M. Stefanov: Vojna analiza: MAĐARSKA BILDA MIŠIĆE (Video)

Foto: Hrvatski vojnik

Mađarska  provodi opsežni program modernizacije oružanih snaga. Bildaju se, zapravo, vojni mišići mađarske geopolitičke doktrine utemeljene na  savezništvu  u okviru NATO-a i Europske unije, ali, s druge strane, usporedno i na nezavisnoj mađarskoj unutarnjoj  i  vanjskoj politici.

Mađarski državni i nacionalni interesi ne robuju savezništvu s Washingtonom, Berlinom i Bruxellesom nego se usklađuju sa savezničkim interesima, ali nikada na štetu Mađarske. Taj dualizam strateških odrednica na djelu osigurava puni mađarski državni suverenitet i realizaciju ključnih nacionalnih interesa. Mađarska na  geopolitičkoj razdjelnici silnica Berlina, Moskve i Istanbula, aktivno, u skladu sa svojim strateškim interesima surađuje sa svima i takvu nezavisnu  poziciju namjerava zadržati i u budućnosti.

Nazavisne  politike nema bez vojne moći kao  važnog  instrumenta državne vanjske politike. Mađarski  geopolitički i vojni stratezi, koji uistinu rade svoj posao, a ne produciraju se po medijima i do beskraja testiraju odavno testirano oružje koje država namjerava kupiti – to jako dobro znaju. Budimpešta ne bira godinama nego agilno i planski  kupuje i proizvodi oružje i vojnu opremu potrebnu za mađarske oružane snage. Mađarska je, stoga, u ovom trenutku jedna od članica NATO-a koja najviše ulaže u  razvoj obrambenih sposobnosti, iako još uvijek ispod željenih 2 posto BDP-a. Ta razina obrambenih ulaganja prema usvojenom planu razvoja oružanih snaga pod nazivom „Zrínyi 2026“ trebala bi se ostvariti  do 2026. godine. Mađarski vojni proračun za 2021.godinu utvrđen je u iznosu od 2,2 miljarde eura,  što je 1,66 posto BDP-a, a prema izjavi mađarskog ministra obrane general pukovnika Tibora Benkőa 25 do 30 posto sredstava utrošit će se na nabavku naoružanja i opreme.

Lavovski dio potrebnog potpuno novog suvremenog naoružanja koje treba zamijeniti  zastarjele ruske oružne sustave Budimpešta sasvim geopolitički opravdano  nabavlja od Njemačke. Mađarska je, tako,  tijekom 2019. godine zauzela poziciju najvećeg kupca njemačkog oružja s ugovorenim narudžbama u vrijednosti od 1,76 milijardi eura. Taj podatak je pred njemačkim parlamentom objavilo njemačko Ministarstvo gospodarstva u odgovoru na upit zastupnika Zelenih u Bundestagu, Omida Nouripoura.

U ugovorene  vojne poslove  s njemačkom vojnom industrijom ulazi  kupnja 44 nova tenka tipa Leopard. posljednje inačice 2A7+, kakvi su prethodnih  godina isporučeni Kataru,12 starijih polovnih  Leoparda  2A4 za prijelaznu obuku posada koje koriste potpuno zastarjele svojetske tenkove T-72, i 24 samohodne haubice 155 mm Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000), kakve koristi i Hrvatska vojska. Ugovor uključuje obuku i svu opremu potrebnu za punu borbenu funkcionalnost i održavanje kupljenog naoružanja. Prema brigadnom generalu Gáboru Lőrinczu rabljeni Leopardi 2A4 koristit će  se  za obuku dok ne stignu novi Leopardi 2A7+, čija se  isporuka od strane proizvođača – tvrtke Kraus-Maffei Wegmann, očekuje 2023. godine.
Prva četiri Leoparda 2A4 Mađarskoj su isporučena sredinom 2020. godine, a svečanost  primopredaje izvršena je u mađarskoj vojnoj bazi Tata 24. srpnja 2020. godine.

“Mađarska modernizira svoje kopnene snage s Njemačkom kao strateškim partnerom”, naglasio je tom prigodom  državni tajnik u njemačkom Ministartvu obrane Thomas Silberhorn, nadodavši  kako će mađarska kupnja njemačkih tenkova i samohodnih haubica „osigurati interoperabilnost mađarskih i njemačkih snaga i ojačati obrambene sposobnosti Europske unije i NATO-a“.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer  tijekom posjeta Mađarskoj pohvalila je dostignutu razinu obrambene suradnje Njemačke i Mađarske. U mađarskoj politici vlada potpuno suglasje oko potrebe jačanja vojne moći, pa tako „Népszava“, koja slovi kao liberalni medij, u trenucima kada mađarske vojne narudžbe dostižu  najveći uspon komentira: “ ….mađarske oružane snage nesumnjivo će  osvježiti svoju krv, jer su tenkovi  Leopard 2 i  haubice Pzh 2000 najmodernije  oružje. Nove inačice tenkova  Leopard  koje kupuje Mađarska prilagođeni su i urbanom i asimetričnom ratovanju, a naše topništvo koje je u žalosnom stanju umjesto ruskih haubica D-20 s kraja 2. svjetskog rata dobiti će suvremene njemačke samohodne haubice. Stoga se ovakav razvoj događaja čini opravdanim, postavljajući obnovljene mađarske oružane snage na  regionalnu razinu moći i povećavajući naš prestiž u NATO-u, posebice u odnosima sa Sjedinjenim Državama.“

U međuvremenu Mađarska sklapa nove ugovore o kupnji suvremenog naoružanja. Njemački vojnoindustrijski div Rheinmetall Defence 10. rujna 2020. godine na svojoj službenoj stranici objavljuje da je Mađarska kao prva članica NATO-a  naručila od Rheinmetalla 218 novih borbenih vozila pješaštva Lynx u vrijednosti većoj od 2 milijarde eura.

Ugovor potpisan u Budimpešti, obuhvaća isporuku 218 borbenih vozila pješaštva  Lynx  KF41 i devet oklopnih vozila za  izvlačenje i popravke Buffalo. Ugovor uključuje simulatore za obuku posada, početni paket  pričuvnih  dijelova,  kao i usluge obuke i podrške za održavanje. Mađarski Lynxovi  prema ugovoru trebali bi biti opremljeni  kupolama Lance s automatskim topom 30 mm Rheinmetall MK30-2/ABM, koakosijalnom strojnicom 7,62 mm i mogućnošću ugradnje lansera protuokopnih raketa Spike LR2. Tijekom realizacije prve faze ugovorenog  posla  Mađarskoj  će do početka 2023. godine biti  isporučeno 46 borbenih vozila pješaštva Lynx  KF41 i devet oklopnih vozila za izvlačenje i popravke Buffalo. Slijedeća 172 Lynxa bit će u okviru zajedničkog  konzorcija koji će osnovati mađarska vlada i Rheinmetall  kao većinski vlasnik proizvedeni u Mađarskoj. Ti proizvodni pogoni  i postrojenja za održavanje vozila trebali bi postati jezgra buduće mađarske vojne industrije.

Sklapanje ugovora predsjednik izvršnog odbora Rheinmetall AG, Armin Papperger komentirao je riječima koje jasno izražavaju i političku dimenziju posla: “Proboj Lynxa na tržište veliki je uspjeh za nas. No, činjenica da smo uspjeli uvjeriti Mađarsku – važnog partnera u EU i NATO-u – da odabere ovo inovativno borbeno vozilo čini uspjeh još većim. Donoseći odluku o nabavi, najviši mađarski vojni i politički dužnosnici pokazali su smjelo vodstvo. Ponovo se potvrđuje odlučnost mađarske vlade da bude pouzdan i vojno učinkovit partner svojih saveznika iz NATO-a. Rheinmetall je ponosan što može dati važan doprinos održivom širenju mogućnosti obrambene tehnologije Mađarske u suradnji s lokalnom industrijom. Radujemo se suradnji s našim mađarskim prijateljima i partnerima i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali dugoročni uspjeh ovog pothvata.”
Za Mađarsku narudžba  Lynxa predstavlja veliki korak u naporima uvođenja u svoje naoružanje potpuno nove  generacije naoružanja koje udovoljava najnovijim NATO standardima. Lynx se, inače, trenutno natječe u sličnim programima nabave u  Češkoj  i  Australiji. Predviđeno je da se većina Lance kupola za prvu fazu  proizvodnje mađarskih Lynxova proizvodi i isporučuje iz  pogona  Rheinmetall-a  u Brisbaneu u  Australiji. Tri primjerka  vozila Lynx  KF41, dizajnirana i proizvedena za natjecanje u zacijelo jednom od poslova stoljeća pod nazivom Land 400 Phase 3, predana su Australiji na terenska ispitivanja koja će trajati 12 mjeseci – od prosinca 2020. do prosinca 2021. Australski program Land 400 Phase 3, kojim bi se dosadašnja borbena vozila pješaštva australske kopnene  vojske  zamijenila novom generacijom borbenih vozila, težak je nevjerojatnih 11,1 milijardi dolara i ukoliko ga dobije Rheinmetall 450 vozila Lynx KF41 proizvela bi se u australskim pogonima njemačke tvrke. Ugovaranje prodaje Lynxa Mađarskoj dolijevanje je vode na marketinški mlin koncerna Rheinmetall za još veće poslovne pothvate. To pak, također ima svoju cijenu koju će agilna mađarska politika znati naplatiti.

Za kupnju borbenih vozila pješaštva Lynx zaintersiran je i Katar koji je kupio 62 Leoparda 2A7+ i  24 Pzh 2000 za cijenu od 1,89 milijardi eura. Jedan primjerak Lynxa KF41 pojavio se u prosincu 2018. godine na vojnom mimohodu povodom katarskog Dana državnosti. Postoje informacije da se nekoliko vozila nalazi u Kataru na terenskim ispitivanjima  u zahtjevnim pustinjskom uvjetima, no Rheinmetall je odbio komentirati takva nagađanja.

Od listopada 2018. godine Rheinmetall se u kooperaciji s koncernom Raytheon uključio u natjecanje za još jedan ogromni posao. Lynx KF41 u ponudi je za američki program Next-Generation Combat Vehicle (NGCV) u sklopu kojega se  stotine  zastarjelih borbenih vozila pješaštva M2 Bradley  trebaju zamijeniti novom generacijom borbenih vozila.

Mađarska u sklopu modernizacije oružanih snaga, usporedo s nabavkom  novog naoružanja  za kopnenu vojsku, ulazi u proces  rekonstrukcije protuzračne obrane zamjenom starih sovjetskih raketnih sustava protuzračne obrane 2K12 Kub  novim  raketnim sustavima srednjeg i velikog dometa. Za potrebe bliske protuzuračne obrane Mađarska je nabavila francuske raketne sustave Mistral 3. Na svojim službenim stranicama norveški koncern Kongsberg 30. studenog 2020. objavljuje da je Kongsberg Defence Systems  zajedno sa koncernom „Raytheon“ sklopio s mađarskom vladom ugovor vrijedan 410 miljuna eura za kupnju protuzračnog raketnog sustava srednjeg dometa NASAMS. Ugovor uključuje NASAMS lansere i rakete AMRAAM i  AMRAAM-ER, koje proizvodi Raytheon Missiles & Defense, radar Sentinel, Kongsbergov sustav za upravljanje vatrom (Fire Distribution Center-FDC).

Mađarska politika za mandata premijera Viktora Orbana planski i jasno iscrtava obrise svoje vanjske politike i do sada izgrađene  geopolitičke pozicije. Ona osigurava realizaciju mađarskih interesa na europskim i regionalnim prostorima  neovisno o bilo kakvim oblicima pritiska od strane  partnera iz Europske unije. To bi bilo nemoguće postići bez razvoja vojne kompenente vanjske politike. Ona se, dakako, prema EU parnerima ne izražava kao „tvrda moć“, ali ima svoju političku i moćnu ekonomsku dimenziju. Njemačkoj i Europskoj uniji nikako nije u interesu razmirice  s Budimpeštom uzdizati do razine koja bi mogla ugroziti izdašne vojne ugovore vrijedne milijarde eura. Kupnja naoružanja nikada nije bila običan poslovni odnos: ona uvijek ima svoju političku dimenziju. Politika Budimpešte  i premijer Viktor Orban uvijek su znali  očuvati mađarske nacionalne interese -kako za trajanja tkzv. imigrantske krize, tako i  tijekom nedavnog donošenja proračuna EU i plana oporavka. Stoga je jačanje  mađarske vojne moći i odabir njemačke, vodeće države EU kao strateškog partnera u tom procesu važan i upečatljiv dio  mozaika  pažljivo izgrađene mađarske vanjske politike.

 

Komentari

komentar

You may also like