Kina se priprema za trgovinski rat s SAD-om i potpisuje strateške projekte sa Saudijskom Arabijom

Kina i Saudijska Arabija planiraju osnivanje zajedničkog investicijskog fonda od 20 milijardi dolara, izjavio je danas saudijski ministar energetike, a sklopit će i 11 poslovnih sporazuma vrijednih 20-ak milijardi dolara.

Kinesko Ministarstvo trgovine izvjestilo je u četvrtak kako će iskoristiti sve nužne mjere za zaštitu interesa zemlje i njezinih tvrtki vezano uz pokrenutu istragu američke administracije u svezi trgovinskih odnosa između dviju država, za koje SAD tvrdi da su štetni po američke interese.

U ponedjeljak je isto Ministarstvo izrazilo „veliko nezadovoljstvo“ nakon početka američke istrage protiv kineske vlade, koju Washington sumnjiči za kršenje zakona iz sfere zaštite intelektualnog vlasništva, kao i diskriminaciju i ograničenja prema američkim robama.

Ta istraga je prvi konkretan potez predsjednika Donalda Trumpa, usmjeren neposredno protiv kineske trgovinske prakse, koja, kako tvrdi Bijela kuća i određeni američki biznis-krugovi, šteti američkoj proizvodnji.

„Mi ćemo poduzeti sve nužno za odlučnu zaštitu interesa Kine i kineskih tvrtki“, kazao je pred novinarima glasnogovornik tamošnjeg Ministarstva trgovine, dodavši, kako se kineska potpora inozemnim investicijama u lokalnim tvrtkama  neće promijeniti, međutim, nadzor nad ugovorima i poslovanjem će se pojačati. Prioritet će se davati projektima vezanim uz kinesku gospodarsku inicijativu „Jedan pojas-jedan put“.

Kineska vlada utvrdila je potrebna načela za upravljanje inozemnim investicijama: vlada namjerava pojačati investiranje u pojedine sektore, sukladno smanjenju ulaganja u druge sfere koja će se ograničiti ili potpuno obustaviti.

Sklapanje poslova kineskih tvrtki u državama uključenim u gospodarski projekt „Jedan pojas-jedan put“ rastu ubrzanom dinamikom, neovisno o nastojanju kineske vlade za ograničenjem iznošenja kapitala iz zemlje.

„Mi ćemo i dalje usavršavati sustav upravljanja sredstvima inozemnih investicija“, rečeno je od strane glasnogovornika kineskog Ministarstva financija. Također, Kina će nastaviti s uređenjem zakonodavstva koje se odnosi na reguliranje inozemnih investicija.

Kineske banke ubrizgavaju nove milijarde dolara u projekt „Jedan pojas-jedan put“

Ovih dana vodeće kineske banke donijele su zajedničku odluku o još većim ulaganjima sredstava u financiranje  kineskog strateškog gospodarskog projekta „Jedan pojas-jedan put“.

Izvori iz državne China Construction Bank Corp (CCB), druge po veličini kineske banke prema aktivima, javlja kako ta banka namjerava u fond spomenutog državnog mega-projekta od međunarodne važnosti privući još 15 milijardi dolara (100 milijardi yuana), pričemu CCB aktivno sudjeluje i  privlačenju investitora.

„Kineska banka“ (BOC), planira u isti fond privući oko 20 milijardi dolara.
Novčana sredstva banaka dobivena iz fonda direktnih investicija ili drugih investicijskih platformi, prema riječima izvora, dio su opsežne namjere koju podupire središnja Kineska banka, za iskorištavanje unutarnjeg kineskog kapitala u investicije u inozemstvu, uključno i unutar projekta „Jedan pojas-jedan put“.

Ostale dvije kineske mega-banke iz sastava „velike četvorke“ – „Kineska industrijsko-trgovačka banka“ i „Kineska poljoprivredna banka“ – razmatraju identične planove o privlačenju sredstava.

Podsjetimo, još u svibnju kineski predsjednik Xi Jinping je obećao povećati financiranje za 124 milijarde dolara, kako bi se realizirali planovi oko izgradnje „Novog puta svile“, koji bi ujedinio Kinu sa starim i novim gospodarskim partnerima.

Kinesko-saudijsko strateško partnerstvo

A koliko se, zapravo, svijet ubrzano mijenja pred našim očima i kako mnoge zemlje, koje se osjećaju dovoljno snažno, ne žele stajati po strani ili ovisiti isključivo o hirovima zapadnih financijskih institucija i krugova koji njima upravljaju, svjedoči i današnja vijest koju je objavio britanski Reuters.

Kina i Saudijska Arabija planiraju osnivanje zajedničkog investicijskog fonda od 20 milijardi dolara, prenio je Reuters riječi saudijskog ministra energetike Halida al-Faliha s gospodarske konferencije visokih državnih dužnosnika i velikih korporacija Kine i Saudijska Arabije. Sve obveze, kao i dobit iz tog fonda, dvije strane dijelit će ravnopravno, u omjeru 50:50. Također, dvije zemlje planiraju sklopiti 11 poslovnih sporazuma vrijednih 20-ak milijardi dolara, ali nije otkriveno o kojim sporazumima je konkretno riječ.

Ovo u potpunosti koincidira sa stavovima i analizama Geopolitika.News-a, koji je još početkom ove godine pisao o kineskoj ekspanziji na Bliski istok i Afriku, kao i diversifikaciji političkih i gospodarskih interesa Saudijske Arabije, neovisno o njezinoj „renesansi“ odnosa sa SAD-om i administracijom predsjednika Donalda Trumpa, najizraženije vidljivom kroz sklapanje famoznih sporazuma o uvozu američkog oružja u iznosu od 109,7 milijardi dolara.

Lukavi Arapi, neovisno o postignutoj ravnoteži interesa sa Sjedinjenim Državama po pitanju bliskoistočne regije (iako je i to vrlo dvojbeno), okreću smjer svog biznisa prema Istoku i Aziji, gdje i ostvaruju najveću dobit od izvoza svoje nafte. Osim izvoza nafte, Saudijci žele proširiti i svoje investicije na Daleki istok, prije svega u Kinu, o čemu su u ožujku ove godine u Pekingu, u vrijeme pompoznog posjeta saudijskog kralja Salmana,  razgovarali vladini dužnosnici i velike delegacije s predstavnicima biznisa dviju zemalja. Tom prigodom potpisano je 14  sporazuma o 35 velikih projekata vrijednih 65 milijardi dolara! Radi se ne samo o energetskim projektima, već i onim iz sfere investicija, znanstveno-tehničke suradnje, infrastrukture, svemirskih projekata i td.

Zato će i s ove perspektive biti zanimljivo promatrati mogući američko-kineski trgovinski rat, koji, da ne bi bilo zabune, još uvjek nije počeo iako se za nj polako trasira put. A rizik njegovog pokretanja je golem. On bi, prema procjenama gotovo svih svjetskih relevantnih analitičara, iz temelja zatresao globalno gospodarstvo i ukupne međunarodne gospodarske i financijske odnose, s nesagledivm političkim, socijanim, sigurnosnim i svakim drugim posljedicama. Osim toga, trgovinski rat, kako nas uči povijest, samo je korak do pokretanja onog klasičnog – vojnog. A kako se u ovom slučaju radi o nuklearnim silama – bilo kakav dodatan komentar je suvišan.

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like