Najnoviji ruski „Stealth Fighter“ 5. generacije u Crnom moru snimao britanski razarač „Defender“

Amerikanci zabrinuti pojavom novog ruskog lovca 5. generacije – analoga njihovom F-35

U subotu, 17. srpnja, pojedini ruski mediji izvijestili su kako je, već nam dobro poznati britanski razarač Defender koji je 23. lipnja umalo izazvao ozbiljan incident u Crnom moru ušavši 3 kilometra duboko u vode ispred krimskog poluotoka koje Rusija smatra svojim teritorijalnim vodama, postao prva “meta” novog ruskog lovca 5. generacije koji će po prvi put biti prikazan na skorom moskovskom međunarodnom aero-mitingu i čije se karakteristike drže u strogoj tajnosti.

Taj se zrakoplov smatra analogom najnovijeg američkog lovca 5. generacije F-35, zbog čega izaziva veliki interes analitičkih i vojnih stručnjaka diljem svijeta. O njemu nešto više kroz prikaz teksta američkog analitičkog medija The National Interest, a sada se ukratko osvrnimo na početak teksta i onome što su Rusi rekli o incidentu s britanskim Defenderom.

Ruska državna korporacija Rostec objavila je na svom službenom Facebooku sliku dijela trupa borbenog zrakoplova, koja bi se trebala pokazati na moskovskom Međunarodnom aeronautičkom i svemirskom salonu MAKS-21. Iz objavljene fotografije, ruski stručnjaci ukazuju kako se može zaključiti da je prva “meta” potpuno novog ruskog borbenog zrakoplova bio strani vojni brod, čiji su obrisi slični britanskom raketnom razaraču HMS Defender. Kazali su kako se na fotografiji najvjerojatnije vide zrcalne ploče nove vrste optičkog lokatora, koje se nalaze ispod trupa zrakoplova. Obris podsjeća na britanske razarače TiP 45 kojima pripada i Defender.
Navodi se kako se takva oprema obično koristi za navođenje zračnog oružja radi gađanja kopnenih i morskih ciljeva.

O najnovijim zrakoplovima malo se zna, piše medij Eadaily. Iz izvora dostupnih javnosti može se znati kako je on proizvod kompanije Rostec i da ga ova namjerava demonstrirati na sajmu MAKS-21. Navodi se kako se radi o jednomotornom lovcu – analogu američkog F-35 Lightning II, i da će biti pristupačan stranim kupcima.

Sada se osvrnimo što o najnovijem ruskom zrakoplovu piše navedeni američki medij iz čijeg se članka iščitava američka zabrinutost zbog pojave ruskog perspektivnog i opasnog novog stealth lovca, koji je prema  svojim karakteristikama superiorniji od američkih zrakoplova iste kategorije. Posebno je opasan kada djeluje u kombinaciji sa Su-57 (naslovna foto) i, što je još važnije, čini se kako ima i prve kupce.
Autor teksta Alex Hollings najprije podsjeća na ruski prvi zrakoplov 5. generacije Su-57 koji se suočio s dostatno mnogo problema na dugom putu do proizvodnje, a nakon toga ukazuje na potpuno novi stealth zrakoplov koji bi trebao biti predstavljen na spomenutom moskovskom aero-showu krajem srpnja ove godine.

Radi se, kako autor kaže, o potpuno novoj letjelici 5. generacije, što proizlazi  iz dostupnih podataka.

U tekstu se navodi kako će ovaj zrakoplov dobro doći izvozu ruske vojne industrije koji je posljednjih godina u krizi zbog zapadnih sankcija. Podsjeća kako se Rusija nadala izvozu Su-57 i čak je taj zrakoplov počela razvijati u partnerstvu s Indijom. Međutim, godine neuspjeha i izvješća o razočaravajućim performansama potaknuli su Indiju da se povuče iz zajedničkog programa 2018. godine. U tekstu se navodi kako, neovisno o tome što su Su-57 američki i kineski stručnjaci okarakterizirali kao najmanje učinkovit lovac svoje generacije, on još uvijek objektivno može imati sasvim pristojne borbene mogućnosti.

Serijska proizvodnja Su-57 konačno je počela krajem 2019. godine. Budući da se prodaja Su-57 u inozemstvu muči, Rusija je vjerojatno novi lagani stealth zrakoplov vidjela kao priliku da napokon krene u pravi izvoz stealth lovaca.

Novi zrakoplov neće zamijeniti Su-57 u ruskim zračnim snagama, već će se s njim vjerojatno nadopunjavati na sličan način kako to čine američki F-35 i F-22 u sklopu američke vojne strategije, navodi se u tekstu.

Iako još ne znamo kako će izgledati novi ruski stealth lovac, piše dalje autor, možda smo ga dobili na neki fantomski uvid prošlog prosinca kada je Sergej Čemezov, direktor Rosteca (matične korporacije ruskog udruženja proizvođača zrakoplova – UAC), fotografiran s modelom novog lovca ​​na svom stolu.
Novi ruski stealth lovac opremljen je jednim motorom, poput F-35

Novi lovac, čije ime još nije objavljeno, imat će pogon na jedan motor, za razliku od Su-57, koji ima dva motora. Stoga se očekuje da će biti znatno lakši – 18 tona, što je slično omjeru snage i mase američkih stealth zrakoplova: dvomotorni F-22 težak je oko 20 tona, a jednomotorni F-35 oko 13,5 tona.

Međutim, usprkos korištenju jednog motora, ruski dužnosnici objavili su kako će ovaj novi lovac razvijati najveću brzinu preko 2 Macha i da će imati vektor upravljanja potiskom motora za super upravljivost. U tom pogledu, novi će zrakoplov nadmašiti F-35, kojem nedostaje kontrola vektora potiska, a njegova najbrža verzija, F-35A, ima najveću brzinu od oko 1,6 Mah, navodi američki analitički medij. Kratka polijetanja F-35B i F-35C za nosače zrakoplova lete puno sporije i mogu biti nadzvučna bez oštećenja zrakoplova samo u kraćim intervalima (kraćim od 60 sekundi).

Kontrolirani vektor potiska

Upravljanje vektorom potiska omogućuje pilotu usmjeravanje potiska mlaznog motora neovisno o putanji samog zrakoplova što omogućuje nevjerojatne akrobacije (lovac može usmjeravati potisak svog motora u jednom smjeru, čak i kada se kreće u drugom). Lovci s ovom sposobnošću mogu mnogo brže mijenjati smjer od onih bez nje, što im daje značajnu prednost u bliskoj borbi, navodi medij TNI.

Američki F-22 Raptor jedini je lovac u američkom arsenalu s vektorom potiska, ali svoj orijentacijski potisak može usmjeriti samo duž jedne vertikalne osi (izravni potisak gore ili dolje).

Ruski Su-57 i Su-35 imaju vektor punog potiska, promjenjiv za 360 stupnjeva, što osigurava vrlo visoku pokretljivost, budući da ti lovci mogu odmah promijeniti smjer leta u bilo kojem smjeru.

Prema službenim izjavama, novi ruski stealth lovac letjet će s posadom ili bez posade.

Američka vojska već je pokazala sposobnost korištenja računala za spuštanje borbenih zrakoplova na nosače zrakoplova ili čak pretvaranje platformi s tradicionalnim posadama u gotovo autonomne bespilotne letjelice. SAD već nekoliko godina pretvara stare lovce u bespilotne letjelice, navodi TNI.

Iako Rusija trenutno razvija nevidljivi bespilotni zrakoplov S-70, tradicionalno je zaostajala u pogledu tehnologije bespilotnih letjelica. Zato je američki medij skeptičan u tome da ćemo vidjeti kako novi zrakoplov izvodi bilo kakve vratolomije bez ljudske intervencije, samo uz pomoć softwera.

Su-57 se često naziva najmanje neprimjetnim lovcem pete generacije, koji je po ovom pokazatelju inferioran američkim F-22 i F-35, kao i kineskom Chengdu J-20. Međutim, kaže dalje američki medij, tu ponovno počinje igrati rasprava o doktrini. Sjedinjene Države radije se u velikoj mjeri oslanjaju na svoju stealth tehnologiju, bivajući nevidljivi a ne moćni. Rusija, namjerno ili zbog operativnih poteškoća, na probleme stealtha gleda drugačije: on za njih nije presudan element dizajna lovaca. Naprotiv, Rusija na te tehnologije gleda jednostavno kao na drugu korisnu značajku zrakoplova, poput kontroliranog vektora potiska.

Međutim, čini se da su se tolerancije proizvodnje za Su-57 s vremenom poboljšale i gotovo se sigurno može reći kako će novi stealth lovac nadmašiti stariji ruski model, navodi dalje autor i dodaje kako povijest Su-57 traje više od deset godina i da je Rusija nesumnjivo naučila nekoliko važnih tehnoloških lekcija u procesu njegovog razvoja i proizvodnje.

Autor zaključuje kako će novi zrakoplov puno manje značiti za rusku vojsku u odnosu na strane kupce i bogate zemlje poput UAE, i zemlje suočene s prijetnjama neprijateljskih stealth lovaca poput Indije.

Također ukazuje i na probleme s ruskim financiranjem i na činjenicu da je do sada Rusija izvršila narudžbu za svega 76 zrakoplova Su-57 i da ni to nije u potpunosti financijski osigurala.

Zato autor veću pozornost stavlja na to hoće li novi ruski zrakoplov na sebe skrenuti pozornost stranih kupaca.

Naravno, to nije čudno. Sjedinjene Države teško prihvaćaju tržišnu konkurenciju po pitanju najnovijeg i visokotehnološkog naoružanja. Nije potrebno podsjećati na pritiske koje u tom smislu trpe Turska i Indija zbog kupnje  ruskih suvremenih protuzračnih sustava S-400 Triumf (Indija još čeka njihovu isporuku, a Turska ih je već dobila), kao i na činjenicu da je Washington uveo sankcije protiv ruskog državnog izvoznika naoružanja tvrtke Rosoboroneksport i da pod američke kaznene mjere podliježu i svi oni koji s njom posluju. Rusija i njeni poslovni partneri te sankcije uglavnom zaobilaze kupoprodajnim ugovorima izraženim u nacionalnim valutama, zaobilazeći američki dolar.

Komentari

komentar

You may also like