M. Stefanov: Rat u Ukrajini: ogromni gubici s obje strane

Mario Stefanov

Prema raspoloživim izvorima, gubici u ratnom materijalu Ukrajine i Rusije popeli su se na oko 11 tisuća komada ratne tehnike, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva, topnička oružja, raketne sustave, kao i borbene zrakoplove i bespilotne letjelice

Koliki su razmjeri rata u Ukrajini i intenzitet borbi, zorno pokazuju ne samo podaci o tragičnim ljudskim gubicima koji se mjere u desecima tisuća nego i enormno veliki gubici ratne tehnike na obje sukobljene strane.

Deset mjeseci ratovanja u Ukrajini rezultiralo je uništenjem ratne tehnike obiju sukobljenih strana kakvo na europskim prostorima nije viđeno od 2. svjetskog rata. Prema raspoloživim izvorima, gubici u ratnom materijalu Ukrajine i Rusije popeli su se na oko 11 tisuća komada ratne tehnike, uključujući i tenkove, borbena vozila pješaštva, topnička oružja, raketne sustave, kao i borbene zrakoplove i bespilotne letjelice.

Rat u Ukrajini, kada je riječ o izgubljenom naoružanju i vojnoj opremi, nadmašuje gubitke koje je Rusija imala tijekom intenzivnih urbanih borbi u svojim ratovima u Čečeniji 90-ih godina prošlog stoljeća i početkom 2000-ih godina. Ukupni gubici naoružanja i opreme zaraćenih strana u čečenskim ratovima iznose oko 1059 komada naoružanja, uključujući 412 borbenih vozila pješaštva. Uz to, na obje strane u borbama u Čečeniji uništeno je i 200 tenkova i manji broj topničkih oružja. Uništeno je i 75 helikoptera.

Početna faza

Za razliku od čečenskih ratova, u ratu u Ukrajini između 24. veljače i 21. prosinca 2022. godine u borbama je uništeno nevjerojatnih 11.128 komada naoružanja i vojne opreme, uključujući 2011 tenkova i gotovo 2300 borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera.





Topništvo koje u ratu u Ukrajini ima veliku važnost na bojnom polju također je bilo podvrgnuto borbenom iscrpljivanju s 390 izgubljenih samohodnih topničkih oružja na obje strane, što kao posljedica uzvratne vatre, što zbog zračnih napada ili gubitaka u povlačenju i manevriranju na bojištu.

Prema raspoloživim podacima, u dosadašnjem tijeku rata ruska i ukrajinska strana izgubile su i 122 borbena aviona i 100 helikoptera. U početnoj fazi rata tijekom prvih tjedana u Ukrajini su se vodile žestoke borbe u zraku, no aktivnost borbenih zrakoplova s vremenom je opala, što zbog izgubljenih aviona i pilota, što zbog uspostavljenih zona protuzračne obrane sučeljenih strana.

U ukupnim gubicima zaraćenih strana, od 11.128 komada naoružanja ruski gubici do 21. prosinca dosežu cifru od 8515. Nasuprot tomu, ukrajinska vojska izgubila je 2613 komada naoružanja tijekom borbi. Ruska strana je prema raspoloživim podacima u vremenskom periodu od 24. veljače do 21. prosinca izgubila 1869 borbenih vozila pješaštva, a ukrajinska 418. Rusi su izgubili 1585 tenkova, a Ukrajinci 426. Ruska strana je izgubila 2625 vozila za logističku podršku (kamioni, vučna vozila), dok za ukrajinsku stranu ti podaci nisu poznati, Rusi su izgubili 298 samohodnih topničkih oružja, a Ukrajinci 92, ruski gubici u borbenim avionima su 67, a ukrajinski 55, ukrajinska strana je izgubila 72, a ruska 28 helikoptera, ruski gubitak u vojnim brodovima je 12, a ukrajinski 23, s time da je Rusija pretrpjela kapitalni gubitak u vidu potapanja krstarice “Moskva”.





Ljudski gubici

Prije ruske invazije na Ukrajinu ukrajinska vojska raspolagala je uglavnom opremom i naoružanjem i sovjetskog porijekla koje je dijelom modificirano i proizvedeno u Ukrajini. No početkom rata uslijedila je intenzivna opskrba opremom iz SAD-a, Velike Britanije, a potom i ostalih država članica NATO-a, uključujući i precizno raketno topništvo te je slika ukrajinske opreme sada promijenjena i uključuje europske, američke i sovjetske oružane sustave.

Dana 21. prosinca 2022. ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Washingtonu se sastao s američkim predsjednikom Bidenom i dužnosnicima administracije, nakon čega je najavljeno da će SAD dostaviti Ukrajini raketni sustav protuzračne obrane Patriot. SAD je već osigurao ili planira osigurati više od 11.000 komada naoružanja za kopnene, pomorske i zračne snage Ukrajine, više od 105 milijuna komada streljiva za minobacače i topnička oružjai neobjavljen broj visokopreciznih raketnih oružnih sustava. U isporuku su uključeni i helikopteri Mi-17 i tenkovi T-72 te zapadno naoružanje kao što su raketni sustavi HIMARS, topništvo u kalibru 155 milimetara, oklopna vozila M1117 i oklopni transporteri M113 te vozila MRAP.

Ljudski gubici rata u Ukrajini su enormni u usporedbi s ratovima vođenima posljednjih desetljeća. Ukrajina je dnevno ponekad imala, za vrijeme najintenzivnijih borbi, 500 do 700 poginulih boraca, a toliki broj poginulih američka vojska je za vrijeme najintenzivnijih borbi u Vijetnamskom ratu imala tijekom jednog mjeseca. Kolaju različiti podaci o ljudskim gubicima zaraćenih strana dijelom i zbog toga što se miješaju ukupni sanitetski gubici u koje se ubrajaju poginuli, ranjeni, bolesni ili psihotraumatizirani, dakle sve ljudstvo izbačeno iz borbe, s podacima o broju poginulih.

U svakom slučaju, riječ je o desecima tisuća poginulih i ranjenih. Ukupni sanitetski gubici svake od zaraćenih strana teško da su manji od 100 tisuća. U ukrajinske gubitke treba ubrojiti i civilne žrtve koje su tijekom ovoga rata brojne zbog ruskog intenzivnog i neselektivnog korištenja topništva na ratištu.

Zapanjujući podaci

Može se samo procjenjivati koliko je u sanitetskim gubicima udio psihotraumatiziranih, poglavito na strani ruske vojske koja ratuje na tuđem teritoriju i koja je bila izložena za Ruse neočekivanim razornim udarima ukrajinskih oružanih snaga u početnoj fazi rata.

Analize ratova posljednjih desetljeća ukazuju na sve veći udio psihičkih trauma u ukupnim sanitetskim gubicima sučeljenih vojski.

Pregledom deklasificiranih i publiciranih raščlambi borbenih djelovanja i ratnih gubitaka u ratovima s kraja 20.i početka 21.stoljeća mogu se pronaći uistinu zapanjujući podaci koji svjedoče o psihološkim posljedicama intenzivnih borbenih djelovanja.

Tako uvidom u objavljene podatke o izraelskim gubicima tijekom 4.arapsko-izraelskog rata 1973.godine, znanog i kao Jomkipurski rat, uočava se izuzetno visok udio psihotraumatiziranih vojnika u ukupnim gubicima izraelske vojske. Riječ je o ratu iz niza arapsko-izraelskih ratova u kojem izraelska vojska u prvim danima rata nije imala stratešku inicijativu i u kojem se sukobila s klasično organiziranim i vođenim vojskama najmoćnijih arapskih država, predvođenih Egiptom i Sirijom. Izrael nije imao početnu inicijativu, za razliku od prethodnog rata iz 1967.godine, i u tom je ratu bio strateški iznenađen. Protivničke arapske države imale su brojčanu prednost pred izraelskom vojskom.

Objavljeni podaci o gubicima izraelske vojske tijekom rata 1973.godine uistinu su zapanjujući i svjedoče o veličini utjecaja ratnih djelovanja na psihičko zdravlje sudionika suvremenih ratova.

U 4.arapsko-izraelskom ratu s izraelske strane u borbama je neposredno sudjelovalo 55 do 60 tisuća ljudi. Ukupni gubici su iznosili oko 10 tisuća ili 16,6 posto. Od toga je bilo oko 2500 poginulih (oko 140 vojnika dnevno) i više od 7000 ranjenih (oko 400 vojnika dnevno). Odnos poginulih prema broju ranjenih bio je 1:3. Dnevni gubici bili su oko 1 posto. No u pojedinim etapama rata dnevni gubici su se penjali i do 10 posto ukupnog brojčanog stanja pojedinih postrojbi.

Proizvodnja posljedica

Rat je trajao samo 18 dana s izuzetno intenzivnim borbenim djelovanjima kopnenih snaga i zrakoplovstva. Indikativan podatak je da je u tih 18 dana rata psihotraumatiziranih  izraelskih vojnika bilo oko 1500. To je nevjerojatnih 20 posto ukupnih sanitetskih gubitaka ili čak 2,5 posto brojčanog stanja. Riječ je o vojnicima koji su zbog svog psihičkog stanja morali biti evakuirani s ratišta i povučeni u zdravstvene ustanove. Ne mogu se pronaći podaci koliko je od njih tijekom rata ponovno vraćeno u borbu, ali je realno pretpostaviti da su zbog kratkog trajanja rata svi psihotraumatizirani ostali u zdravstvenim ustanovama zbog nesposobnosti za daljnje ratovanje.

Dakle, rat od samo 18 dana u pustinji Sinaja i u bespućima Golana, gotovo bez civilnog stanovništva i bez neposredne ugroze stanovništva, u samom Izraelu na izraelskoj strani proizveo je 1500 psihotraumatiziranih.

Može se samo pretpostavljati kakve tek posljedice proizvodi svakodnevno rat u Ukrajini koji intenzivno traje ne 18 dana, nego već deset mjeseci, ne računajući sva ratna djelovanja koja su se zbivala još od početne ruske agresije 2014. godine i u kojima sudjeluju stotine tisuća vojnika.

 

Komentari

komentar

You may also like