Kineski čimbenik kao problem na tržištu nafte?

Jučer smo pisali o najvećem skoku cijena nafte od svibnja ove godine, kada je sorta Brent dosegla iznos od 53,5 dolara za barel. Međutim, već danas, s otvaranjem američkih burzi stanje se oštro mijenja u suprotnom smijeru. Iako je trgovanje naftom postiglo svoje lokalne maksimume, što se dogodilo da cijene nafte ne mogu nastaviti svoj rast?

Svakako treba primjetiti, kako je paralelno s porastom cijena nafte došlo do pada općeg tržišnog indeksa S&P 500 za gotovo 1,5% tj. opće raspoloženje na tržištu se naglo promijenilo.

Također treba dodati i informaciju koja itekako utječe na trgovanje naftom tj. njezinom cijenom, Radi se o tome, kako je OPEC u lipnju povećao proizvodnju nafte do maksimuma od početka ove godine, ali i o tome, da se američke naftne rezerve, neovisno o tjednim oscilacijama,  još uvjek nalaze na vrlo visokoj razini.

Međutim, postoji još jedan negativni moment: kineska potražnja! Kineski uvoz sirove nafte u srpnju je pao na minimum u posljednjih osam mjeseci.

Prema informacijama agencije Reuters, Kina je u srpnju uvezla 34,66 milijuna tona nafte, ili 8,16 milijuna barela dnevno. To znači, na godišnjoj razini za prvih 7 mjeseci uvoz nafte se povećao za 13,6% i iznosi 247 milijuna tona.

Analitičari izražavaju stav kako je kinesko gospodarstvo počelo pokazivati znakove usporavanja, jer i uvoz i izvoz rastu sporije od očekivanja. Moguće je kako je to povezano sa sezonskim čimbenicima, pa će ipak trebati sačekati i službene potvrde.





Ovim informacijama svakako treba pridodati i onu, prema kojoj su se ministri energetike Saudijske Arabije i Iraka, na sastanku u saudijskom gradu Jeddahu (Džeda) dogovorili o pojačanju aktivnosti na sniženju proizvodnje nafte (radi se o dvije vodeće države u proizvodnji nafte unutar OPEC-a). Cilj tog sporazuma je osiguranje ravnoteže (ponude i potražnje, op. GN.) na svjetskom tržištu, izjavio je nakon sastanka saudijski ministar Halid al-Falih,  čije je riječi prenjela saudijska državna informativna agencija SPA.

Suglasno objavljenom izvješću OPEC-a, Irak je u lipnju ispunio obveze o smanjenju proizvodnje u visini od svega 50%, snizivši je samo za 93 tisuće, od 210 tisuća koliko je dogovoreno za iračku kvotu. Pritom je u srpnju Irak ipak nešto ubrzao dinamiku smanjenja proizvodnje, navedeno je u tom dokumentu.

Prije nekoliko dana, prema informacijama OPEC-a nakon sastanka u Abu Dhabiju, Irak, UAE, Kazahstan i Malezija obećali su u nedolazećim mjesecima u potpunosti ispuniti sve preuzete obveze o smanjenju proizvodnje nafte.





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like