Mario Stefanov: BREXIT I OBNOVA SJEVERNOIRSKOG SUKOBA – PROBLEM LONDONA ILI EU

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, odvijao se on sa ili bez sporazuma sa Europskom unijom, u direktnoj je korelaciji s političkim, socijalnim, ekonomskim i sigurnosnim stanjem u Sjevernoj Irskoj.

U svakom slučaju Brexit ugrožava tamošnji krhki mirovni poredak, uspostavljen povijesnim sporazumom sklopljenim na Veliki petak 10. travnja 1998. godine (Good Friday Agreement), kojim je ako ne okončan, a ono barem ublažen i s javne scene potisnut dugogodišnji okrutni oružani sukob sjevernoirskih katoličkih republikanaca okupljenih oko IRA-e (Irska republikanska armija- Irish Republican Army) i unionističkih, protestanskih terorističkih skupina i britanske vojske i policije s druge strane.

Razdoblje otvorenog sukoba tkzv. „Nevolja“ („Troubles“) od 1969. godine tijekom kojeg su irski katolički republikanci primjenom sile pokušavali stvoriti političke preduvjete za eventualne pregovore i mogućnost ujedinjenja Sjeverne Irske s Republikom Irskom, a lokalni protestanski unionisti uz političku i vojnu podršku Londona silom održavali status quo, odnosno faktičko stanje okupacije započete davne 1171. godine engleskim osvajanjem neovisne Irske završeno je sporazumom na Veliki petak. On je označio novu fazu razvoja političkih, sigurnosnih, pa na koncu i geopolitičkih odnosa na irskom otoku, jer sporazum ima i svoj međunarodno-pravni karakter s obzirom da je njegova potpisnica i Republika Irska, a time se pravni učinci sporazuma dalje prenose i na cijelu Europsku uniju čija je Republika Irska članica.

Povijesno gledano prva faza sučeljavanja na irskom otoku trajala je od početka engleske okupacije do 1921. godine, kada je nakon intezivirane irske oružane borbe za nezavisnost sporazumno došlo do podjele otoka na dva dijela, Slobodnu irsku državu (Irish Free State), koja je 1949. godine postala Republika Irska i na područje Sjeverne Irske, koje je ostalo pod kontrolom Londona. Druga faza nastupila je nakon 1969. godine otvaranjem oružanih sukoba koji su zaključeni sporazumom na Veliki petak. Taj