dr.sc. Sanja Vujačić: OKUPACIJA EUROPE U SJENI KORONE

Sjedinjene Države svojim su civilima preporučile «izbjegavanje nebitnih putovanja u Italiju»  (razina uzbune 3), a posebno da uopće ne putuju u njene regije Lombardiju i Veneto (razina uzbune 4, kao za Kinu). Kompanije American Airlines i Delta Air Lines obustavile su sve letove između New Yorka i Milana. Državljanima SAD-a na putu u Njemačku, Poljsku i druge europske zemlje (razina uzbune 2), preporučeno je da «poduzmu striktne mjere opreza». Međutim te se mjere očito nisu odnosile na američke vojnike. Pod pretekstom vježbe Defender Europe 20, odnosno najvećeg razmještanja američkih trupa u Europi u posljednjih 25 godina, nagrnuli su u europski prostor bez maski i rukavica. Kako to dokazuju video zapisi, na europskim aerodromima dočekivali su ih lokalni predstavnici koji su se natjecali tko će se prije dočepati njihovih ruku, zagrliti ih i održati im ljigaviji govor dobrodošlice.

Europski čelnici su u koronavirusnoj krizi prepoznali «novi svjetski rat»; protiv zajedničkog nam, prostim okom nevidljivog neprijatelja: nano-virusa. Taj rat Kinezi i Južnokorejanci već dobivaju, pa ćemo ga vjerojatno uskoro dobiti i mi. Puno je upitnije kako ćemo pobijediti makroekonomski virus – s kojim još nismo zaratili. Jer da jesmo, ne bi ekonomija bila sasvim blokirana, nego bi – kao u svim prethodnim ratovima – bila stavljena u funkciju postizanja ratne pobjede.

Dakle, ne živimo u raljama rata, nego high tech diktature koja priječi mobilnost pojedinaca, njihovo međusobno druženje i ekonomsku aktivnost. Jedini usporedivo, od prije poznato razdoblje ljudske povijesti u kojem su se u karanteni zatekli ljudi i gospodarstvo, je doba Crne Smrti ili Crne Kuge (1347.-1350.). S tom razlikom da je, prema podacima WHO-a, smrtnost COVIDa-19 – za kojeg nema specifičnog lijeka i cjepiva: 3%, a neliječene kuge: 60%.

Taj nesrazmjer, kao i svjetski – poglavito europski diskursi o zajedničkom ratu protiv nepoznatog nano-virusa (koji je čas uzročnik obične gripe – čas smrtonosne pneumonije), toliko su zbunjujući da ih je nužno «prorudariti» (Data mining).  Ističe se vrh tog ledenog brijega fake news: nekoherentna komunikacija U.S. Army u Europi, u jeku koronavirusne krize. Prisjetimo se:

1)  26. veljače 2010.: ParsToday i FrenchPressTV javljaju da je general US Air Force, Tod Walters – zapovjednik američkih trupa u Europi (United States European Command), u Washingtonu odgovarao na pitanja Odbora za vojne službe američkog Senata. Najavio je kako bi neke vojne baze u Italiji i Njemačkoj mogle biti zatvorene nakon 1. ožujka, jer se epidemija koronavirusa nastavlja širiti Europom. Ustvrdio je da «dobar dio»  njegovih 35.000 vojnika «trenutačno jednostavno doma sjedi kako bi izbjegao zarazu».  Izjavio je to u trenutku u kojemu je Italija službeno registrirala 300 oboljelih i 11 umrlih. Nakon, rasplamsavanja bolesti na sjeveroistoku Italije, u gradu Vicenza, u kojem su Sjedinjene Države stacionirale 6-7.000 vojnika i tisuće članova njihovih obitelji, vojska je zatvorila škole, vrtiće, sportske dvorane i crkve i, u isto vrijeme ustvrdila kako u redovima američke vojske nema i nije bilo oboljelih; što lokalne vlasti nisu imale priliku provjeriti. Iz čega je bilo moguće izvesti zaključak da su u Italiji, toj savezničkoj europskoj državi koja se prva suočila sa zdravstvenom katastrofom i u kojoj je američka vojska sveprisutna, GI’s mirovali dok je identificirani neprijatelj COVID-19 harao.  Postavilo se pitanje: «jeli to GI’s bježe?» – od nano-virusa.

2)  4. ožujka 2020. : Ne samo kako U.S. Army nije smanjila, nego je ojačala svoje prisustvo u Europi. Sjedinjene Države svojim su civilima preporučile «izbjegavanje nebitnih putovanja u Italiju»  (razina uzbune 3), a posebno da uopće ne putuju u njene regije Lombardiju i Veneto (razina uzbune 4, kao za Kinu). Kompanije American Airlines i Delta Air Lines obustavile su sve letove između New Yorka i Milana. Državljanima SAD-a na putu u Njemačku, Poljsku i druge europske zemlje (razina uzbune 2), preporučeno je da «poduzmu striktne mjere opreza». Međutim te se mjere očito nisu odnosile na američke vojnike. Pod pretekstom vježbe Defender Europe 20, odnosno najvećeg razmještanja američkih trupa u Europi u posljednjih 25 godina, nagrnuli su u europski prostor bez maski i rukavica. Kako to dokazuju video zapisi, na europskim aerodromima dočekivali su ih lokalni predstavnici koji su se natjecali tko će se prije dočepati njihovih ruku, zagrliti ih i održati im ljigaviji govor dobrodošlice. Poput videa američke vojske, koji prikazuje dolazak prvih 200 GI’s u Bavarsku – gdje je zabilježena prva europska zaraza koronavirusom, a na par stotina kilometara od Lombardije u kojoj je COVID-19 već divljao[1]. Dakle GI’s su bili jednako izuzeti od službenih mjera zaštite koje su proglasile države u koje ulaze, koliko od preporuka države koja ih je tamo poslala.





Sve do sredine ožujka nije se poremetio program vježbe Defender Europe 20. U njoj je – do travnja i svibnja 2020., trebalo sudjelovati ukupno 30 000 američkih vojnika; među kojima 20 000 novopristiglih, kojima je potporu trebalo pružiti 7 000 vojnika iz 17 europskih članica NATO saveza[2]. Tako je u Poljskoj, u 12 zona za obuku, trebalo biti raspoređeno 16.000 američkih vojnika s oko 2.500 vozila. Američki padobranci iz 173. brigade sa sjedištem u Venetu (žarište epidemije u Italiji), kao i Talijani iz Brigade Folgore sa sjedištem u Toskani, trebali su biti upućeni u Latviju na zajedničku vježbu.

Pristupilo se ubrzanom transferu materijala. Prva oklopna jedinica stigla je iz luke Savannah u SAD-u u Bremerhaven u Njemačkoj, a veći dio od ukupno 20.000 dijelova vojne opreme iz SAD-a prispjelo je u 6 europskih luka (u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Latviji i Estoniji). Dodatnih 13.000 dijelova opreme već se nalazilo u  skladištima US Army Europe (Kopnena vojska SAD-a u Europi), uglavnom u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji.

Paralelno, iz SAD-a je, u 7 europskih zračnih luka pristigla većina od 20.000 vojnika, među kojima 6.000 pripadnika Nacionalne garde iz 15 saveznih država. U planu je da 12 zona za obuku u Poljskoj prihvati 16.000 američkih vojnika s oko 2.500 vozila. Kao i da se američki padobranci iz 173. brigade sa sjedištem u Venetu (žarište epidemije u Italiji), te Talijani iz Brigade Folgore, sa sjedištem u Toskani, upute u Latviju na zajedničku vježbu.





US Army Europe potvrdila je da će, za potrebe vježbe, početkom travnja, 30.000 američkih vojnika «biti raspoređeno unutar europske regije», kako bi «Europu zaštitili od svih potencijalnih prijetnji», s naglaskom na «rusku prijetnju». COVID-19 nije prepoznat kao neprijatelj. Tod Wolters je pojasnio da su «Europska unija, NATO i United States European Command preokupirani «poboljšanjem infrastrukture» – kojim bi vojnim konvojima bilo omogućeno brzo kretanje duž 4.000 km europskih tranzitnih ruta.

Europi nitko nije objavio rat. Ona se baš spremala objaviti rat korona nano-virusu. Zašto bi joj, dakle, bilo najhitnije baviti se prilagodbom infrastrukture američkim standardima radi brzog tranzitiranja američke vojske, pod pretekstom suzbijanja prijetnji – oko čije definicije u NATO-u ne postoji konsenzus? Pogotovo u situaciji u kojoj je, na pitanja novinara o opasnosti od širenja zaraze zbog pojačane mobilnosti vojske, američka strana lakonski odgovorila da su «američki vojnici zdravi», a U.S. Army «COVID-19 drži pod kontrolom». Što je dovelo do špekulacija da U.S. Army raspolaže lijekovima ili cjepivom kojim ne raspolažu njeni saveznici; ili da američki vojnici, jedanput raspoređeni diljem Europe, iz nje više neće izlaziti. U tom kontekstu, talijanski geopolitičar Manlio Dinnuci (Il Manifesto), aludirajući na «invaziju» američkih vojnika bez maski i rukavica, indignirano je uzviknuo: «Što rade Europska unija i nacionalne vlade, što čini Svjetska organizacija zdravlja? Stavljaju masku; ne samo na usta i nos, već i na oči !»

3)  4. i 5. ožujak, Zagreb – Hrvatska[3]. Tek je u Zagrebu postalo jasno čime su to, početkom 2020., bili zaokupljeni eurokrati; i zašto im je prva direktiva nakon pojave COVIDa-19 bila: očuvati «svetu» mobilnost i otvorene granice. U hrvatskom glavnom gradu, sastali su se ministri obrane iz 27 zemalja EU-a, od kojih su 22 članice NATO-a. Središnja tema sastanka nije bila kako se nositi s koronavirusnom krizom koja blokira civilnu mobilnost, već kako razviti «vojnu mobilnost». Odlučujući test trebala je biti vježba Defender Europe 20, koju je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg definirao kao «najveće raspoređivanje američkih snaga u Europi od kraja hladnog rata». Te trupe koriste vojnu opremu, u rasponu od osobnog naoružanja do jurišnih tenkova Abrams, za čiji prijevoz je nužna odgovarajuća infrastruktura. Stoga su se eurokrati požurili, do veljače 2020., izraditi izviješće u kojemu tvrde: «Od 1990.-ih, europska se prometna infrastruktura razvijala isključivo u civilne svrhe. U međuvremenu je vojna mobilnost ponovno postala ključno pitanje za NATO. Savez nema alata za poboljšanje vojne mobilnosti u Europi, za razliku od Europske unije koja raspolaže zakonodavnim i financijskim alatima, te je njena uloga ključna.»

Akcijskim planom vojne mobilnosti, koji je Europska komisija predstavila još 2018., planirano je modificirati «infrastrukture koja nisu prilagođene težini ili dimenzijama vojnih vozila». Te su modifikacije beskorisne za civile, a uključuju velike troškove koje trebaju snositi zemlje članice, s «mogućim financijskim doprinosom EU». Tu se «mogućnost» Europska komisija požurila realizirati. Već je predvidjela izdvojiti prvu tranšu od 30 milijardi eura za prilagodbu europske prometne infrastrukture američkim standardima. Dakle Amerikancima je obećala da će taj novac izbiti iz polupraznih džepova svih Europljana. Plan također predviđa «pojednostavljenje carinskih formalnosti za vojne operacije i prijevoz opasne robe koju koristi vojska.» A, U.S. Army je Europu pozvala da uspostavi «vojnu zonu Schengen». Za razliku od postojećeg Schengena, u njoj se ne bi slobodno kretali ljudi, nego tenkovi. Na sastanku u Zagrebu, na kojem je s posebnim ponosom i veseljem ulogu domaćina odigrao hrvatski premijer Plenković, poručeno je da će vježba Defender Europe 20 «identificirati svaku prepreku vojnoj mobilnosti, a EU ih uklanjati». Dakle, u Zagrebu je postalo razvidno kako neće biti niti minimuma europske strateške autonomije.

4)  13. ožujka: Kada su pripreme za vježbu i dogovori s EU bili praktički završeni, stigla je  objava U.S. Army Europe: «Od 13. ožujka prestalo je svako kretanje osoblja i opreme iz Sjedinjenih Država u Europu. Zdravlje, sigurnost i spremnost naših vojnika, civila i  obitelji glavna nam je briga». Tako su se i europski čelnici mogli prihvatiti postupnog zatvaranja državnih granica, te se koncentrirati na suočavanje s eksponencijalnim rastom broja zaraženih od koronavirusa.

5)  27. ožujka: NATO se, pod američkim zapovjedništvom i zahvaljujući asistenciji Hrvatske, proširio s 29 na 30 članova, uključivanjem Sjeverne Makedonije. Dok je koronovirusna kriza paralizirala europska društva, anglosaksonska ratna groznica nije se gasila. Već slijedećeg dana nastavio se Defender Europe 20 – s manje vojnika, ali više nuklearnih bombardera – NATO-va mornarička vježba «Joint Warrior» s američkim, britanskim, njemačkim i drugim snagama. Trajati će do 10. travnja i uključiti kopnene manevre. U međuvremenu, Washington je europske članice NATO-a upozorio da, usprkos ekonomskim gubicima koje prouzročuje koronavirus, moraju nastaviti povećavati svoje vojne proračune kako bi «očuvale sposobnost za obranu» – naravno od «ruske agresije». To isto, iako proračun NATO-a već daleko premašuje 1.000 milijardi godišnje.

Možda je, na ovih par stranica, zapisana kronika smrti EU. Što nije najgore. Jer je ostvariva projekcija prema kojoj: razjedinjene europske države – koje su u karantenu poslale zdrave ljude i zdrave segmente gospodarstva, iz razloga što se nisu pravovremeno organizirale i opremile za borbu protiv pandemije –  kada se probude iz koronavirusne groznice, ugledaju drugačiji svijet. Organiziran na posve novi način, i to posve bez intervencije europljana. Moguće je da, u tom novom svijetu, Europa više ne bude velika ekonomska sila, pa da ju više nitko uopće za ništa niti ne pita.

 

 

 

 

[1] Vidi: Dolazak GI’s u Bavarsku 5. ožujka 2020. : https://www.youtube.com/watch?v=PrtC2cvdoj0
[2] MATTERA, Danilo, « Defender-Europe2020 : «La piu’ vasta esercitazione USA in Europa », IARI – Instituto Analisi Relazioni Internazionali, 5. ožujka 2020.
[3] Vidi : https://www.nato.int/cps/fr/natohq/news_174107.htm

Komentari

komentar

You may also like