Geopolitičke posljedice američkog izvoza nafte

Saudijska državna naftna tvrtka i najveća svjetska naftna kompanija uopće Saudi Aramco, planira ozbiljno smanjenje isporuka nafte za svoje klijente u mjesecu studenom.

Prošli tjedan svjetsko tržište nafte obilježila su dva važna  događaja: prvo, burzovne cijene nafte dosegnule su godišnji maksimum, i drugo, izvoz američke nafte i naftnih proizvoda dosegnuo je rekord. Upravo on, prema mišljenju analitičara, može dovesti do ozbiljnih geopolitičkih preslagivanja i pomicanja.

A nekima od njih upravo sada i svjedočimo. Mnogi analitičari posjet saudijskog kralja i političke i poslovne delegacije te zemlje Moskvi, u prvom redu promatraju kroz prizmu američkog povećanja izvoza nafte. Podsjećamo, Rusija i Saudijska Arabija su u okviru OPEC+ (Rusija nije članica tog naftnog  kartela) početkom godine usuglasile smanjenje dnevne proizvodnje „crnog zlata“ koje je još uvjek na snazi, a očekuje se da će trajati do ožujka iduće godine, pri čemu su dvije zemlje već najavile njegovo produljenje ukoliko ne dođe do stabilizacije tržišta, o čemu će se razgovarati krajem studenog ove godine. Glavni cilj tog sporazuma i je stabiliziranje tržišta tj. uravnoteženje ponude i potražnje nafte, što je bitno za svjetsko gospodarstvo.

Upravo zato su Rusija i Saudijska Arabija jedna drugoj sada i potrebne, neovisno o ruskoj bliskosti s glavnim saudijskim regionalnim geopolitičkim suparnikom Iranom (koji je, također, nakon dugog opiranja potaknutog ukidanjem sankcija i mogućnošću za postupno obnavljanje svoje dnevne proizvodnje nafte na razinu od prije uvođenja međunarodnih sankcija, pristao na smanjenje proizvodnje iako tu razinu još nije dosegnuo) i saudijskom strateškom savezništvu s velikim ruskim geopolitičkim suparnikom Sjedinjenim Državama. Dakle, cijena nafte je ono jedino ali i glavno što danas povezuje Rusiju i Saudijsku Arabiju – dva najveća svjetska proizvođača nafte. A upravo cijenu i stabilnost naftnog tržišta danas najviše ugrožava američki izvoz nafte koji se popeo na rekordnu razinu, o čemu smo pisali prošlog tjedna. https://geopolitika.news/vijesti/izvoz-americke-nafte-skocio-na-rekordnu-razinu-sto-ce-biti-dalje/

i koji sada po prvi put SAD-u daje mogućnost utjecaja na svjetsko naftno tržište, budući da ta zemlja tijekom mnogih desetljeća zakonski nije smjela izvoziti vlastitu naftu, a koja zabrana je ukinuta tek u vrijeme Obamine administracije.

Prema izvješćima za prošli tjedan, SAD je izvozio gotovo 2 milijuna barela nafte dnevno, a ukupna količina izvezene nafte i naftnih proizvoda premašila je 7 milijuna barela.

Zerohedge

Dodatni impuls za povećanje američkog izvoza bio je rastuća razlika u cijeni između nafte WTI (amarička) i naftne sorte Brent, koja je nakon dugo vremena iznosila prosječno i 10%, čega nije bilo u zadnjih 6 godina. Dok god bude trajalo takvo stanje, američkim proizvođačima bit će korisno povećavati proizvodnju i izvoz nafte na vanjsko tržište, čime će rasti i  njihov utjecaj na konjukturu cijena, a što će onda i proizvesti učinak geopolitičkog pomaka, vidljivog kroz prošlotjedni početak zbližavanja Rusije i Saudijske Arabije.

A o tome da Saudijci ne namjeravaju mirno promatrati najnoviju američku naftnu igru, svjedoči i jučerašnja informacija, kako tamošnja državna naftna tvrtka i najveća svjetska naftna kompanija uopće Saudi Aramco planira ozbiljno smanjenje isporuka nafte za svoje klijente u mjesecu studenom (info: Bloomberg, koji se poziva na izjavu saudijskog Ministarstva energetike). Time Saudi Aramco svojim kupcima namjerava isporučivati 7,15 milijuna barela dnevno, pri uvjetima kada njihova potražnja iznosi 7,7 milijuna barela na dan.

 

 

0 komentara

You may also like