Trump se zalaže za američku energetsku dominaciju

Američki Bloomberg, pozivajući se na izvor unutar Bijele kuće, objavio je u ponedjeljak, 26. lipnja, kako predsjednik SAD-a Donald Trump povodom „Tjedna energetike“ namjerava pozvati na povećanje američkog izvoza nafte i plina, kako bi ukazao na veliku važnost američkog položaja u toj sferi.

Predsjednik također planira staviti naglasak na činjenicu, kako se SAD, nakon desetljeća ovisnosti o uvozu energenata, nalazi na granici da postane veliki izvoznik nafte, plina, ugljena i drugih energenata.

Manifestacija „Tjedan energetike“ ima za cilj privući pozornost na prioritetne smjerove Trumpove unutarnje politike i skrenuti pozornost javnosti i medija od po Bijelu kuću neprijatnih tema, poput istrage o ruskoj umješanosti u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Tijekom „Tjedna energetike“ predsjednik Trump će se vratiti na poznati „teritorij“: podsjećamo, on je već ranije, tijekom predizborne kampanje i nedugo nakon inauguracije, najavio važne promjene u američkoj energetskoj politici, poglavito u smislu razvoja njezine unutarnje proizvodnje – od nafte i plina, do ugljena. Upravo radi toga Trump je i nastupao s pozicije protivnika potpisivanja Pariške konvencije o klimatskim promjenama i nužnim ograničenjima emisije CO2 u Zemljinu atmosferu.

U četvrtak će predsjednik Trump u Ministarstvu energetike održati govor usmjeren isključivo na američki izvoz energenata. Agencija Bloomberg tako navodi, kako će u svom nastupu američki čelnik govoriti, kako prodaja nafte, plina i ugljena može ojačati američki međunarodni utjecaj, učvrstiti američke veze sa saveznicima i pomoći stabilizirati svjetska tržišta. Na istu temu u utorak bi mogao govoriti i američki ministar energetike Rick Perry, na konferenciji Upravljanje energetskom informacijom (EIA).

Usmjerenost na izvoz jednan je od glavnih prioriteta nove američke administracije, skupa sa smanjenjem trgovinskog deficita, izgradnjom infrastrukture i obnovom teške industrije, izjavio je Benjamin Salisbury, stariji analitičar po pitanju energetike i prirodnih resursa u FBR & Co.

Podsjetimo, bivši predsjednik Barak Obama je u prosincu 2015. godine potpisao zakon o ukidanju 40-ogodišnje zabrane izvoza američke sirove nafte. Od tada do danas SAD je izveo više od 175 milijuna barela sirove nafte, izuzev Kanade na koju se spomenuta zabrana nije niti odnosila.

 

 

 

0 komentara

You may also like