M. Stefanov: Britanski HMS Defender jedini plovi od šest razarača iste serije

Nastavi li se kako je krenulo famozni britanski razarač HMS „Defender“ (D36), koji se krajem lipnja nadmudrivao s Rusima u akvatoriju oko Krima, postat će najpoznatiji brod britanske ratne mornarice. Ministarstvo obrane Velike Britanije potvrdilo je krajem srpnja da je Defender jedini ispravan i operativno sposoban  razarač iz serije od šest razarača Type 45 Daring. Ostalih pet razarača nalazi se u dokovima i remontnim vezovima što zbog otklanjanja kvarova uglavnom na pogonskim sustava, što zbog provođenja procesa remonta ili nadogradnje.

Britanski ministar obrane Jeremy Quin priznao je krajem srpnja da je trenutno jedini operativni razarač iz te klase HMS Defender i da se nalazi u zaštiti britanskog nosača HMS Queen Elizabeth, koji se nalazi na svjetskoj turneji i drugih ratnih brodova u skupini koja u Indo-pacifičkoj regiji okuplja više  američkih i nizozemskih ratnih brodova. Pet razarača Type 45, prema izjavi ministra Quina izvan su uporabe. HMS Daring, HMS Duncan i HMS Dragon nalaze se na remontu, a HMS Dauntless prolazi kroz hitni program nadogradnje pogonske skupine koja će, očekuje se, biti dovršena ove godine.

Peti razarač izvan borbenog stroja, HMS Diamond morao je napustiti pratnju udarne grupe (Carrier Strike Group – CSG) predvođene nosačem zrakoplova Queen Elizabeth u trenutku kada je iz Sredozemlja preko Sueskog kanala ušla u Indijski ocean, zbog kako se navodi tehničkih problema. Ministarstvo obrane i ministar nisu željeli precizirati točan uzrok tehničkih problema koji su prisilili HMS Diamond da prekine zadaću na dalekom Indijskom oceanu i vrati se na matičnu britansku luku. Gotovo je sigurno da je riječ ponovo o dugogodišnjim problemima razarača klase Daring s pogonskom skupinom. Proteklih godina registrirano je više slučajeva kvarova pogonske grupe na razaračima Type 45, koji su izazivali ne samo nemogućnost kretanja brodova nego su ih ostavljali i bez napajanja električnom energijom. To se u najvećem broju slučajeva događalo kada su razarači bili raspoređeni u područjima s visokim temperaturama. Ministar Quin, dakako, ne bi sam pokretao pitanje operativnih sposobnosti razarača klase Daring, no to je od njega zatraženo u parlamentu 19. srpnja, kada je davao iskaz parlamentarnom Odboru za obranu o još jednom problematičnom  obrambenom programu –  borbenom vozilu Ajax za britansku vojsku, proizvođača General Dynamics.

Predsjednik Odbora za obranu Tobias Ellwood otvoreno je izjavio  da problemi s razaračima klase Darling ili Type 45 jasno pokazuju da Velikoj Britaniji treba veća mornarica. Ellwood je kazao: „ HMS Defender sada je naš jedini operativni razarač iz cijele klase Type 45. Ako i taj brod bude imao problema s pogonom, kakve smo mogli vidjeti u čitavoj obitelji Type 45, udarna skupina nosača zrakoplova biti će prisiljena osloniti se na saveznike iz NATO-a kako bi osigurala zaštitu razarača. To doista ukazuje da nam je potrebna veća mornarica. „Ellwood je nadodao da s obzirom „na britanske nacionalne i međunarodne obveze iz sfere obrane  nikako nije prihvatljivo da se broj operativno raspoloživih razarača Type 45 sada smanji na samo jedan brod.“

Da problemi nikada ne dolaze sami  govori i vijest da je borbena skupina britanskih brodova predvođenih novim nosačem zrakoplova Queen Elizabeth zahvaćena epidemijom Covida-19. Na samom vodećem brodu skupine nosača zrakoplova među posadom je zabilježeno 100 slučajeva Covida javlja BBC i epidemija još nije pod kontrolom. Zaraza je zahvatila i druge prateće brodove.

Ministar Quin tješio je uzbuđeni parlamentarni Odbor najavom da bi „HMS Dountless mogao do kraja godine biti pušten u operativnu uporabu nakon dovršene nadogradnje, a ovisno o tehničkim mogućnostima ove godine bi se na more vratiti još jedan Type 45. Nadam se da će HMS Dragon ponovo biti uporabljiv početkom jeseni. HMS Diamond ima trenutnih tehničkih problema za koje se nadam da bi uskoro mogli biti ispravljeni.“





Zbog problema sa pogonskom skupinom  britansko ministarstvo obrane 2018. godine sklopilo je ugovor sa BAE Systemsom, BMT Defensom i Cammel Lairdom u vrijednosti od 219 milijuna dolara radi zamjene dizelskim generatora, ugradnje još jednog dodatnog dizelskog generatora i izmjene  cijelog visokonaponskog električnog sustava na svih šest razarača klase Daring.

Kako je HMS Defender ostao jedini preostali razarač u zaštitnoj skupini nosača zrakoplova Queen Elizabeth, Royal Navy bi se mogla naći u nezgodnoj situaciji da zbog nedostatka britanskih eskortnih brodova u zaštiti HMS Queen Elizabeth, novog ponosa britanske flote, bude morala zatražiti pomoć savezničkih brodova.

Ispadanje tolikog broja razarača klase Daring iz operativne uporabe ponovo otvara stara pitanja o maritivnim sposobnostima cijele te klase razarača. Riječ je prije svega o problemima s pogonskom skupinom sačinjenom od kombinacije dizel-električnog i plinsko-turbinskog sklopa, koja se pokazala nedovoljno snažnom i općenito nepouzdanom. Čini se da je HMS Defender imao više sreće nego pameti pri nadmetanju s Rusima. Da mu je, dok je prolazio morskim pojasom ispred Krima  pod ruskom kontrolom, otkazao pogon, tko zna kako bi  britansko-ruski bliski susret mogao završiti. Njegovim zaustavljanjem umjesto brzog prolaska morskim pojasom pod ruskom kontrolom incident je mogao završiti tragično ili pak teškom blamažom  ukoliko bi britanska posada u najnapetijem trenutku svoje operacije morala signalizirati Rusima  da brod ima tehničkih problema i da nije riječ o namjernom zaustavljanju.





Dio ratnih brodova svake pomorske sile je uvijek izvan svake operativne upotrebe zbog kvarova ili nužnog održavanja, ali svako prekoračenje 1/3 od ukupno raspoloživih snaga- signal je za uzbunu. Ukoliko je riječ o brodovima istog tipa  njihovo ispadanje iz operativnog korištenja daleko iznad  stope od 1/3 u određenom vremenskom trenutku je znak da sa tim tipom ratnog broda nešto uistinu ne štima.

Pad flote britanskih razarača klase Daring na samo jedan ispravan brod uz postojanje stalnih tehničkih problema sa cijelom serijom Type 45 nedvojbeno ukazuje i na činjenicu da Royal Navy za sve zahtjevniju ulogu koju preuzima kao instrument promicanja pomorske i državne moći nove Globalne Velike Britanije jednostavno nema dovoljno ratnih brodova. Stalna prisutnost na svjetskim morima na koju pretendira Velika Britanija zahtjeva daleko veći broj raspoloživih ratnih brodova svih kategorija. Uostalom za javno iskazane ambicije projekcije britanske pomorske moći na globalnoj razini,kroz stalnu prisutnost  na svim svjetskim komunikacijama, čak ni dva nova nosača aviona nisu dovoljna. Za tu novu ulogu britanske mornarice kakvu joj daje britanska politika optimalna bi bila četiri nosača aviona sa zaštitnim ratnim brodovima.

Britanska mornarica će, dakako, prevladati probleme s klasom Daring, ali ostaje činjenica da tim, za protuzračnu i proturaketnu obranu izuzetno sposobnim brodovima, flota nikad nije bila pretjerano oduševljena. Prema mišljenju mnogih vojnih promatrača Britaniji su potrebni, pored ostalih brodova, i veći višenamjenski razarači sposobni za više vrsta borbenih djelovanja. Daring se planira koristiti do kraja 30-ih godina kada bi trebao biti zamijenjen s novim razaračima Type 83. Iz onoga što se može razabrati, ti razarači se koncipiraju prema nikad prežaljenom razaraču HMS Bristol (D23),koji je bio u sastavu Royal Navy od 1973. do 2000. godine.  Taj razarač je jedini  sagrađeni  iz serije razarača Type 82 od čije izgradnje je Velika Britanija političkom odlukom odustala. Oni su trebali štititi udarne grupe 4 velika nosača aviona  CVA-01 koji su se krajem 60-ih godina planirali graditi . Kako je program izgradnje klasičnih nosača zrakoplova storniran u korist tri manja nosača klase Invincible  otkazana i izgradnja pratećih razarača Type 82. Dovršen je samo jedan brod  HMS Bristol koji se svojom veličinom i višenamjenskim naoružanjem približavao klasi lakih krstaša.  Razarač HMS Bristol  pored protuzračnih raketa Sea Dart bio je  naoružani i snažnim protupodmorničkim oružjem uključujući i australske protupodmorničke projektile Ikara uz mogućnošću brze ugradnje  i protubrodskih projektila. Promišljanja o novoj klasi Type 83 slijede smjer koji  je naznačio razarač HMS Bristol i za nove razarače predviđaju ugradnju proturaketnih, protupodmorničkih i protubrodskih raketnih  sustava kao i krstarećih projektila velikoga dometa za napade na pomorske i kopnene ciljeve.

 

Komentari

komentar

You may also like