M. Stefanov: Ukrajina je preuzela stari plan djelovanja tajne vojske NATO-a

Mario Stefanov

Njemačka ostaje središte zapadnih vojnih aktivnosti na planu pomoći Ukrajini protiv ruske agresije, a zahvaljujući razvoju koncepta nekonvencionalnog vojnog djelovanja, tzv. Operativnog koncepta otpora, postaje i središte razvoja strategije djelovanja u neprijateljskoj pozadini

U nastavku rata ključnu ulogu u provođenju zapadne vojne podrške Ukrajini u obrani od ruske agresije preuzima na planu logistike novoformirano Središnje zapovjedništvo za naoružanje i obuku sa sjedištem u Wiesbadenu, a na planu nekonvencionalnog ratovanja američko Zapovjedništvo specijalnih operacija u Europi (SOCEUR), kojem je sjedište u Stuttgart-Vaihingenu, sa svojim ratnim planom poznatim pod nazivom Operativni koncept otpora (Resistance Operating Concept) ili skraćeno ROC.

SAD sa saveznicima konsolidira svoje aktivnosti naoružavanja i obuke ukrajinskih oružanih snaga u jedinstvenu središnju strukturu uspostavom novog zapovjedništva sa sjedištem u Wiesbaden-Erbenheimu na čelu s američkim generalom i oko 300 časnika i dočasnika. Struktura koja se dovršava oslanjat će se na iskustva stečena od američkih oružanih snaga pri obuci iračke i afganistanske vojske. Na osnivanju novog zapovjedništva inzistirao je američki general Christopher G .Cavoli, zapovjednik američkog Europskog zapovjedništva (United States European Command) ili skraćeno EUCON, sa sjedištem u Stuttgart-Vaihingenu.

Tajna skladišta

Američki saveznički dužnosnici procjenjuju da će rat u Ukrajini trajati još dugo, stoga treba bolje organizirati potporu Kijevu kako bi se opseg isporuke naoružanja i vojne opreme i provođenja obuke mogao bez problema povećavati. Novo zapovjedništvo djelomično će preuzeti funkcije i Međunarodnog centra za koordinaciju donatora (The International Donor Coordination Center), koji koordinira potporu ukrajinskoj vojsci i koji je smješten u Wiesbaden-Erbenheimu od početka kolovoza. On se pak razvio iz postrojbe za planiranje dopreme pomoći koja je bila formirana odmah nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače. Tu postrojbu sačinjavali su pripadnici 10th Special Forses Group američke vojske, koji su uoči rata obučavali ukrajinske jedinice na zapadu Ukrajine. Međunarodni centar za koordinaciju donatora u kojem djeluju izaslanici vojski iz više od 20 država, uključujući i ukrajinskog generala, stopit će se u ovom ili onom obliku u novo zapovjedništvo. Ono će također preuzeti i kontrolu nad djelovanjem još jedne organizacije za materijalnu potporu Ukrajini, Kontaktnom skupinom za obranu Ukrajine (The Ukraine Defence Contact Group), koju čini koalicija od 40 država čiji izaslanici djeluju na opremanju Ukrajine naoružanjem i drugim ratnim materijalom, kao i organiziranjem obuke za ukrajinsku vojsku koja je prvi put okupljena za tu namjenu 26. travnja u američkoj zračnoj bazi Ramstein.

Njemačka tako i dalje ostaje središte zapadnih vojnih aktivnosti na planu pomoći Ukrajini protiv ruske agresije, ali zahvaljujući i razvoju koncepta nekonvencionalnog vojnog djelovanja, tzv. Operativnog koncepta otpora, postaje i središte daljnjeg razvoja strategije djelovanja u neprijateljskoj pozadini koju ukrajinska strana prema svemu sudeći redovito primjenjuje u ratovanju.





Operativni koncept otpora (The Resistance Operating Concept) ili skraćeno ROC stvoren je na iskustvima rata u Gruziji 2008. godine, kada je gruzijska strana neadekvatno odgovorila na rusku agresiju i praktički izgubila rat, te starih koncepata nekonvencionalnog djelovanja NATO-a iz hladnoga rata predviđenih za slučaj ruskoga prodora prema Zapadu, kao što su doktrina “Stay Behinde” i poglavito plana “Operation Gladio” koji se ponekad nazivao i planom djelovanja tajne vojske NATO-a koja bi, zahvaljujući unaprijed pripremljenim tajnim skladištima naoružanja, streljiva, vojne opreme i obučenog ljudstva među civilnim strukturama, djelovala u sovjetskoj pozadini po načelima gerilskog ratovanja. Tijekom hladnoga rata NATO je s CIA-om i drugim savezničkim obavještajnim službama diljem Europe uistinu stvorio mrežu pričuvnih gerilskih formacija, s tajnim skladištima unaprijed pripremljenog ratnog materijala, poznatih i pod nazivom “tajna vojska NATO-a” u okviru operacije “Gladio”. Na isti način pripreman je ukrajinski otpor i prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Nakon gruzijskoga rata zemlje iz prve crte prema Rusiji – Poljska, Estonija, Latvija i Litva – kao i američke snage koje s njima intenzivno surađuju pokrenuli su razvoj novog koncepta nekonvencionalnog ratovanja protiv moguće ruske agresije na temeljima iskustava “Operation Gladio”. Tako je stvorena alternativa u Gruziji neuspješnim konvencionalnim metodama obrane od ruske vojne agresije, gdje manje zemlje nemaju šanse protiv masivnog ruskog napada. Već početkom 2013. godine Zapovjedništvo specijalnih operacija SAD-a (SOCEUR) dobilo je zadaću pokretanja razvoja odgovarajuće strategije koja je nazvana “The Resistance Operating Concept” ili skraćeno ROC. Do 2020. godine uspostavljena je funkcionalnost koncepta, što je potvrđeno izvješćem pukovnika američke vojske Otta C. Fiale. ROC je zapravo, prema onome što se može spoznati iz oskudnih javnih izvora, modificirana i modernim uvjetima ratovanja prilagođena verzija koncepta “Operation Gladio”. ROC je usmjeren na borbu protiv konvencionalnih i nadmoćnih neprijateljskih snaga izbjegavanjem otvorene borbe i korištenjem asimetričnih sredstava ratovanja. Ovakav način borbe primjenjuje se na okupiranom području.

Ključna strategija

Gotovo nema dvojbe da je ROC primijenjen od samog početka ruske invazije na Ukrajinu i da je on jedan od razloga ruskog vojnog debakla već u prvim danima rata. Dok su ruske oklopno-mehanizirane postrojbe prodirale prema Kijevu vjerujući da u pozadini nemaju neprijatelja koji ih može ugroziti, unaprijed pripremljena skladišta naoružanja i streljiva su aktivirana, kao i unaprijed obučeni i pripremljeni ljudski resursi. Oni su zajedno s ukrajinskom vojskom udarali napredujuće ruske postrojbe koristeći najsuvremenije protuoklopno i protuzračno naoružanje iz svih smjerova i na pozicijama gdje ruske snage nisu mogle očekivati napad. Kevin D. Stinger, američki pukovnik koji je imao jednu od vodećih uloga u planiranju i razradi ROC-a, izjavio je krajem kolovoza da se u eksplozijama u ruskoj pozadini, uključujući i vojni aerodrom na Krimu, može prepoznati rukopis ROC-a koji uključuje operacije unaprijed pripremljenih snaga iza neprijateljskih crta.

ROC je jedna od tajni uspjeha ukrajinske vojske i obrane u cjelini u prvim danima rata. On će ostati ključna ratna strategija i u nastavku borbe ukrajinskih snaga protiv ruskih agresora. S druge strane, dobro organizirani sustav dostave naoružanja, streljiva i drugog ratnog materijala Ukrajini od savezničkih država preduvjet je opstanka konvencionalne ukrajinske obrane i mogućih pokretanja novih ofenzivnih operacija protiv ruskih okupatorskih snaga.





Komentari

komentar

You may also like