Z. Meter: Zbog Ukrajine Moskva upozorila Washington

Amerikanci su počeli isporučivati nove količine oružja Ukrajini. Dva američka zrakoplova i brodovi isporučili su u posljednjih 10 dana najmanje tri velika vojna tereta toj zemlji. Dana 25. ožujka brod za suhi teret Ocean Glory stigao je u Odesu iz američkog Charlestona, koji je unajmio Pentagonov odjel za dostavu tereta (Američko vojno zapovjedništvo za pomorstvo). Prema Odeskom mediju “Dumskaya”, u Ukrajinu je isporučeno oko 350 tona tereta, uključujući 35 terenaca Humvee.

Nakon toga, 2. travnja, vojno-transportni zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva C-17A Globemaster III doletio je u Kijev iz njemačke baze Ramstein. 4. travnja u Lavov je sletio još jedan C-17A Globemaster III, ali već na letu iz Sjedinjenih Država. Rute zrakoplova objavio je bloger Manu Gomez.

Oružje se navodno isporučuje u sklopu ukrajinske vojne vježbe „Kozak Bulava“ koja će simulirati obranu te zemlje od agresije uvjetne zemlje, nakon koje bi slijedio snažan ukrajinski protunapad. U vježbi će sudjelovati više od tisuću vojnika iz 5 zemalja NATO saveza. „Operativno-strateška pozadina vježbi uzima u obzir moguću prirodu razvoja vojno-političke situacije oko Ukrajine. Prema scenariju vježbi, stožer i postrojbe multinacionalne brigade sudjeluju u odbijanju ofenzive velikih razmjera od strane oružanih snaga države uvjetnog agresora”, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku