Z. Meter: Zbog Ukrajine Moskva upozorila Washington

Stanje na istoku Ukrajine, u regiji Donbass, na liniji razgraničenja između ukrajinske vojske i pobunjeničkih proruskih snaga neprestano se pogoršava. Kijev dovlači nove snage, a one separatističke se ukopavaju u iščekivanju velike proljetne ofanzive, a svakodnevno se izmjenjuje vatra i vrši granatiranje s obiju strana u kojima stradava i civilno stanovništvo. Nedavno je u selu Aleksandrovskoye na pobunjenoj strani Donbassa poginuo petogodišnji dječak u napadu ukrajinskog drona, što je tema koja se posljednjih dana često prikazuje u ruskim medijima, pri čemu se kritizira, kako navode, „neosjetljivost Zapada“ na žrtve tamošnjeg stanovništva. U tim i takvim okolnostima nije niti potrebno napominjati kako su zamrli svi kontakti u okviru tzv. minskih sporazuma tj. Trostrane komisije za rješavanje problema između Kijeva i pobunjeničke strane.

Nedavno su o stanju u Ukrajini održani razgovori tzv. Normandske četvorke (minus Ukrajina): između ruskog i francuskog predsjednika Vladimira Putina i Emmanuela Macrona, te njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ne tako davno Putin je javno kazao kako bi napad na Donbass mogao predstavljati prestanak postojanja Ukrajine kao države kakvu danas poznajemo, a uslijedio je i ubrzani razmještaj velikih ruskih vojnih snaga u blizini granice s Ukrajinom, za što ruski dužnosnici navode da je usmjereno na osiguranje sigurnosti Ruske Federacije u slučaju nepredviđenih scenarija na tlu Ukrajine.

5. travnja glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je kako su Amerikanci razgovarali „o zabrinutosti zbog porasta napetosti i kršenja primirja sa saveznicima u NATO-u i obratili se Rusiji za objašnjenje”, vezano uz gomilanje njenih vojnih snaga na granici s Ukrajinom. Jučer je stiglo novo priopćenje iz State Departmenta. “Otvoreni smo za komunikaciju s Moskvom. Pozivamo Rusiju da se suzdrži od eskaliranja akcija”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U međuvremenu Amerikanci su počeli isporučivati nove količine oružja Ukrajini. Dva američka zrakoplova i brodovi isporučili su u posljednjih 10 dana najmanje tri velika vojna tereta toj zemlji. Dana 25. ožujka brod za suhi teret Ocean Glory stigao je u Odesu iz američkog Charlestona, koji je unajmio Pentagonov odjel za dostavu tereta (Američko vojno zapovjedništvo za pomorstvo). Prema Odeskom mediju “Dumskaya”, u Ukrajinu je isporučeno oko 350 tona tereta, uključujući 35 terenaca Humvee.

Nakon toga, 2. travnja, vojno-transportni zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva C-17A Globemaster III doletio je u Kijev iz njemačke baze Ramstein. 4. travnja u Lavov je sletio još jedan C-17A Globemaster III, ali već na letu iz Sjedinjenih Država. Rute zrakoplova objavio je bloger Manu Gomez.





Oružje se navodno isporučuje u sklopu ukrajinske vojne vježbe „Kozak Bulava“ koja će simulirati obranu te zemlje od agresije uvjetne zemlje, nakon koje bi slijedio snažan ukrajinski protunapad. U vježbi će sudjelovati više od tisuću vojnika iz 5 zemalja NATO saveza. „Operativno-strateška pozadina vježbi uzima u obzir moguću prirodu razvoja vojno-političke situacije oko Ukrajine. Prema scenariju vježbi, stožer i postrojbe multinacionalne brigade sudjeluju u odbijanju ofenzive velikih razmjera od strane oružanih snaga države uvjetnog agresora”, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku. Pojasnili su da će razraditi akcije u obrani s daljnjim prijelazom u ofenzivu kako bi se obnovila državna granica i teritorijalni integritet države.

Ova se vježba može promatrati i kao dio planirane velike vježbe NATO saveza Defender Europe-2021 koja se treba održati u svibnju i lipnju i za koju je izvjesni ukrajinski vojni analitičar prošloga tjedna na ukrajinskoj televiziji otvoreno izjavio kako se radi o pripremi za rat protiv Rusije, o čemu smo već izvijestili na ovom portalu (vidi poveznicu ispod teksta). U svibnju američka vojska planira šest vježbi u Europi. Združeno zapovjedništvo američkih snaga u Europi i Africi najavilo je da će 28 tisuća vojnika iz 26 zemalja sudjelovati u tim vježbama.
Zapravo, Ukrajina se iz zemlje, čije će vojne snage sudjelovati u spomenutoj NATO vježbi pretvara u poligon u kojoj će se te vježbe dijelom i odvijati.

Sve ovo skupa podiže ljestvicu ionako visoke napetosti kako u rusko-ukrajinskim odnosima, tako i u onim između Rusije i SAD-a odnosno Zapada u cjelini.





O tome svjedoči i današnja vijest prema kojoj je Moskva upozorila Washington na posljedice, kako kaže, provokativnog ponašanja Kijeva na istoku Ukrajine. To je u utorak, 6. travnja, izjavio ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Imali smo kontakte s američkom administracijom o stanju u Donbasu. Iscrpno smo objasnili američkoj strani što se događa ”, izjavio je.

I za sam kraj:

Podsjećam kako je američki predsjednik Joe Biden u petak, u telefonskom razgovoru s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim izjavio kako su SAD uz Ukrajinu i da će joj pružiti svu pomoć u slučaju ruske agresije.

Ovdje bih dodao kako je jedna stvar sigurna: niti jedan jedini službeni američki vojnik neće sudjelovati u eventualnom ratu između dviju susjednih zemalja na strani Ukrajine i to bi Kijev morao imati na umu. Također, kako bih smirio javnost, želim naglasiti da nikakvog američko-ruskog rata biti neće, ne samo po pitanju Ukrajine, a vrlo su mali izgledi i za nekakav rusko-ukrajinski rat. Onaj između ukrajinske vojske i pobunjeničkih separatističkih snaga svakako je moguć, što najavljuje i politički vrh dviju pobunjenih regija – tzv. DNR i LNR, iza kojih će nedvojbeno stajati svesrdna i sveobuhvatna ruska pomoć. Drugim riječima, u najcrnjem scenariju Rusija će protiv Ukrajine voditi svoj Proxy-rat u kojem proruske snage najavljuju i izbijanje na rijeku Dnjepar duž cijele njezine istočne obale ako ukrajinska vojska napadne regije pod njihovim nadzorom.

U tom će kontekstu biti vrlo zanimljivo pogledati Putinovo obraćanje ruskoj Federalnoj skupštini 21. travnja, „oči u oči“, na još neutvrđenom mjestu. Na sličan način kada je učinio i 2018. g. pred zastupnicima Gornjeg doma ruskog parlamenta i brojnim uglednicima iz ruskog društvenog, vjerskog i javnog života, i kada je izveo demonstraciju tj. simulacijski prikaz najsuvremenijeg ruskog oružja proizvedenog na novim fizikalnim načelima. Što će Putin reći za dva tjedna ne znam, ali znam da visoki ruski državni dužnosnici upravo na taj govor obraćaju pozornost. Tako, danas, predsjednica parlamenta (Duma) Valentina Matvienko kaže da će Putin formulirati novi koordinatni sustav u “novom vremenu“. Njegovo obraćanje nazvala je „najvažnijim političkim i javnim događajem, posebno u trenutačnoj teškoj svjetskoj situaciji“. Matvienko je izjavila da će Putinov dokument odrediti glavne zadatke, istaknuti naglaske i dati izravne upute.

Više od toga ne znamo.

 

Ukrajina: NATO vježba „Defender Europe 2021“ je priprema za rat s Rusijom

 

Komentari

komentar

You may also like