M. Stefanov: SAD nudi Indiji lovce F-15 Eagle

Mario Stefanov

Sigurno je da će Indija, kao moćna država koju uvažavaju zapadni partneri, uspjeti u određenoj mjeri održavati suradnju s ruskom vojnom industrijom i da neće imati velikih problema u održavanju ranije nabavljene ruske vojne tehnike, uključujući i borbene zrakoplove

Indija, kao jedan od najvećih svjetskih korisnika ruske vojne tehnike, postupno se prilagođava promijenjenim geopolitičkim odnosima i diversificira izvore nabave naoružanja i vojne opreme za svoje oružane snage.

Postaje izvjesno kako Rusija zbog uvedenih sankcija u duljem vremenskom razdoblju neće moći izvoziti naoružanje i otežano će pružati usluge isporuke pričuvnih dijelova i održavanja za već isporučene oružane sustave. Sigurno je da će Indija kao moćna država koju uvažavaju zapadni partneri uspjeti u određenoj mjeri održavati suradnju s ruskom vojnom industrijom i da neće imati velikih problema u održavanju ranije nabavljene ruske vojne tehnike, uključujući i borbene zrakoplove. Tomu će u svakom slučaju pridonijeti i sposobnost  indijskih remontnih kapaciteta da u potpunosti održava i najsloženije naoružanje i opremu ruskog porijekla.

Nastavak suradnje





U proteklih pet godina Indija je kupila ruskog naoružanja u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara. Rusija je ukupno u razdoblju od 2016. do 2020. godine prodala drugim državama 400 borbenih zrakoplova, od čega je Indija kupila čak 200.

Indija je oduvijek nabavljala oružje iz više izvora, a najveći isporučitelji bili su Rusija i europske države, prije svih Francuska i Velika Britanija. Posljednjih godina, nakon otvaranja diplomatskog i ekonomskog sukoba SAD-a i Velike Britanije s Kinom, raste broj ugovorenih poslova sa zapadnim proizvođačima, a u trgovinu se u sve većem postotku uključuju i američki proizvođači.

Nabavke novog suvremenog naoružanja iz američkih i europskih izvora uz nastavak suradnje s ruskim proizvođačima ipak u određenoj mjeri cilja na smanjenje ovisnosti o ruskim izvorima u uvjetima uvođenja sankcija Rusiji i osiguranje optimalnog razvoja indijskih vojnih opcija u eskalirajućem sukobu s moćnom Kinom uz usporedni nastavak neprijateljstava s Pakistanom.





Krajem ožujka američki Boeing najavio je službenu ponudu Indiji za prodaju jednog od najmoćnijih borbenih zrakoplova F-15 Eagle indijskim zračnim snagama u sklopu raspisanog indijskog tendera za nabavku višenamjenskog borbenog zrakoplova (MRCA, ili Multi – Role Combat Aircraft). Ranije je u okviru toga natječaja Boeing ponudio Indiji kupnju borbenih aviona F-18 Super Hornet, a sada je ponudom F-15 modificirane varijante označene kao F-15 EX podigao ulog. Novi borbeni zrakoplovi trebali bi se pridružiti ranije nabavljenim francuskim avionima Dassault Rafale i lakim borbenim avionima indijske proizvodnje HAL Tejas.

Indijsko zrakoplovstvo je u travnju 2018. godine otvorilo natječaj pod nazivom MRCA 2.0 za kupnju 114 dodatnih borbenih zrakoplova za svoju zračnu flotu nakon nabave 36 Rafalea. U utrku za ugovor vrijedan više milijardi dolara uključio se švedski Saab sa svojim Gripenom, francuski Dassault s Rafaleom, europski proizvođači s Eurofighter Typhunom i Boeing sa svojim F/A-18E/F Super Hornetom.

Nove eskadrile

Sada je Boeing objavio da je američka vlada toj tvrtki dala odobrenje za prodaju borbenih zrakoplova F-15 Indiji, te umjesto F-18 nudi daleko sposobnije borbene avione F-15 varijante EX.

Prema objavi Boeinga, F-15 EX Eagle ponuđen Indiji namijenjen je otklanjanju ugoroze od kineskih prijetnji i njezina moćnog zrakoplovstva. Nova verzija F-15 EX koja se još označava kao Eagle II naoružana je raketama većeg dometa, boljim radarima, bržim procesorima i poboljšanim mogućnostima podatkovne veze, a ima i sposobnost nošenja veće količine oružja. F-15 EX može se i dalje nadograđivati jer zbog svoje veličine ima dovoljno prostora za ugradnju nove elektroničke opreme i novih oružnih sustava. Boeing, osim ponude F-15, zadržava i ponudu isporuke F/A-18E/F za potrebe indijske ratne mornarice.

Tako se, uz ogromnu količinu već isporučenog sofisticiranog američkog naoružanja svih vrsta i namjena, sada Indiji nudi između ostaloga i prodaja moćnih Boeingovih borbenih zrakoplova F-15 EX i usporedno s tim na stolu je i dalje američka ponuda o 57 borbenih zrakoplova F/A-18E/F za indijsko mornaričko zrakoplovstvo, koji bi bili bazirani na indijskim nosačima zrakoplova. Time of India 29. srpnja 2020. godine objavio je da indijska ratna mornarica treba ukupno tri nosača zrakoplova i dvije nove eskadrile borbenih zrakoplova kako bi se pariralo “kineskim prijetnjama u regiji Indijskog oceana”.

Američki Boeing isporučio je Indiji ukupno 22 borbena helikoptera AHA-64E Apache i 15 naručenih teških transportnih helikoptera CH-47F Chinook.

Osim navedenih helikoptera Apache i Chinook, SAD je u rezdoblju od 2012. do 2015.godine isporučio Indiji osam pomorskih zrakoplova velikog doleta P8I Poseidon, šest teških transportnih zrakoplova C-130J-30 Hercules i 10 teških najmodernijih transportnih zrakoplova C-17A Globemaster-3,te 24 protupodmornička helikoptera MH-60R Seahawk.

Drugi izvoznik

Tijekom 2016. godine ugovorena je nabavka još četiriju zrakoplova P8I Poseidon. Do sada je američki proizvođač isporučio 145 haubica M-777 kalibra 155mm, od kojih je 120 proizvedeno u Indiji. Isporučene su i velike količine svih vrsta vođenih i samonavođenih bombi i projektila pa je tako isporučeno 512 vođenih bombi CBU-97SFW, više desetakaprotubrodskih raketa RGM-84L Harpoon-2 za korištenje s borbenih zrakoplova, podmornica i ratnih brodova te samonavođena protupodmornička torpeda Mk-54 za korištenje sa zrakoplova P-8 Poseidon. Nadalje, isporučeno je 255 ručnih protuzrakoplovnih sustava FIM-2 Stinger uključujući i verziju FIN-92 Block1 za naoružanje borbenih helikoptera Apache. Isporučeno je gotovo 1400 protuoklopnih projektila AGM-141K i AGM-141L Hellfire.

F-15 EX Eagle 2,ako se Indija za njih odluči, po procjeni stručnjaka Boeinga, savršeno bi zbog svojih izuzetnih sposobnosti, velike brzine, velikog radijusa djelovanja i velike količine nošenja naoružanja nadopunjavali ranije nabavljene francuske avione Rafale i indijske lake lovce Tejas. Suočena s prijetnjama iz Kine, Indija bi dobila borbene avione koji imaju sposobnosti duljeg zadržavanja u zraku bez dopunjavanja goriva. Prema tvrdnjama Boeinga, F-15 EX omogućio bi zbog svojih moćnih motora indijskom zrakoplovstvu djelovanje na područjima velikih visina na planinskim predjelima Kašmira.

Izvjesno je da će Rusija zbog uvedenih sankcija imati problema u nastavku izvoza svoje vojne tehnike diljem svijeta. Ona je u ovom trenutku drugi svjetski izvoznik naoružanja i vojne opreme s udjelom od 20 posto, odmah iza SAD-a. U razdoblju od 2016. do 2020. godine Rusija je izvezla oružja u 45 zemalja svijeta u ukupnoj vrijednosti od 28 milijardi dolara. U tom periodu samo Indija je kupila ruskog oružja u iznosu od 6,5 milijardi dolara.

Vrijednost strategije

Uvedene sankcije žestoko će udariti ne samo rusku energetsku industriju kao vodećeg ruskog izvoznika nego i vojnoindustrijski kompleks koji je treći po udjelu u ukupnom ruskom izvozu roba i usluga. Koliko god Indija kao važna i moćna država uspijevala odolijevati pritiscima, neizbježno će doći do poremećaja u rusko-indijskoj vojnoj suradnji.

Stoga je indijska strategija nabave oružja iz više izvora i stvaranja domaćih remontnih kapaciteta za svu vojnu tehniku koju kupuje izvana ponovno pokazala svoju punu vrijednost.

Komentari

komentar

You may also like