Kinezi kupili 14,2% dionica ruskog „Rosnefta“

Ubrzana promjena globalnih geopolitičkih odnosa sve se više prebacuje i na globalno poslovno, poglavito energetsko tržište. Kako se i očekivalo, a što je Moskva često otvoreno i najavljivala, zbog otežanog pristupa Zapadnim financijskim institucijama i poslovanja općenito, nakon otvaranja ukrajinske krize i uvedenih proturuskih sankcija, ruske energetske tvrtke sve se više okreću azijskom tržištu, gdje Kina, svakako, ima dominantan položaj zbog svoje veličine i geografskog položaja.

U tom smislu Geopolitika.News je sredinom kolovoza pisala o planovima za kupnju dijela dionica ruskog „Rosnefta“ od strane kineske korporacije China Energy Company Limited (CEFC).

A upravo se to i dogodilo na netom održanom samitu BRIKS u Kini. Kineski CEFC je kupio 14,2 % vlasničkog udjela „Rosnefta“, izjavio je direktor tog ruskog i ponajvećeg svjetskog proizvođača nafte, Igor Sechin, komentirajući rezultate spomenutog samita.

Za televiziju Rossia 24, Sechin je izjavio kako su Kinezi kupili dijelove vlasničkog udjela koje u ruskoj tvrtci ima Katarski fond i veliki naftni trejder Glencore. Posljednji je krajem prošle godine postao vlasnik 19,5% dionica „Rosnefta“. Od tog iznosa na direktan otkup odnosilo se 5,3% dionica, a 14,2%  polučeno je kreditiranjem od strane talijanske banke Intesa. Upravo taj paket otkupili su Kinezi, kazao je Igor Sechin.

„Kolebanja na europskim financijskim tržištima dovela su do ozbiljne devalvacije dolara u odnosu na euro, i rashodi za podmirenje obveza iz tog kredita postali su dovoljno ozbiljni. U svezi toga konzorcij je odlučio naći dodatnog partnera, kako bi osigurao direktno vlasništvo dionicama bez kreditnog pritiska… Za nas je to ozbiljan događaj, koji u konačnom obliku formira dioničku strukturu tvrtke. Mi smo sretni što je to upravo kineska tvrtka“, izjavio je direktor „Rosnefta“.Sechin vjeruje kako će upravo CEFC dovesti do povećanja sinergijske suradnje u nizu projekata „Rosnefta“ na teritoriju Rusije, poglavito u onima koji se odnose na dobivanje nafte u Istočnim Sibiru, petrokemijskoj industriji i td. Istodobno, „Rosneft“ namjerava nastaviti suradnju i sa svojim tradicionalnim partnerima u Kini.

CEFC je velika kineska privatna tvrtka, osnovana 2002. godine. U 2014.g. već je imala prihod od cca 3,4 milijarde dolara, ušavši među 500 vodećih kineskih tvrtki i među prvih 10 tvrtki u Šangaju.

Reakcije na moguću kupnju udjela „Rosnjefta“ od strane kineske energetske korporacije

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like