M. Stefanov: Britanija blokira Argentinu u nabavi borbenih zrakoplova zbog Falklanda

Već desetljećima, od 1982. godine i rata za Falklande ili Malvine kako ih zovu Argentinci, Velika Britanija uporno onemogućuje Argentinu u obnovi i održavanju operativnim svoga ratnog zrakoplovstva. Velika Britanija, pobjedom u ratu, zadržala je u svojim rukama Falklandsko ili Malvinsko otočje i svim silama koči nabavu naoružanja i vojne opreme za argentinske oružane snage, poglavito borbenih zrakoplova, opravdavajući to nastavkom argentinskih aspiracija prema Falklandima.

Argentinskim borbenim zrakoplovima  Dassault Mirage IIIEA, IAI Dagger, Super Etendard i A-4 Skyhawk kojima je argentinsko zrakoplovstvo za trajanja Falklandskog rata djelujući na samoj granici operativnog radijusa nanijelo velike gubitke britanskoj floti odavno su istekli resursi. Argentinska zrakoplovna industrija i remontna postrojenja uspjeli su održavati i modificirati stare podzvučne A-4 Skyhawke američke proizvodnje. No za složenije nadzvučne borbene zrakoplove Mirag nije bilo te mogućnosti. Borbene zrakoplove Super Etendard koji su lansiranjem francuske protubrodske rakete Aérospatiale AM.39 Exocet  uspjeli potopiti britanski razarač  HMS Sheffield (D80) i time zbog iskazanih slabosti brodske konstrukcije ubrzati povlačenje iz uporabe cijele klase tih brodova poznatih kao Type 42, Argentina je pokušala održavati uz pomoć francuskog proizvođača  Dassault Aviation no Britanci su to političkim pritiskom uspjeli spriječiti. Nije ni čudo, jer je potapanje HMS Sheffield-a protubrodskom raketom lansiranom s borbenog zrakoplova ušlo u povjesnicu ratovanja i postalo simbolom Falklandskoga rata. Taj događaj i cjelokupno djelovanje argentinskog zrakoplovstva koje je britanske brodove potapalo ili teško oštećivalo čak i izbacivanjem klasičnih nevođenih avio bombi sa podzvučnih borbenih zrakoplova Skyhawk zasjenilo je u svjetskoj javnosti i u stručnim krugovima nesumnjivu britansku ratnu pobjedu.

Svaki pokušaj Argentine da tijekom posljednjih desetljeća nabavi nove borbene zrakoplove Velika Britanija je spriječila ili odbijanjem suglasnosti za prodaju temeljem u njih ugrađenih komponenti britanske proizvodnje ili pak direktnim političkim pritiskom na države čiji su se proizvođači borbenih zrakoplova usudili pregovarati s Argentinom.

U potrazi za novim borbenim avionima kojima bi obnovilo svoje zrakoplovstvo argentinska vlada, prema izvješćima specijaliziranih vojnih medija, ostvarila je kontakte s Pakistanom kako bi ugovorila kupnju 12 nadzvučnih višenamjenskih borbenih zrakoplova JF-17 Thunder pakistansko-kineske proizvodnje računajući da u njima nema niti jedne jedine britanske komponente i da London ovoga puta neće uspjeti blokirati ugovaranje i isporuku zrakoplova.

Prema svemu sudeći pregovori su držani u tajnosti jer Ujedinjeno Kraljevstvo na ovaj ili onaj način ipak ima utjecaja na vladajuću političku strukturu u Islamabadu, ali su usprkos tome argentinske namjere slučajno ili namjerno ipak procurile u javnost. Moguće je da je to namjerno učinjeno kako bi se unaprijed onemogućio očekivani ili možda već započeti britanski zakulisni pritisak na Pakistan. I argentinska i pakistanska strana stoga su odbacile mogućnost postojanja dogovora, ali ne i činjenicu da se pregovori održavaju.

U svakom slučaju, u argentinskom nacrtu proračuna za 2022. godinu izdvojeno je 664 milijuna dolara za kupnju 12 JF-17 zrakoplova pakistanske proizvodnje. Argentinsko veleposlanstvo u Islamabadu bilo je primorano priopćiti kako još uvijek nije donijeta konačna odluka da bi posredno demantiralo postojanje sporazuma, ali istovremeno i posredno priznalo postojanje mogućnosti argentinske nabave navedenih borbenih zrakoplova.





Ukoliko Argentina ponovno ne uspije nabaviti nove borbene zrakoplove to će biti još jedan u nizu do sada uspješnih britanskih blokiranja argentinskih pokušaja nabave istih. Trenutačno stanje je više nego alarmantna za Buenos Aires. Argentinsko zrakoplovstvo svedeno je na svega šest podzvučnih prastarih, ali u argentinskim postrojenjima modificiranih mlaznih borbenih zrakoplova A-4 Skyhawk u argentinskoj  modifikaciji nazvanih A-4AR Fightinghawk.

Andrej Serbin Pont, direktor argentinskog  thin-tanka CRIES i bivši savjetnik u državnom tajništvu za strateška pitanja izjavio je nakon nagađanja o argentinskoj kupnji pakistanskih zrakoplova da bi cijela priča zbog diplomatskog djelovanja Velike Britanije mogla ostati samo još jedna epizoda u dugačkoj povijesti argentinskih pokušaja nabave borbenih zrakoplova i održavanja na životu svoga ratnog zrakoplovstva.  Britanska blokada onemogućila je, svojevremeno, argentinsku nabavu francuskih zrakoplova Mirage F-1M i izraelskih borbenih zrakoplova Kfir čija je isporuka otkazana u posljednji trenutak 2015. godine, posve sigurno zbog utjecaja britanske politike.  Mirage F1-M trebala je Argentini prodati Španjolska, ali je Madrid bio primoran odustati od sporazuma zbog britanskog političkog pritiska. Dogovor o isporuci izraelskih Kfir-ova propao je zbog kombinacije britanskog pritiska ali i američke blokade zbog ugrađenih američkih motora J79. Britanija je također učinkovito spriječila prodaju Argentini švedskih zrakoplova Saab Gripen od strane Brazila, kao i južnokorejskih FA-50. Velika Britanija zaustavila je povratak u argentinsku službu bivših francuskih zrakoplova Super Etendard u moderniziranoj varijanti koji su trebali biti isporučeni Argentini, uskrativši izlazno odobrenje zbog u njih ugrađenih britanskih komponenti.

Tijekom vremena razmatrana je nabava i ruskih borbenih zrakoplova, spominjao se čak i Mig-35, ali je ruska opcija također najvjerojatnije iz političkih razloga odbačena. Argentina je nabavila manji broj ruskih helikoptera MI-17.





Odabir pakistansko-kineskog  JF-17 motiviran je njegovom relativno niskom cijenom, lakoćom održavanja ali i nedostatkom bilo kakvih komponenti britanskog ili zapadnog porijekla, učinkovito ga čineći imunim od britanskog pritiska, tim prije što London zbog zategnutih međusobnih odnosa nema nikakav utjecaj na Peking. Loša strana pakistansko-kineskog  JF-17 je ograničeni operativni radijus posebno u kontekstu velikog argentinskog ozemlja i pomorskih prostranstava,  uključujući i Falklandsko otočje koje bi argentinsko zrakoplovstvo trebalo pokrivati.

Borbeni zrakoplov JF-17 najveće brzine 1,6 Macha zajednički su razvili kineski Chengdu Aerospace Corp. i Pakistan Aeronautical Complex. Pakistanska tvrtka proizvodi 58% letjelice i obavlja konačnu montažu. Argentini se nudi najnovija varijanta Block III koja je u proizvodnji za pakistansko ratno zrakoplovstvo  i sadrži niz poboljšanja uključujući moderni radar, kineski motor  WS-13 umjesto starog ruskog RD-93 koji je pokretao prve dvije varijante zrakoplova.

Postoje naznake da SAD namjeravaju prekinuti argentinsku blokadu nudeći Argentini kupnju korištenih američkih F-16 ili moderniziranih F/A-18 borbenih zrakoplova, no i to je pod velikim pitanjem poglavito u kontekstu sve prisnijih odnosa Londona i Washingtona koje se ogledaju u sklapanju novog vojnog saveza u Indo-pacifičkoj regiji AUKUS. Mala je mogućnost da bi SAD ključne strateške odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom opterećivao prodajom malog broja borbenih zrakoplova Argentini zanemarujući britansko protivljenje.

U svakom slučaju argentinsko zrakoplovstvo zbog izgubljenog rata s Ujedinjenim Kraljevstvom oko Falklanda i nastavkom napetosti između dviju država nastavlja dugogodišnju potragu za borbenim zrakoplovom koji bi na životu održao argentinsko ratno zrakoplovstvo. Namjera kupnje pakistanskih JF-17 uistinu može ostati samo još jedna epizoda u povijesti argentinskih pokušaja jer London ima mogućnosti utjecaja na političku elitu Pakistana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like