dr. sc. Sanja Vujačić : VEGE-TERORIZAM I GEOPOLITIKA PREDACIJE (1)

Nikoga ne zabrinjava ekološka revolucija koja sistematski gasi sve tradicionalne europske industrije. Štreberi Europljani su preuzeli nezavidnu ulogu pionira održivog razvoja. Iako se je ta politika pokazala kao socijalno neizdrživa za obitelji rudara, metalaca, poljoprivrednika… Ovi zadnji spadaju u profesionalnu kategoriju koja je najizloženija suicidu. Akteri najnaprednije europske poljoprivrede 20-30% više pribjegavaju samoubojstvu od aktera drugih francuskih privrednih grana. Broj suicida u toj profesionalnoj kategoriji, utrostručio se je u 2016. godini[1]. U Francuskoj se svaki drugi dan jedan poljoprivrednik uspije samouništiti. Poglavito stočari i proizvođači mliječnih proizvoda, u životnoj dobi između 45 i 65 godina (generacije subvencionirane  agrikulture, ekonomskih kriza, visoke razine zaduženosti). 

Izvješće iz srca Europe

Na sjevernoj polutci planeta Zemlje, otvorilo se je novo krizno žarište. Ne svjedočimo  više samo okršajima pristaša i protivnika medicinski potpomognute oplodnje za sve (hetero i homoseksualne parove i samce),  ili sukobima između militanata pokreta za ili protiv surogat majki za sve.  Nakon reprodukcijskog, prežderani zapadnjaci odlučili su preispitati  i svoj  deset-tisućljetni hranidbeni model, što su animalisti i vegani shvatili kao zeleno svjetlo za mobilizaciju i akciju. Reintrodukcija eksterminiranih predatora u ime biološke raznolikosti i «vege-terorizam», dirigiran protiv mesojeda i njihovih opskrbljivača, trebali bi ukazati na « zoocid » za koji su odgovorni ekološki neosviješten čovjek (prema ekologistima i animalistima), te ribarstvo, stočarstvo, trgovina i konzumacija ribe i mesa (prema veganima).

Vege-terorizam

Pokretom oslobođenja životinja od ropstva, odnosno napadima na peradarnike i svinjce, rukovode udruge maštovitih imena, među kojima i Action directe, prema ozloglašenoj anarhističko-komunističkoj terorističkoj organizaciji, čije su borbene grupe 80.-tih godina samo u Francuskoj izvele osamdesetak atentata. Novodobnu Action direct snimila je francuska državna televizija kako priprema i realizira otmicu kokoši u peradarniku strane EU države, pa ih u rekordnom vremenu prevozi preko granice i putem tajnih vege-animalističkih kanala predaje francuskim «udomiteljima», za koje tvrdi da od koki neće spravljat ukusnu juhu ili pečenku, nego da će im osigurati humane životne uvjete.  Ridikuli iz novodobne Action direct najbolja su slika besprizornosti europske ljevice i ljevičarstva.

Dodatno je u Francuskoj, do srpnja ove godine, zabilježeno više od pedeset napada na mesnice i ribarnice. Vezano uz istragu o tim vandalističkim činima, u rujnu je uhićeno šest osoba. Unatoč čemu je, u noći između 27. i 28.09.18.,  namjerno izazvan požar u kojem je uništeno 3000 m2 radnog prostora i mehanizacije klaonice u Haut-Valromay-u. Požar je, naravno, poštedio životinje kojima je ta klaonica bila posljednja destinacija, a uposlenici klaonice zatekli su se na burzi rada. Strukovne organizacije ugrožene industrije mesa najavile su oštar odgovor na buduće vega-terorističke akte, i angažman zaštitarskih tvrtki.

Tako je, s jedne strane, zaštitarski business (djelatnost s najboljom dinamikom zapošljavanja u Francuskoj) osvojio novo tržište.  S druge strane je dodatno ugrožena sloboda kretanja građana. Nakon torture, koju predstavlja pregled osoba i njihove prtljage zbog islamističke terorističke prijetnje, građanstvo sada može očekivati zaštitare i ispred mesnica i ribarnica.  Dakle, ako je domaćica prije ulaska u svoju omiljenu mesnicu ili ribarnicu  torbu napunila povrćem, među kojim je i oveći krastavac kojim bi, ne daj Bože, mogla  terorizirati mesara ili ribara, zaštitar bi joj mogao taj krastavac preventivno oduzeti. Situacija nije bolja niti ukoliko se ta domaćica odluči svoj omiljeni krvavi goveđi odrezak pojesti u obližnjem restoranu. Ne samo da joj, općenito, prijeti islamom osviješteni terorist oboružan koljačkim nožem ili automatom, nego,  posebno, i vege ekstremist koji će joj taj steak oteti kako bi je spriječio u sudjelovanju u « zoocidu ». Ako je naša nesretna domaćica, usljed novih prijetnji, zaboravila na onu staru – na BB aktivizam (akcije fondacije Brigitte Bardot), pa se je neoprezno ogrnula krznenjakom, velike su šanse da ostane i bez skupocjenog pokrivala. Jer se BB aktivistice mogu pojaviti niotkud i nepovratno unakaziti taj skupocjeni odjevni predmet, kako bi domaćicu kaznile za participaciju u zoocidu iz luksuza, a ne iz potrebe. Spriječena sudjelovati, i u zoocidu iz luksuza i u onom iz potrebe, naša će se domaćica, in fine, i s tržnice i iz restorana vratiti gladna i promrzla. Što nikoga neće zabrinuti.

Kao što nikoga ne zabrinjava ekološka revolucija koja sistematski gasi sve tradicionalne europske industrije. Štreberi Europljani su preuzeli nezavidnu ulogu pionira održivog razvoja. Iako se je ta politika pokazala kao socijalno neizdrživa za obitelji rudara, metalaca, poljoprivrednika… Ovi zadnji spadaju u profesionalnu kategoriju koja je najizloženija suicidu. Akteri najnaprednije europske poljoprivrede 20-30% više pribjegavaju samoubojstvu od aktera drugih francuskih privrednih grana. Broj suicida u toj profesionalnoj kategoriji, utrostručio se je u 2016. godini[1]. U Francuskoj se svaki drugi dan jedan poljoprivrednik uspije samouništiti. Poglavito stočari i proizvođači mliječnih proizvoda, u životnoj dobi između 45 i 65 godina (generacije subvencionirane  agrikulture, ekonomskih kriza, visoke razine zaduženosti).

Nema naznaka kako bi se to stanje ubuduće moglo popraviti. Poljoprivreda je posebno osjetljiva na zamke globalne ekonomije, odnosno na kontekst deregulacije i globalizacije. Tako su seljaci povjerovali kako će, nakon ukidanja kvota za proizvodnju mlijeka, ponovno dozvoljena povećana proizvodnja biti  pravi put za «izlazak iz tunela».  Međutim tržište je počelo regulirati proizvodnju prema zakonu ponude i potražnje. Proizvodnja je uistinu porasla, ali su pale cijene, pa su seljaci postali još siromašniji. Tržišni fundamentalizam dodatno je obogatio globalne mega-strukture za proizvodnju, preradu i distribuciju mlijeka i mliječnih proizvoda. Posljednji alat za zaštitu cijena mlijeka (kvote) definitivno je nestao, a seljaci su prepušteni  predatorima, u figurativnom i doslovnom smislu.

(nastavlja se)

 

 

[1] Prema službenoj analizi za 2016. Francuskog instituta za javno zdravlje i zdrastveno osiguranje.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like