Trump se zalaže za američku energetsku dominaciju

Američki Bloomberg, pozivajući se na izvor unutar Bijele kuće, objavio je u ponedjeljak, 26. lipnja, kako predsjednik SAD-a Donald Trump povodom „Tjedna energetike“ namjerava pozvati na povećanje američkog izvoza nafte i plina, kako bi ukazao na veliku važnost američkog položaja u toj sferi.

Predsjednik također planira staviti naglasak na činjenicu, kako se SAD, nakon desetljeća ovisnosti o uvozu energenata, nalazi na granici da postane veliki izvoznik nafte, plina, ugljena i drugih energenata.

Manifestacija „Tjedan energetike“ ima za cilj privući pozornost na prioritetne smjerove Trumpove unutarnje politike i skrenuti pozornost javnosti i medija od po Bijelu kuću neprijatnih tema, poput istrage o ruskoj umješanosti u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Tijekom „Tjedna energetike“ predsjednik Trump će se vratiti na poznati „teritorij“: podsjećamo, on je već ranije, tijekom predizborne kampanje i nedugo nakon inauguracije, najavio važne promjene u američkoj energetskoj politici, poglavito u smislu razvoja njezine unutarnje proizvodnje – od nafte i plina, do ugljena. Upravo radi toga Trump je i nastupao s pozicije protivnika potpisivanja Pariške konvencije o klimatskim promjenama i nužnim ograničenjima emisije CO2 u Zemljinu atmosferu.

U četvrtak će predsjednik Trump u Ministarstvu energetike održati govor usmjeren isključivo na američki izvoz energenata. Agencija Bloomberg tako navodi, kako će u svom nastupu američki čelnik govoriti, kako prodaja nafte, plina i ugljena može ojačati američki međunarodni utjecaj, učvrstiti američke veze sa saveznicima i pomoći stabilizirati svjetska tržišta. Na istu temu u utorak bi mogao govoriti i američki ministar energetike Rick Perry, na konferenciji Upravljanje energetskom informacijom (EIA).

Usmjerenost na izvoz jednan je od glavnih prioriteta nove američke administracije, skupa sa smanjenjem trgovinskog deficita, izgradnjom infrastrukture i obnovom teške industrije, izjavio je Benjamin Salisbury, stariji analitičar po pitanju energetike i prirodnih resursa u FBR & Co.





Podsjetimo, bivši predsjednik Barak Obama je u prosincu 2015. godine potpisao zakon o ukidanju 40-ogodišnje zabrane izvoza američke sirove nafte. Od tada do danas SAD je izveo više od 175 milijuna barela sirove nafte, izuzev Kanade na koju se spomenuta zabrana nije niti odnosila.

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like