M. Stefanov: Mirovni summit je potvrdio da će rat trajati još dugo

Ruska obrana najsnažnije je načeta kod Robotine, a ukrajinski cilj je daljnjim probojem presjeći kopneni most Rusije prema Krimu. Da bi to postigle, ukrajinske snage moraju se probiti do mora, u smjeru Melitopolja. Izbijanjem na Azovsko more Ukrajinci bi postigli višestruko bolje pozicije za buduće pregovore do kojih kad-tad mora doći.            

Zapravo sve ovisi o razvoju stanja na bojištu. I Ukrajina i Rusija drže da još nisu iscrpile svoje vojne opcije.   

Ukrajinska ofenziva koja je trenutno u tijeku uskoro će kulminirati i tada će biti jasno koliko je teritorija oslobođeno i koliko je stvoreno vojnog uloga za političko rješenje u budućnosti. Treba napomenuti da Ukrajina ima još dosta vremena, barem do kraja ove godine, ako ne i do proljeća sljedeće, da poveća dobitke na ratištu. S druge strane, Rusija pokušava čvrsto zadržati u svojim rukama ono što je dosad osvojila. 

Sovjetska doktrina

Uspostavila je prilično čvrstu obrambenu liniju, a doktrina koju koriste izravno je izvedena iz desetljećima starih sovjetskih priručnika. Osnovni cilj ruske obrane u sovjetskom stilu je oslabiti protivnikovu ofenzivnu snagu vođenjem aktivne, mobilne i fleksibilne obrane, a u trenutku kada napadač dosegne kritičnu razinu istrošenosti i slabosti, Rusi planiraju pokrenuti protuofenzivu. Ukrajinska strana postupnim ofenzivnim djelovanjem pokušava ne upasti u takvu zamku i ne dopustiti protivniku mogućnost protuofenzive. Stoga je jedan od temeljnih ciljeva napredovati ako treba i sporo, ali