Mario Stefanov: Rat dronova nad Gorskim Karabahom

Prvi put od strane azerbajdžanskih snaga korišteni su borbeni dronovi  Bayraktar TB2 turske proizvodnje. Oni su u napadima na kopnene ciljeve ispaljivali turske protuoklopne rakete velikoga dometa L-UMTAS i laserski navođene projektile MAM-C i MAM-L s termobaričkom bojnom glavom, turskog proizvođača ROKETSAN.  Dronovi Bayraktar TB2 razvijeni su temeljem privatne inicijative turskog studenta na američkom sveučilištu MIT Seljuka Bayraktara, a kasnije preuzete od strane turske vojne industrije. Prvi let obavljen je 2014. godine nakon čega je pokrenuta serijska proizvodnja. Cijena pojedinačnog drona bez naoružanja je 5 milijuna dolara, a uvedeni su u naoružanje Turske, Katara, Libije, Ukrajine i Azerbajdžana. Do sada su uspješno korišteni u tursko-kurdskom sukobu, libijskom ratu, sirijskom ratu i u ratu za Gorski Karabah. Azerbajdžanskim dronovima najvjerojatnije upravljaju turske posade. U lipnju ove godine Azerbajdžanski ministar obrane Zakir Hasanov tek je potvrdio da je njegova vlada odlučila nabaviti od Turske Bayraktar dronove. Najranije su mogli biti isporučeni mjesec dana prije početka nove ratne kampanje za Gorski Karabah i stoga je uistinu mala vjerojatnost da njima upravljaju azerbajdžanske posade.

Dronom Bayraktar TB2 upravlja zemaljska posada od tri člana. Dugačak 6,5 metara, a raspona krila 12 metara. Maksimalna brzina je 220km/h, a operativna visina leta je 5 500 metara. Sposoban je biti u zraku 27 sati. Na dronu su predviđena četiri nosača za različite vrste projektila, od nevođenih raketnih zrna do sofisticiranih samonavođenih projektila zrak-zemlja.

Tijekom operacije, započete 27. rujna, azerbajdžanski dronovi preciznim pogocima samonavođenih raketa uništili su veći broj neprijateljskih tenkova i drugih oklopnih vozila, razorili zapovjedna mjesta, otporne točke i zone prikupljanja snaga, kao i logističke pravce dopreme pomoći iz Armenije. Prema dostupnim izvorima dominacija azerbejdžanskih dronova nad zračnim prostorom Gorskog Karabaha i dijelovima Armenije slomila je armensku protuofanzivu u