Geopolitičke posljedice američkog izvoza nafte

Saudijska državna naftna tvrtka i najveća svjetska naftna kompanija uopće Saudi Aramco, planira ozbiljno smanjenje isporuka nafte za svoje klijente u mjesecu studenom.

Prošli tjedan svjetsko tržište nafte obilježila su dva važna  događaja: prvo, burzovne cijene nafte dosegnule su godišnji maksimum, i drugo, izvoz američke nafte i naftnih proizvoda dosegnuo je rekord. Upravo on, prema mišljenju analitičara, može dovesti do ozbiljnih geopolitičkih preslagivanja i pomicanja.

A nekima od njih upravo sada i svjedočimo. Mnogi analitičari posjet saudijskog kralja i političke i poslovne delegacije te zemlje Moskvi, u prvom redu promatraju kroz prizmu američkog povećanja izvoza nafte. Podsjećamo, Rusija i Saudijska Arabija su u okviru OPEC+ (Rusija nije članica tog naftnog  kartela) početkom godine usuglasile smanjenje dnevne proizvodnje „crnog zlata“ koje je još uvjek na snazi, a očekuje se da će trajati do ožujka iduće godine, pri čemu su dvije zemlje već najavile njegovo produljenje ukoliko ne dođe do stabilizacije tržišta, o čemu će se razgovarati krajem studenog ove godine. Glavni cilj tog sporazuma i je stabiliziranje tržišta tj. uravnoteženje ponude i potražnje nafte, što je bitno za svjetsko gospodarstvo.

Upravo zato su Rusija i Saudijska Arabija jedna drugoj sada i potrebne, neovisno o ruskoj bliskosti s glavnim saudijskim regionalnim geopolitičkim suparnikom Iranom (koji je, također, nakon dugog opiranja potaknutog ukidanjem sankcija i mogućnošću za postupno obnavljanje svoje dnevne proizvodnje nafte na razinu od prije uvođenja međunarodnih sankcija, pristao na smanjenje proizvodnje iako tu razinu još nije dosegnuo) i saudijskom strateškom savezništvu s velikim ruskim geopolitičkim suparnikom Sjedinjenim Državama. Dakle, cijena nafte je ono jedino ali i glavno što danas povezuje Rusiju i Saudijsku Arabiju – dva najveća svjetska proizvođača nafte. A upravo cijenu i stabilnost naftnog tržišta danas najviše ugrožava američki izvoz nafte koji se popeo na rekordnu razinu, o čemu smo pisali prošlog tjedna. http://geopolitika.news/vijesti/izvoz-americke-nafte-skocio-na-rekordnu-razinu-sto-ce-biti-dalje/

i koji sada po prvi put SAD-u daje mogućnost utjecaja na svjetsko naftno tržište, budući da ta zemlja tijekom mnogih desetljeća zakonski nije smjela izvoziti vlastitu naftu, a koja zabrana je ukinuta tek u vrijeme Obamine administracije.

Prema izvješćima za prošli tjedan, SAD je izvozio gotovo 2 milijuna barela nafte dnevno, a ukupna količina izvezene nafte i naftnih proizvoda premašila je 7 milijuna barela.





Zerohedge

Dodatni impuls za povećanje američkog izvoza bio je rastuća razlika u cijeni između nafte WTI (amarička) i naftne sorte Brent, koja je nakon dugo vremena iznosila prosječno i 10%, čega nije bilo u zadnjih 6 godina. Dok god bude trajalo takvo stanje, američkim proizvođačima bit će korisno povećavati proizvodnju i izvoz nafte na vanjsko tržište, čime će rasti i  njihov utjecaj na konjukturu cijena, a što će onda i proizvesti učinak geopolitičkog pomaka, vidljivog kroz prošlotjedni početak zbližavanja Rusije i Saudijske Arabije.





A o tome da Saudijci ne namjeravaju mirno promatrati najnoviju američku naftnu igru, svjedoči i jučerašnja informacija, kako tamošnja državna naftna tvrtka i najveća svjetska naftna kompanija uopće Saudi Aramco planira ozbiljno smanjenje isporuka nafte za svoje klijente u mjesecu studenom (info: Bloomberg, koji se poziva na izjavu saudijskog Ministarstva energetike). Time Saudi Aramco svojim kupcima namjerava isporučivati 7,15 milijuna barela dnevno, pri uvjetima kada njihova potražnja iznosi 7,7 milijuna barela na dan.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like