" /> Cijene nafte ponovo rastu | Geopolitika News

Cijene nafte ponovo rastu

 

Cijene nafte na burzama u New Yorku i Londonu u ponedjeljak u jutro opet su porasle nakon što je postalo poznato da su Libija i Nigerija pozvane na sastanak ministarskog vijeća za monitoring ispunjavanja dogovora članica OPEC-a o smanjenju dnevne proizvodnje nafte.

Cijene nafte prošlog tjedna pale su za nešto više od 3 dolara za barel, ili za 5%. Najprodavanija sorta Brent pala je s 49,7 na 46,7 dolara za barel nafte.

10. srpnja, u jutarnjim satima, cijena sorte Brent iznova je porasla nakon izjave kuvajtskog ministra za naftu Essama al-Marzuka o pozivanju Libije i Nigerije na sastanak ministarskog vijeća OPEC-a, koji će se održati 24. srpnja u ruskom Sankt Peterburgu. Ministar je kazao kako će Libiju i Nigeriju zamoliti da ograniče svoju proizvodnju ali da je još prerano govoriti hoće li one na to pristati.

Podsjećamo, te dvije zemlje nisu bile potpisnice sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, koje su, osim OPEC-a, potpisale i zemlje najveći proizvođači nafte izvan tog kartela, nastojeći smanjivanjem proizvodnje i nakupljenih rezervi nafte izbalansirati svjetsku  ponudu i potražnju za „crnim zlatom“.

10. srpnja je glavni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo izjavio, kako su potpisnici sporazuma proizvodnju smanjili za 106%. Taj pokazatelj, kazao je dalje, premašio je njihova očekivanja, što zapravo znači kako su zemlje potpisnice čak i nadmašile svoje preuzete obveze glede iznosa smanjenja dnevne proizvodnje.

Podsjećamo, u studenom prošle godine, najveće zemlje-proizvođači dogovorile su se smanjiti dnevnu proizvodnju nafte za cca 1,2 milijun barela. U prosincu se sporazumu priključilo i 11 država koje nisu članice kartela, uključno i Rusija – uz Saudijsku Arabiju  najveći svjetski proizvođač nafte.

Države su se obvezale sniziti proizvodnju za 558 tisuća barela dnevno, čime je zajednički iznos sniženja na dnevnoj razini trebao iznositi 1,8 milijuna barela. Ograničenja proizvodnje dogovorena su na šest mjeseci, počevši od 1. siječnja 2017. g. U svibnju su se zemlje OPEC-a i pojedini proizvođači izvan njega, prije svih Rusija, dogovorile o produljenju spomenutog roka na još 9 mjeseci – do ožujka 2018. godine, budući da ravnoteža na naftnom tržištu još nije bila uspostavljena.

Organizacija OPEC imala je prilično temperamentnu prošlost. Osnovana je 1960. g. u iračkom glavnom gradu Bagdadu, kada ju je činilo pet zemalja: Irak, Saudijska Arabija, Iran, Kuvajt i Venecuela. Godinu dana kasnije priključio im se i Katar, a 1962. Indonezija i Libija, 1967. UAE, 1969. Alžir, 1971. Nigerija, 1973. Ekvador, 1975. Gabon i 2007. Angola.

Ekvador se povukao iz organizacije u prosincu 1992. godine ali s iznova vratio u listopadu 2007.g. Indonezija se povukla iz OPEC-a u siječnju 2009.g., a vratila se u članstvo u siječnju 2016.g. Gabon je izišao iz OPEC-a u siječnju 1995.g, a vratio se u srpnju 2016.g.

U svibnju 2017. godine Gvineja je postala 15. članica OPEC-a i ubrzo se priključila sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like