M. Stefanov: Utrka za kupnju američkih F-35

Američki borbeni zrakoplov 5. generacije F-35 Lightning II, proizvođača Lockheed Martina postaje hit na svjetskom tržištu. Nakon 500 proizvedenih primjeraka, uvođenja u naoružanje sve većeg broja država i pred početak velike serijske proizvodnje od 200 primjeraka godišnje do procijenjenog broja od oko 3 tisuće primjeraka,  počela je prava utrka za njihovom kupnjom, kao da je riječ o kakvoj rasprodaji.

Posljednji u nizu američkih saveznika koji mogu bez problema dobiti odobrenje američkog Kongresa za takvu kupoprodaju je Grčka, koja je nakon odluke o nabavi francuskih borbenih zrakoplova 4. generacije Dassault „Rafale“, od Washingtona 6. studenog  zatražila odobrenje za žurnu kupnju borbenih zrakoplova sa stealth karakteristikama F-35A, kako bi njima parirala novim turskim protuzračnim raketnim sustavima. U siječnju ove godine  kupnju tih zrakoplova  ugovorila je  i Poljska, a tek sklopljeni ugovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o prodaji zrakoplova F-35 prolazi postupak odobrenja u američkom Kongresu, gdje je izazvao pravu političku buru  zbog uloge Emirata u jemenskom i libijskom ratu i mogućnosti narušavanja premoći Izraela na Bliskom istoku, koji već više godina posjeduje te zrakoplove. Gotovo je postalo pitanje prestiža između država za svoje ratno zrakoplovstvo pribaviti  F-35, koji je jedini operativni borbeni zrakoplov 5. generacije na svijetu.

Za takvu preobrazbu F-35 iz zrakoplova koji su zbog nepoznavanja nove revolucionarne koncepcije primijenjene u procesu njegova razvoja, proizvodnje i uvođenja u operativnu uporabu proglašavali skupim i katastrofalnim promašajem u borbeni zrakoplov kojega želi kupiti sve veći broj država, više je razloga.

Prije svega, nakon što su europske članice NATO-a koje koriste američke borbene zrakoplove F-16  posljednjih godina uspješno ušle u proces njihove zamjene s borbenim zrakoplovima F-35, svi koji imaju mogućnosti procijenili su da  F-35 u realnoj uporabi uistinu posjeduje proklamiranu operativnu sposobnost, da je on oružje budućnosti  s velikim mogućnostima nadogradnje  i da više nije racionalno ulagati u zrakoplove 4. generacije.

Dio zainteresiranih, kao što je Poljska,  i dalje namjerava u naoružanju zadržati svoje borbene zrakoplove prethodne generacije, uključujući i F-16, ali istovremeno žele igrati na kartu novog F-35 i za svoja zrakoplovstva osigurati ulaznicu u svijet borbenih zrakoplova osmišljenih i proizvedenih u 21. stoljeću, koje SAD planira koristiti sve do 2070. godine.

Pored toga, za sada još uvijek niska produkcija i relativno mali broj proizvedenih zrakoplova podiže potražnju i potiče nizanje ponuda za kupnju i pisama namjere.





No, možda je najvažniji razlog tržišnog booma F-35 i narasle potražnje njegova kupnja od strane Izraela i operativno korištenje u realnim ratnim uvjetima. Obavještajne agencije, ali zacijelo i sam proizvođač odradili su svoj dio posla i rezultati korištenja F-35 od strane Izraela u realnim borbenim uvjetima nisu ostali nepoznanica većini zainteresiranih država, a najmanje američkim bliskim saveznicima. Očito, F-35  prošao je teški izraelski test, a ono oružje koje Izrael kupuje i koristi i koje uspješno prođe ratno testiranje automatski postaje traženi proizvod na tržištu. Uostalom, poznato je da  Izrael  pažljivo bira koje oružje kupuje i da nikada u svojoj povijesti u naoružanje nije uveo oružje koje bi zbog svojih loših osobina bilo inferiorno  na bojišnici i tako posredno dovelo u opasnost živote izraelskih vojnika .Izrael  je uvijek kupovao  i sam proizvodio vrhunsko oružje. Stoga redovito, već  i  sama činjenica da je neki oružni sustav uveden u naoružanje izraelske vojske podiže njegov tržišni rejting.  Izrael će tako za F-35, lako je moguće, postati najbolji promotor, kao što je 60.-ih i početkom 70.-ih godina prošloga stoljeća proslavio francuske borbene zrakoplove Dassault Mirage IIIC i učinio ih traženom robom na svjetskom tržištu naoružanja i vojne opreme. Nakon Izraela i njegova korištenja Miragea u bliskoistočnim ratovima francuski zrakoplov se probio na tržište i našao se u naoružanju većeg broja država.

Ono što je prethodnih godina izazivalo kontroverze oko borbenog zrakoplova F-35 je svakako visoka cijena njegovog razvoja, no ona je bila neizbježna jer je riječ o revolucionarnom i svjesno brzo izvedenom  skoku u dizajniranju i proizvodnji borbenih zrakoplova.

Promatrače, naviknute na klasičnu produkciju borbenih zrakoplova s prototipovima i pred-serijskim zrakoplovima koji se testiraju u realnim uvjetima, zbunjivala je nova koncepcija proizvodnje i uvođenja u uporabu F-35. Oni se direktno uvode u naoružanje bez ispitivanja pred-serijskih zrakoplova direktno  s proizvodnih traka  tkzv. faze niske proizvodne stope (low-rate initial production- LRIP). Do sada je u toj proizvodnoj fazi izrađeno oko 500 primjeraka, a faza pune stope proizvodnje do predviđenih 3.000 primjeraka počet će, procjenjuje  se, u ožujku 2021.,  nakon prikupljanja svih parametara dobivenih od zrakoplova izrađenih u LRIP proizvodnoj fazi koji se ovoga trenutka nalaze u uporabi raspoređeni u 26 zračnih baza različitih država diljem svijeta. Oni su do sada, prema podacima proizvođača Lockheed Martina, ostvarili oko 320 tisuća sati leta. Svi podaci s tih letova automatski se data  linkom u realnom vremenu dostavljaju proizvođaču, koji ih koristi u nastavku proizvodnje. Belgija, koja već koristi zrakoplove F-35,  čak je zatražila prekid takve prakse jer američki proizvođač u svakom trenutku ima pregled nad položajem i načinom uporabe zrakoplova, a pored toga takva dostava podataka umanjuje sposobnost nevidljivosti jer se signali uređaja mogu otkriti putom pasivnih lokatora elektormagnetskih valova kao što je primjerice češki pasivni radar VERA, koji je toliko učinkovit da ga koristi i vojska SAD-a.





Porast potražnje izaziva čak i prijepore unutar američke politike. Tako ovih dana američki Kongres u postupku odobrenja prodaje 50 F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrijednosti 10,4 milijarde dolara traži dodatne garancije od američke administracije i suglasnost Izraela. Prema izvorima iz Kongresa F-35 postat će okosnica  američkih i savezničkih zrakoplovstava u slijedećim desetljećima, pa se ne smije dopustiti niti minimum mogućnosti da ta tehnologija dođe u ruke Rusije ili Kine s kojima  Ujedinjeni Arapski Emirati imaju vojnu suradnju preko ranije ugovorenih  kupoprodaja naoružanja i vojne opreme.

Borbeni zrakoplov F-35 dizajniran je pod vodstvom Lockheed Martina u kooperaciji s Northrop Grummanom i BAE Systemsom kao glavnim partnerima projekta. Američke zračne snage u svoje naoružanje namjeravaju uvesti gotovo 1800 F-35 i njima postupno zamijeniti flotu borbenih zrakoplova F-16. Kako bi se smanjili troškovi razvojne proizvodnje i korištenja pored  preskakanja klasičnih faza razvoja, avion je već u samom projektu predviđen u tri različite verzije, koje imaju 80 posto zajedničkih dijelova. Tako je u sklopu jedinstvenog projekta stvorena verzija borbenog zrakoplova koji koristi konvencionalnu  poletno-sletnu stazu pod oznakom F-35A . Verzija koja može polijetatis poletno-sletne staze i slijetati okomito označena je kao F-35B, a verzija namijenjena  nosačima zrakoplova nosi oznaku F-35C.

Do sada proizvedenih 500 borbenih aviona F-35 verzija A, B i C, osim SAD-u, do rujna ove godine isporučeno je Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Nizozemskoj, Australiji, Norveškoj, Izraelu, Japanu, Južnoj Koreji, Danskoj i Belgiji. Turski zrakoplovi koji su bili spremni za isporuku zadržani su do daljnjega u SAD-u zbog spora oko uvođenja ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 u tursko naoružanje.

SAD planira u naoružanje uvesti 1762 F-35A za ratno zrakoplovstva i dodatnih  693  F-35B i F-35C za marinski korpus i ratnu mornaricu. Ujedinjeno Kraljevstvo ugovorilo je isporuku ukupno 138 borbenih aviona F-35B od kojih 48 treba biti isporučeno do 2025. godine. Do sada je Velikoj Britaniji predano  18 F-35B, a još 30 ih se nalazi u procesu proizvodnje. Italija je originalno ugovorila kupnju 131 zrakoplova, ali je taj broj zbog posljedica gospodarske krize smanjen na 90. Od tih 90, 60 su zrakoplovi verzije F-35A i 30 F-35B s mogućnošću kratkog polijetanja i okomitog slijetanja. Oko 30 zrakoplova je već isporučeno. Nizozemski parlament je u ožujku 2015. godine odobrio narudžbu od 8 primjeraka F-35A s mogućnošću povećavanja broja u procesu zamjene borbenih zrakoplova F-16 koji se sada nalaze u naoružanju. Do srpnja ove godine Nizozemskoj su isporučena 4 primjerka. Australija je ugovorila kupnju 100 F-35A, a prvi primjerci su isporučeni tijekom 2018. godine. Do 2021. godine planira se popunjavanje prve  eskadrile s novim  borbenih zrakoplovima, a do kraja 2023. godine očekuje se da u punoj operativnoj uporabi bude 72 F-35A. Norveška je kao zamjenu za svoje F-16 predvidjela kupnju 52 F-35, od kojih je do sada 25 isporučeno i operativno. Izrael bi trebao nabaviti ukupno 50 primjeraka F-35A.  Japan je broj naručenih F-35 u prosincu 2018. godine podigao na 147 primjeraka. Trenutno ih u naoružanju ima 17 operativnih, a početkom sljedeće godine broj će se povećati na 20-24. Južna Koreja je naručila ukupno 40 F-35A. Danska kao zamjenu za svoje F-16 planira nabaviti 27 F-35A, a Belgija je u cilju zamjene starih F-16 ugovorila kupnju 34 F-35A.

U siječnju ove godine Poljska je sklopila ugovor o kupnji 32 borbena zrakoplova F-35A. Njihova postupna isporuka trebala bi biti završena do 2024. godine. U rujnu ove godine je Poljska naručila i borbene dronove velikoga dometa koji bi se koristili zajedno sa F-35. Poljska će svoje F-35A koristiti zajedno s flotom dobro održavanih i relativno novih 48 primjeraka borbenih zrakoplova F-16 C/D Block 52.

Za nabavu F-35 interes je početkom listopada ove godine  pokazala i Finska službeno stavivši taj tip zrakoplova na listu za odabir  novog višenamjenskog borbenog zrakoplova za svoje zrakoplovstvo koji bi trebao zamijeniti postojeće F/A-18C i D . State Department je reagirao munjevito, ishodivši od Kongresa suglasnost za ponudu Finskoj 64 F-35 po cijeni od ukupno 12,5 milijardi dolara ili alternativno 72 F/A-18E za 14,7 milijardi dolara.

Dok američka administracija pokušava progurati kroz zakonodavna tijela odobrenje za prodaju F35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, grčki premijer Mitsotakis najavio je grčku namjeru kupnje borbenih zrakoplova F-35. Grčko ministarstvo  obrane dostavilo je  6. studenoga ove godine američkoj administraciji svoj zahtjev za kupnju F-35. U grčkom pismu namjere izražava se volja za kupnjom 18 do 24  F-35A. Grcima je toliko važno brzo  dobiti taj borbeni zrakoplov da su izrazili spremnost  odmah kupiti  6 primjeraka koji su već korišteni u američkom zrakoplovstvu, kako se ne bi morala čekati njihova proizvodnja. Ti polovni zrakoplovi bi Grčkoj mogli biti isporučeni  već tijekom slijedeće godine,  nakon čega bi se postupno, kako bude rasla proizvodnja, vršila isporuka novih F-35.

Prema svemu je očito kako je američki borbeni zrakoplov F-35 od sve većeg broja država prepoznat kao oružje izvanrednih sposobnosti, koje predstavlja revolucionarni skok u zrakoplovnoj tehnologiji i čije posjedovanje za državu donosi prednost nad svojim suparnicima. Uspješno korištenje više stotina F-35 diljem svijeta uz neizbježne incidente, koji se medijski najvjerojatnije namjerno previše naglašavaju u cilju održanja na tržištu skupih europskih zrakoplova 4. generacije, kao i uspješna borbena uporaba od strane Izraela učinila je F-35 tržišnim hitom.

Zaključak mnogih je, da, ako se već mora trošiti na naoružanje uvijek je isplativije ulagati u oružje budućnosti nego u oružje prošlosti, a F-35 kojega američke zračne snage namjeravaju nabaviti u broju od gotovo 1800  primjeraka uz stotine dodatnih aviona verzija B i C  za marince i ratnu mornaricu  i koristiti sve do 2070. godine, zacijelo je oružje budućnosti koje opravdava svaki uloženi dolar. Stoga nema sumnji da će se krug zainteresiranih država za kupnju F-35 nastaviti širiti.

 

Komentari

komentar

You may also like