M. Stefanov: Kako je američka elektronika završila u ruskom oružju

Mario Stefanov

Pregledom zaplijenjenog ruskog naoružanja i vojne opreme na ukrajinskom ratištu, na užas američkih stručnjaka, pronađene su elektroničke komponente proizvedene u SAD-u. Detaljnim pregledom pronađeni su ne samo američki dijelovi proizvedeni prije 2014. nego i oni proizvedeni nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog aneksije Krima

 

Američki FBI i američko ministarstvo trgovine pokrenuli su istragu o tome kako su američke elektroničke komponente završile u ruskoj vojnoj opremi. Naime, pregledom zaplijenjenog i uništenog ruskog naoružanja i vojne opreme na ukrajinskom ratištu, na užas američkih stručnjaka, pronađene su elektroničke komponente proizvedene u SAD-u.

Detaljnim pregledom ruske opreme pronađeni su ne samo američki dijelovi proizvedeni prije 2014. godine nego i oni proizvedeni nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije i aneksije Krima.

Formalne istrage

Istraga se protegnula na američke tehnološke tvrtke i pokušava otkriti kako su njihovi čipovi završili u ruskoj vojnoj tehnici zaplijenjenoj u Ukrajini. Pritom istražitelji nailaze na bezbroj problema jer su dijelove izvorni proizvođači prodavali drugim američkim tvrtkama koje su ih dalje prodavale na tržištima izvan SAD-a.





Agenti ministarstva trgovine s FBI-em pokušavaju rekonstruirati slijed proizvoda od proizvođača do ruske krstareće rakete koja je pogađala ciljeve kod Kijeva i Odese, ruskih bespilotnih letjelica koje su oborene na istoku Ukrajine, kao i zaplijenjenih ruskih radara i sustava za elektroničko ratovanje. Svaki dio ruske opreme, uključujući i aktivirana ubojna sredstva, pažljivo pregledavaju američki i britanski stručnjaci i već u dosadašnjem tijeku rata došli su do zapanjujućih otkrića. Praktički elektroničke komponente koje se ugrađuju u američke oružne sustave pronalaze se i u ruskom oružju i opremi.

Stoga američko ministarstvo trgovine, izvještavajući o istrazi čiji su detalji tajni, izvješćuje – naš cilj je ući u trag lancu, saznati tko je dobavljač sa sjedištem u Americi i utvrditi kako je dospio u sustave ruskog oružja. Pritom dužnosnici FBI-a i američkog ministarstva trgovine napominju da nisu pokrenute formalne istrage protiv tvrtki čija je elektronička komponenta pronađena u ruskom sustavu oružja, nego da je cilj istrage utvrditi na koji se način elektronička komponenta našla u ruskim rukama i u ruskom oružju.

U ruskom oružju zaplijenjenom ili uništenom u Ukrajini stručnjaci iz raznih zemalja dosad su otkrili ne samo američku elektroniku, nego i komponente iz drugih zapadnih država. Pronađeni su dijelovi za koje je vještačenjem utvrđeno da su proizvedeni u SAD-u i drugim zapadnim državama prije uvođenja izvoznih ograničenja Rusiji zbog njezine okupacije Krima 2014. godine, no pronađeni su i dijelovi koji su proizvedeni čak i 2020. godine, o čemu izvješćuju britanski izvori.





Posljednji u lancu

Američke i zapadne tvrtke legalno su godinama mogle prodavati Rusiji računalne čipove i elektroničke komponente bez posebnog traženja dopuštenja američke vlade. Tek od 2005. godine nadalje, kada su se odnosi Rusije i Zapada sve više počeli narušavati, postupno su uvođene obveze proizvođačima da prije izvoza pribave potrebna dopuštenja američkih i državnih tijela drugih zapadnih država. Zbog toga je za otkrivanje ilegalne prodaje potrebno vještačenjem utvrditi izvor i datum isporuke elektroničke komponente, što je teško jer se elektronika preprodaje u veleprodajnim opskrbnim lancima više puta prije nego što stigne do krajnjeg korisnika.

Jedan od odvjetnika koji zastupa tehnološke tvrtke koje su zahvaćene istragom FBI-a i američkog ministarstva trgovine za medije je izjavio da istražitelji još ne sužavaju istragu, da je krug onih čiju dokumentaciju i proizvodne pogone pregledavaju još dosta širok i da ne očekuje da će brzo uspjeti suziti istragu prema onim tvrtkama koje su čipove i razne elektroničke dijelove kao posljednji u lancu isporučili ruskoj vojsci.

U istrazi federalni agenti pokušavaju utvrditi jesu li američki proizvođači preko više posrednika namjerno prodavali svoje proizvode tvrtkama za koje su mogli pretpostaviti da su uključene u trgovinu s Rusijom i je li prodaja izvršena prije ili nakon uvođenja američkih i zapadnih sankcija Rusiji.

U svakom slučaju, prema onomu što je poznato, SAD je dugi niz godina strogo kontrolirao isporuku vrhunskih elektroničkih komponenti koje se mogu upotrijebiti u vojne svrhe Rusiji prisiljavajući izvoznike da pribave državnu dozvolu za izvoz. No prodaju elektroničkih komponenti koje nisu bile na popisu onih koje se mogu upotrijebiti u vojne svrhe, uključujući one ugrađene u komercijalne proizvode do 2014. godine, nitko nije posebno ograničavao. Nakon toga SAD je počeo zahtijevati od izvoznika pribavljanje dozvola.

Organizirane operacije

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, SAD i saveznici su potpuno zabranili prodaju bilo kakvih elektroničkih komponenti koje bi mogle biti upotrijebljene u vojne svrhe ruskim kupcima kako bi se na taj način ruskim oružanim snagama uskratio pristup modernim zapadnim tehnologijama.

Prema dosadašnjim istraživanjima, u ruskom naoružanju i vojnoj opremi pronađene su elektroničke komponente koje je proizvelo 70 tvrtki iz SAD-a i Europe. One su pronađene u sredstvima radio-komunikacije, zrakoplovnim sustavima, u olupinama krstarećih projektila i u radarskim sustavima.

Posebnu zabrinutost izazvala je činjenica da su u dvama različitim ruskim oružanim sustavima pronađeni čipovi zapadne proizvodnje koji su proizvedeni 2019. i 2020. godine, što pokazuje da je Rusija čak i nakon aneksije Krima i uvođenja sankcija uspjela nabaviti potrebne tehnologije i dijelove za ključne vrste naoružanja i vojne opreme koja se i danas koristi u Ukrajini. Na dijelu čipova pronađenih u ruskim radiouređajima koji su zarobljeni u regiji Lugansk mehaničkim putem odstranjeni su podaci koji su identificirali proizvođača, tipsku oznaku i serijski broj, što indicira, prema tvrdnjama američkih i britanskih izvora, da Rusi do komponenti nisu došli slučajno, nego u sklopu organiziranih operacija jer u protivnom ne bi imali razloga uništavati identifikacijske podatke.

Najviše elektroničkih komponenti američke i zapadne proizvodnje pronađeno je u krstarećim projektilima. Tako su u olupini rakete koja je 29. ožujka pogodila cilj kod grada Mikolajiva pronađena dva elektronička dijela američkog porijekla proizvedena između 2017. i 2020. godine, a u olupini krstarećeg projektila koji je pogodio cilj u središnjoj Ukrajini prvog dana ruske invazije pronađeni su čipovi zapadnog porijekla proizvedeni 2013. i 2018. godine.

Najveću zabrinutost izazvao je podatak da su u ruskim protuoklopnim raketama 9M119 Svir pronađeni ne samo pojedinačni čipovi nego cijeli sklop žiroskopa proizveden u SAD-u.

Lanci prodaje

Računalni čipovi deset američkih tvrtki kao što su Intel, Analog Devices, Texas Instruments i Onsemi pronađeni su u sustavima za elektroničko ometanje neprijateljskih komunikacija Borisoglebsk-2.

Tvrtke prema kojima se širi istraga napominju da je riječ o elektroničkim komponentama koje se koriste u raznim uređajima i koje same po sebi ne predstavljaju nikakvu vojnu opremu. Tako tvrtka Onsemi, koja proizvodi čipove, tvrdi da je otkriveni čip njihove izrade korišten u različitim komercijalnim proizvodima i da je tvrtka poštovala sve propise o kontroli izvoza.

U nastavku istrage, prema objavi američkih vlasti, najvažnije će biti utvrditi jesu li Rusi do američkih komponenti za svoje oružje dolazili kupujući komercijalne uređaje u kojima su oni bili ugrađeni ili su djelovali organizirani lanci prodaje američke visoke tehnologije Rusiji koja ju je koristila u proizvodnji svojih oružnih sustava.

Komentari

komentar

You may also like