjeh u provedbi javnih politika koje bi pružile bar osnovnu socijalnu mrežu zdravstvene skrbi najsiromašnijim građanima pogoršali su krizu beskućništva. “Svjetski lideri koji dolaze u posjet predsjedniku Sjedinjenih Država i voze se autocestom, to ne mogu gledati”, rekao je Trump, dodavši da beskućništvo i nehigijenski uvjeti koji su zavladali mogu uništiti američke gradove. Naglo povećanje rente u cijeloj državi i federalno neinvestiranje u pristupačne stambene jedinice, u kombinaciji s epidemijom trauma i duševnih bolesti, gura ljude u beskućništvo brže nego što ih se može izvući”, dodatni je zaključak „bespomoćnog“ gradonačelnika LA. Ako ovom dodamo već poznatu „znanstvenu činjenicu“ prema kojoj je London glavni grad Zapadne Europe po broju oboljelih od tuberkuloze (The Lancet, 2010.), moramo si postaviti temeljno pitanje – jesu li ovo inovativne vrijednosti koje nam nude (neo)liberalne demokracije i koje trebaju kao „model“ biti preuzete u Europskoj uniji, time i u Hrvatskoj (u kojoj broj beskućnika, također, alarmantno raste)?

Načelno, liberalne demokracije potiču vlade na „proizvodnju“ javnih dobara i socijalnih usluga za svoje građane, dok autokracije osiguravaju privilegije tek maloj eliti političkih moćnika. Ipak, ekonomsko bogatstvo, institucionalni kapacitet, te vrsta režima, danas teško mogu biti relevantni čimbenici pomoću kojih bi se moglo objasniti zbog čega neke zemlje (npr. SAD) ne „proizvode“ više javnih dobara od drugih (npr. Kine). S obzirom na ovu tezu postavlja se pitanje: možemo li Sjedinjene Države danas smatrati demokracijom ili autokracijom? Naime, više je nego očito da u ovoj neobično bogatoj, tehnološki nainovativnijoj zemlji na svijetu, ekonomskoj, političkoj i vojnoj supersili, ne postoji ni najmanja korelacija između visoke razine GDP i javnih usluga koje bi američka vlada bila spremna pružiti svojim građanima. Naime, razina javnih usluga dostupna Amerikancima je ispod svih kriterija: urušene javne obrazovne institucije, nedostupna zdravstvena i socijalna skrb, privatizirana sigurnost koja je nakon serije školskih pokolja postala prvorazredno