Mario Stefanov: Gašenje jemenskog rata i veliko pranje ruku

Na ratom poharanom Bliskom istoku na vidiku je novo geopolitičko preslagivanje potaknuto promjenom prioriteta američke vanjske politike pod novom administracijom predsjednika Joea Bidena. Washington, putom izravne poruke samog američkog predsjednika, od Saudijske  Arabije traži zaustavljanje rata kojeg vodi u Jemenu uz prijetnju obustave daljnje isporuke ranije ugovorenog američkog naoružanja ako to ne učini.

Na regionalnoj razini pokušava se ponovo, nakon Trumpove ere u funkciju staviti nuklearni sporazum s Iranom. U tom cilju potrebno je na bliskoistočnim prostorima prigušiti rasplamsali rat Irana i njegovih šijitskih arapskih saveznika sa Saudijskom Arabijom i njenom sunitskom koalicijom. Nova američka politika ispravno procjenjuje da Saudijska Arabija sa svojim saveznicima više nema nikakve šanse postići pobjedu u ratu u Jemenu kao jednom od ključnih žarišta sunitsko-šijitskog obračuna i posredničkog rata s Iranom na tkzv. “šijitskom polumjesecu“ arapskog svijeta od Libanona na Sredozemlju, preko Iraka do Jemena na Crvenom moru. Slijedom toga ne može  niti zaustaviti iranski utjecaj na arapskim prostorima. Štoviše, očitim srljanjem u ratne poraze i iskazivanjem svoje vojne nesposobnosti na terenu samo jača iranske pozicije i utjecaj umjesto da ga ograničava.

Katastrofalnim porazima saudijske sunitske ratne  koalicije u ratu protiv Irana i njegovih regionalnih šijitskih posredničkih snaga na kocki su i pozicije i utjecaj SAD-a kao saudijskog ključnog saveznika, zaštitnika i nedvojbenog pokrovitelja saudijske ratne avanture u Jemenu. Američka politika, stoga, mora zaustaviti takav, za svoje interese nepovoljan slijed zbivanja i istovremeno pružiti Saudijskoj Arabiji častan uzmak