M. Stefanov: Indija se žurno naoružava kako bi mogla parirati Kini

Od Amerikanaca, Rusa, Britanaca i Francuza nabavljaju gomile oružja i spremaju se za rat

Američkoj i britanskoj politici odgovara vojno jačanje svih regionalnih suparnika Kine, stoga se američko oružje nudi i prodaje ne samo Indiji, nego i nekadašnjem neprijatelju Vijetnamu. Indijsko političko i vojno vodstvo uvijek je redovito obnavljalo svoje zrakoplovstvo i oružane snage u cjelini te nije dopuštalo tehnološko zaostajanje

Tradicionalno snažna indijska vojska nabavkom novog naoružanja i vojne opreme jača svoje potencijale, posebice pomorskih i zrakoplovnih snaga. Ovih dana, dok se obavlja razdvajanje nedavno fizički sukobljenih kineskih i indijskih snaga u himalajskoj regiji Ladakh, u Indiju pristižu prvi od 36 naručenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale. Američki Boeing isporučuje pak posljednje od ukupno 22 borbena helikoptera AHA-64E Apache i posljednje od 15 naručenih teških transportnih helikoptera CH-47F Chinook. New Delhi istovremeno otvara pregovore o kupnji dodatnih američkih pomorskih zrakoplova velikog dometa P-8I Poseidon namijenjenih kontroli prostranstava Indijskog oceana. Nabavke novog suvremenog naoružanja iz američkih i europskih izvora uz nastavak suradnje s ruskim proizvođačima cilja na daljnje jačanje indijskih vojnih opcija u eskalirajućem sukobu s moćnom Kinom uz usporedni nastavak neprijateljstava s Pakistanom. Indija je oduvijek nabavljala oružje iz više izvora, a najveći isporučitelji bili su Rusija i europske države, prije svih Francuska i Velika Britanija. Posljednjih godina, nakon otvaranja diplomatskog i ekonomskog sukoba SAD-a i Velike Britanije s Kinom, raste broj ugovorenih poslova sa zapadnim proizvođačima, a u trgovinu se u sve većem postotku uključuju i američki proizvođači. Američki arsenali praktički su postali širom otvoreni indijskom partneru.

Jačanje mornarice

Tako se pored abnormalne količine već isporučenog sofisticiranog američkog naoružanja svih vrsta i namjena sada Indiji nudi između ostaloga i prodaja Boeingovih borbenih zrakoplova F-15EX te borbenih zrakoplova F/A-18E/F. Pregovori se vode oko brojke od 110 primjeraka. Usporedno s tim na stolu je i američka ponuda o 57 borbenih zrakoplova F/A-18E/F za indijsko mornaričko zrakoplovstvo koji bi bili bazirani na indijskim nosačima zrakoplova. Time of India objavljuje da indijska ratna mornarica treba ukupno tri nosača zrakoplova i dvije nove eskadrile borbenih zrakoplova kako bi se pariralo „kineskim prijetnjama u regiji Indijskog oceana“. Posljednjih mjeseci kineska prisutnost na Indijskom oceanu znatno se povećala i postaje trajna, a zapovjedništvo indijske mornarice smatra da tome može parirati samo izgradnjom trećeg nosača borbenih zrakoplova. U operativnoj uporabi indijska mornarica ima jedan nosač zrakoplova INS „Vikramaditya“, a drugi INS „Vikrant“ u završnoj je fazi gradnje, no dovršenje i isporuka zapela je zbog koronakrize. Sada se postavlja zahtjev za početkom gradnje i trećeg nosača zrakoplova od 65 tisuća tona INS „Vishal“. Postoji mogućnost da zbog povećanja troškova zbog izgradnje trećeg nosača zrakoplova broj borbenih zrakoplova koje je potrebno nabaviti bude smanjen s 57 na 36 primjeraka. Američki proizvođači Indiji su posljednjeg desetljeća, točno od trenutka kada se počela stvarati američka doktrina prenošenja težišta djelovanja prema Aziji, prodali uistinu nevjerojatnu količinu sofisticiranog naoružanja i vojne opreme.

Novi sustavi
Primjerice, pored navedenih borbenih helikoptera Apache, u periodu od 2012. do 2015., Indiji je isporučeno 8 pomorskih zrakoplova velikog doleta P8I Poseidon, 6 teških transportnih zrakoplova C-130J-30 Hercules i 10 teških najmodernijih transportnih zrakoplova C-17A Globemaster-3, te naručena 24 protupodmornička helikoptera MH-60R Seahawk koji bi trebali biti isporučeni do kraja ove godine. Tijekom 2016. ugovorena je nabavka još 4 zrakoplova P8I Poseidon. Do sada je od strane američkog proizvođača isporučeno 145 haubica M-777 kalibra 155mm od kojih je 120 proizvedeno u Indiji. Isporučene su i velike količine svih vrsta vođenih i samonavođenih bombi i projektila pa je tako isporučeno 512 vođenih bombi CBU-97SFW, više desetina protubrodskih raketa RGM-84L Harpoon-2 za korištenje s borbenih zrakoplova, podmornica i ratnih brodova te samonavođena protupodmornička torpeda Mk-54 za korištenje sa zrakoplova P-8 Poseidon. Nadalje, isporučeno je 255 ručnih protuzrakoplovnih sustava FIM-2 Stinger, uključujući i verziju FIN-92 Block1 za naoružanje borbenih helikoptera Apache. Isporučeno je gotovo 1400 protuoklopnih projektila AGM-141K i AGM-141L Hellfire. Umjesto ranije narudžbe od 4 dodatna pomorska zrakoplova velikog doleta P8I Poseidon, Indija ovih dana otvara pregovore o nabavci 6 novih zrakoplova toga tipa koji bi se pridružili floti od 8 primjeraka koji se od ranije nalaze u naoružanju indijskog pomorskog zrakoplovstva. Prema indijskom Ministarstvu obrane, 24. srpnja potpisano je pismo namjere o kupnji tih 6 zrakoplova s američkom državnom agencijom za tehničku suradnju sa stranim partnerima u vrijednosti od 1,8 milijarde dolara. Istovremeno potpisani su i preliminarni ugovori o nabavi 6 bespilotnih letjelica Predator-B u mornaričkoj verziji Sea Guardian.

Lov na podmornice

Boeingov P-8 Poseidon vojna je verzija putničkog zrakoplova Boeing 737-800ERX. Riječ je o zrakoplovu velikoga doleta s namjenom pomorskog izviđanja i kontrole velikih pomorskih prostora. Njegova veličina i akcijski radijus omogućuje mu sposobnost izvršenja te zadaće. P-8 nije klasični pomorski izvidnik, nego je zapravo borbeni zrakoplov koji može nositi protubrodske rakete i krstareće projektile, kao i protupodmorničko oružje uključujući samonavođena torpeda i dubinske borbe. Raspolaže opremom za lociranje neprijateljskih površinskih brodova, neprijateljskih podmornica i prenošenje podataka u realnom vremenu zapovjednim središtima. On je stoga istovremeno izvidnički i borbeni zrakoplov s protubrodskim i protupodmorničkim sposobnostima ili – jednostavno rečeno- zrakoplov za kontrolu mora. Oni koji se već nalaze u naoružanju indijskog pomorskog zrakoplovstva, kao i oni koji se upravo naručuju, prilagođeni su indijskim zahtjevima, te stoga umjesto oznake P-8A, kakvu imaju standardni Poseidoni u američkom zrakoplovstvu, nose tipsku oznaku P-8I. Od američkih Poseidona razlikuju se po tome što im je ugrađen dodatni radar tvrtke Telephonics APS-143 OceanEye i detektor magnetskih anomalija (MAD) za otkrivanje podmornica detektiranjem magnetskih anomalija koje stvara veliko metalno tijelo u morskom prostranstvu. Američki zrakoplovi P-8I Poseidon uz ojačane flotne snage osiguravaju Indiji sposobnost kontrole ključnih pomorskih komunikacija u Indijskom oceanu kojima se u Kinu uvoze nafta i drugi energenti, a izvozi kineska roba prema Africi i Europi te dalje prema Americi. Riječ je zapravo o pravcu prostiranja pomorske komponente kineske geostrateške doktrine „Novog puta svile“. Indiji kao kineskom suparniku od ključne je važnosti kontrola tih komunikacija i postajanja otvorene mogućnosti njihovog zatvaranja u slučaju zaoštravanja odnosa, a time i prekidanja pravaca „Novog puta svile“.

Zatvaranje ‘puta svile’

Pristigli borbeni zrakoplovi Dassault Rafale dio su kontingenta od 36 naručenih zrakoplova koji će dodatno ojačati indijske zračne snage. Kako budu pristizali, popunjavat će se eskadrile koje će biti raspoređene u zračnim bazama na ključnim pozicijama prema Kini i Pakistanu. Jedna eskadrila bit će raspoređena u bazu Hasimara pod kontrolom Eastern Air Command. Ta baza u blizini je indijske granice s Butanom i spornoga himalajskoga područja koje je u središtu sukoba Indije i Kine. Uostalom, ta je baza sagrađena i otvorena 1962., odmah nakon indijsko-kineskog rata i osnovna zadaća joj je pariranje kineskim snagama na tom prostoru. Druga eskadrila Rafalea bit će raspoređena u 5. eskadrili pod kontrolom Western Air Command u zrakoplovnoj bazi Ambala koja se nalazi 220 kilometara od pakistanske granice. Tako će u bliskoj budućnosti dvije eskadrile novih francuskih Rafalea uz ranije isporučene Mirage 2000 operativno moći  djelovati u spornim pograničnim područjima s Kinom i Pakistanom. Američkoj i britanskoj politici odgovara vojno jačanje svih regionalnih suparnika Kine, stoga američko oružje nudi i prodaje ne samo Indiji, nego i nekadašnjem neprijatelju Vijetnamu. Indijsko političko i vojno vodstvo uvijek je redovito obnavljalo svoje zrakoplovstvo i oružane snage u cjelini i nije dopuštalo tehnološko zaostajanje. Zaoštravanje odnosa s američkim i britanskim neprijateljem Kinom otvara dodatne mogućnosti nabavke najmodernijeg zapadnog naoružanja za potrebe indijskih oružanih snaga i istovremeno jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om u Washingtonu strateški važnoj Indo-pacifičkoj regiji.

(Video) Indijske zračne snage dobile prve francuske „Rafale“
Komentari

komentar

You may also like