Cijene nafte opet na 50 $

Cijene nafte približavaju se iznosu od 50$ za barel i na taj se način nastavlja trend njihovog neprestanog rasta od 21. lipnja. Spekulativni stimulans dale su informacije iz SAD-a, u kojem se po prvi put nakon 24 tjedna smanjio broj tamošnjih bušotina.

Od ranije je jasno kako se proizvodnja nafte u SAD-u smanjila u tjedan dana za 100 tisuća barela dnevno. Stručnjaci smatraju kako je razlog takvog naglog sniženja proizvodnje tropska oluja „Cindy“.

Međutim, stanje na naftnom tržištu je potpuna nepoznanica. Mnogi tzv. eksperti daju svoje prognoze ali se i to sve češće svodi na puko pogađanje – gotovo i „gatanje“.
Sada i najveće svjetske banke iznova žurno razmatraju vlastite prijašnje prognoze. Samo u prošlom tjednu je čak šest investicijskih banaka snizilo prognoze cijene barela nafte za kraj ove godine.

Ako su nas ranije Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of America, Citigroup i Societe Generale uvjeravali kako će cijena nafte na kraju 2017. godine završiti na oko 60$ za barel, danas to isto iščekuju za 10$ niži iznos.

Temeljni razlog takvih prognoza jest uvjerenost u budući rast proizvodnje nafte u SAD-u, kao i pad povjerenja u naftni kartel OPEC. Pritom baš i nije jasno na čemu se temelji taj pad povjerenja, a moguće je da je povezan sa stanjem oko katarske krize, iako ispunjenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte članica OPEC nikako ne ovisi o zaoštravanju geopolitičke napetosti na Bliskom istoku.Geopolitika.News podsjeća kako su se u svibnju ove godine članice OPEC-a i veliki proizvođači izvan njega na čelu s Rusijom, dogovorili o produljenju smanjenja proizvodnje nafte za još devet mjeseci, kako bi se pomoglo smanjivanju zaliha i povećanju potražnje. Međutim, čini se kako taj dogovor za sada ne daje očekivane rezultate, a u novonastalim konfuznim vremenima bit će sve teže primoravati i same potpisnice da ga se striktno pridržavaju, a što može imati vrlo negativne posljedice i po sam smisao postojanja OPEC-a.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like