Mario Stefanov: TRUMPOV VELIKI PRASAK – PLAN ZA PALESTINU (1)

Administracija američkog predsjednika Trumpa priprema završni čin višegodišnjih transformacija Bliskog istoka kroz još uvijek tajni sveobuhvatni plan riješenja palestinskog pitanja, koji američki predsjednik naziva povijesnim i čijom realizacijom bi se u jednom geopolitičkom „velikom prasku“ cijela regija trebala u potpunosti presložiti, nakon čega više ništa ne bi bilo kao prije.

Prema onome što je do sada namjerno pušteno u medije plan je u svojoj biti krajnje jednostavan, ali baš zato, zbog složenosti bliskoistočnih odnosa iznimno eksplozivan. Grubo rečeno, Jordanu, u kojem 60 posto populacije čine Palestinci, bi se priključio dio Zapadne obale s palestinskim stanovništvom nakon čega bi de facto, a potom i de iure Jordan trebao biti proglašen palestinskom državom. Tim činom nestalo bi vječnog palestinskog problema s krajobraza Bliskog istoka – šokantno, učinkovito i naizgled jednostavno, u skladu s Trumpovim političkim i diplomatskim stilom.

Prema planu palestinska država bila bi stvorena na području Zapadne obale ili Cisjordanije i to na samo jednom dijelu koji