Nastupio kritični trenutak

Kao pomoć vladinim snagama u Aleppu, koje su već dva tjedna izložene snažnim napadima združenih oporbeno-pobunjeničkih i terorističkih postrojbi koje nastoje iz smjera juga i jugo-zapada prodrijeti u grad i prekinuti blokadu njihove subraće iz istočnog dijela Aleppa, pristigle su postrojbe iračkih šijita. Navodno je riječ o 2000 boraca iz iračkog pokreta „Al-Nujaba“.

Sirijska vojska vodi teške borbe s islamističkim snagama koje su krenule „na sve ili ništa“ te prema Aleppu prebacuju svoje snage iz regije Idlib i sjeverne Latakije. Vladinim snagama je glavni nedostatak manjak ljudskog potencijala zbog razvučenosti vojske na bojišnicama duž čitave Sirije: od istoka i regije Deir az-Zour, središnjih dijelova zemlje oko Palmire, juga i regije Daraa, glavnog grada Damaska i, naravno, do zapadnog i sjevero-zapadnog – ključnog dijela zemlje, u kojem je i koncentrirana većina sirijskog stanovništva. Upravo iz tog razloga iz Iraka vladinim snagama dolaze pojačanja iza kojih u osnovi stoji – Iran. One se dislociraju na ključnim točkama fronte i osiguravaju slobodnu komunikaciju sirijskih snaga i libanonskih šijita iz Hezbollaha.

Kulminacija bitke

Iza Iračana, koji do sada u aktivnim borbama u Siriji nisu djelovali, već su sudjelovali isključivo u zaštiti vladinih zgrada i šijitskih džamija u toj zemlji, uskoro se očekuje dolazak afganistanskih Hazara (narod šijitskog smjera islama, veliki dio kojeg je iselio u Iran nakon američke vojne intervencije u toj zemlji početkom 2000-tih godina). Navodno se oko tisuću njihovih boraca uskoro sprema za prebacivanje pod Aleppo. Tamo se sada nalaze praktički svi vojnosposobni dijelovi snaga odanih Damasku: 4. tenkovska divizija, postrojbe Snaga nacionalne obrane, postrojbe „Khatib al-Baas“, palestinski borci iz Nacionalne fronte za oslobođenje Palestine, postrojbe libanonskog Hezbollaha, instruktori iranskog Korpusa straže islamske revolucije, kao i „Tigrovi“ – elitna postrojba sirijskog pukovnika Suheila al-Hasana.

„Tigrovi“ su prebačeni sredinom svibnja iz regije Rakka, a već 10. lipnja oslobodili su farmu Mallah i faktički označili napad na Aleppo. Vladine snage su 19. lipnja došle u zonu Al-Layramun, a 9. srpnja zauzele dominantne uzvisine južno od streteški važne prometnice Castello, čime je u potpunosti poremećena opskrba boraca u istočnom dijelu Aleppa. Nakon što su kurdski borci zauzeli omladinski centar Castello, i faktički je započelo potpuno okruženje islamista.Upravo svjedočimo kulminaciji bitke za Aleppo, a tko se u njoj nametne kao pobjednik taj će zadobiti stratešku inicijativu u srednjoročnom razdoblju, i u vojnom i u političkom smislu. U ovom drugom to se ogleda u predstojećem pregovaračkom krugu u Ženevi (moguće već krajem ovog mjeseca) gdje bi se u slučaju pobjede islamista i umjerenjaka u Aleppu, nastavilo s još jačim pritiscima za odlaskom Asada s vlasti i obratno, u slučaju pobjede vladinih snaga oružani otopor oporbe sveo bi se na neučinkovite i besperspektivne gerilske akcije u ruralnim dijelovima zemlje.

Najteže stanje je na teritoriju vojnog učilišta, u kvartu El-Qulayat, u jugo-zapadnom dijelu grada. Islamisti su uspjeli osvojiti njegov najveći dio i probiti koridor do opkoljenih boraca na istoku grada. Nakon toga je počelo djelovati rusko zrakoplovstvo uslijed čega je zaustavljeno napredovanje islamističkih snaga, a vladine su snage uspjele zauzeti dominantne točke s koje vatreno (primarno snajperima) pokrivaju probijeni koridor, čineći ga vrlo opasnim i teško upotrebljivim. Upravo topništvo i zrakoplovstvo sada čine glavne poluge djelovanja vladinih snaga u sprječavanju proboja njima suprostavljenih postrojbi iz 15-ak različitih oružanih grupacija, uključivo i rebrendingiranu t.o. „Al.Nusra“.

Protuvladine snage su 7. i 8. kolovoza praktički izgubile svu tešku tehniku i imale nekoliko stotina poginulih i ranjenih boraca. Ti gubitci svakim danom postaju sve veći i na dan pisanja ovog teksta dosežu brojku od dvije tisuće od dana otpočinjanja borbi prije dva tjedna. Operacija islamista na jugu i jugo-zapadu Aleppa do sada je besprimjerna u Siriji po količini žrtava i gubitaka u vojnoj tehnici. Ukoliko se nastave napadi po takvom obrascu, a islamisti drugog načina više i nemaju, njihove pričuve mogu se vrlo brzo iscrpiti, pri čemu treba imati u vidu kako se u njihove redove vrbuju ljudi bez nužnog vojnog obrazovanja i iskustva koje stječu isključivo na liniji fronta.

Islamisti više nemaju snage

Na taj način valovi napada žive sile sudaraju se s postojanim udarima topništva i zračnih snaga sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva. Takav scenarij može završiti samo na dva načina: ili potpunim uništenjem protuvladinih snaga i njihovim povlačenjem, ili njihovim ukopavanjem na zapadnom prigrađu Aleppa s koridorom prema okruženim postrojbama islamista u istočnom dijelu grada, što će ih pak stajati ogromnog broja žrtava. Za više od toga kod njih jednostavno neće biti snage ni resursa.

Takav razvoj stanja vratio bi stvari na početak, što bi se moglo protumačiti i propašću operacije oslobađanja Aleppa od strane vladinih snaga. Iako islamistički borci okruženi u istočnom Aleppu nemaju snage za učinkovitu potporu svojim suborcima koji ih namjeravaju deblokirati, niti vladine snage nemaju dovoljno žive sile da bi njih u pokušaju proboja zahvatili krilnim manevrima u smrtonosni obruč. Vladine snage nastojat će neutralizirati sadašnje valove napada izvana, a nakon toga učvrstiti postojeći obruč oko istočnog Aleppa i krenuti na taktiku iscrpljivanja protivnika do njegove konačne predaje.

U slučaju poraza protuvladinih snaga koje izvana pokušavaju prodrijeti u grad, s vojne točke gledišta potpuno je realno očekivati i posljedični pad istočnog Aleppa u vrlo kratkom vremenu. Ali taj scenarij ovisit će i o političkim akcijama međunarodne zajednice.

Politička procjena

Složeno vojno stanje i presječeni opskrbni kanali, loš međunarodni imidž po terorističku organizaciju „Jabhat al-Nusru“, kao i velike geopolitičke turbulencije kojima upravo svjedočimo, poglavito u odnosima Rusija-Turska, doveli su do sljedećeg:

Nastojanja Saudijske Arabije za rebrendingom „Al-Nusre“;

Velike žrtve „Al-Nusre“ pod Aleppom ukazuju kako je za njenu budućnost ova operacija od presudnog zanačaja;

U slučaju poraza i gubitka Aleppa, od „Al-Nusre“ će se distancirati i tzv. umjerena oporba i dijelovi lokalne elite i stanovništva koji su joj sada odani;

Dolazi do intenziviranog pozivanja putem društvenih mreža na mobilizaciju za deblokadu okruženih islamista u Aleppu, a glavnina svježih snaga dolazi iz regije Idlib. Tamo je čak i i dislocirano zajedničko zapovjedno središte oporbenih snaga i „Al-Nusre“. Trenutačni broj njihovih snaga oko Aleppa doseže 10 tisuća boraca.

S obzirom na prošlotjednu odluku ruskog čelnika za brzu ratifikaciju postignutog dogovora sa Sirijom o vremenski neograničenom prebacivanju ruskih zračnih snaga u bazu „Hmeymim“ (ta baza bez vladinog nadzora Aleppa, regije Idlib i sjeverne Latakije, nema velike budućnosti), otpočinjanje ruskih vojnih vježbi u jugo-zapadnom dijelu Kaspijskog mora uz sudjelovanje flotile brodova naoružanih raketama „Kalibr“ (početkom godine isprobanim na sirijskim bojišnicama), a možda najviše i zbog poboljšavanja odnosa Moskva-Ankara, čini se kako ruska strana neće dopustiti vojna iznenađenja koja bi išla na štetu vlade u Damasku.

Pritom pozornost treba obratiti i na izjavu američke predstavnice u UN-u, Samanthe Power, koja je u neformalnom susretu posvećenom stanju u Aleppu izjavila: „U petak su oporbene grupacije, kojima su se pridružili pripadnici terorističke organizacije ‘Jabhat al-Nusra’ (!!!), počele protunapad, probivši obruč Istočnog Aleppa koji je uspostavio Asadov režim“.

Radi se o javnom priznanju uzajamnog djelovanja sirijske oporbe i tamošnje najjače terorističke organizacije i nemoći razdjeljivanja jednih od drugih, na čemu se radilo već mjesecima kroz pregovore Washington-Moskva. S obzirom na medijsku retoriku i političke izjave SAD-a, čini se kako od razdjeljivanja „žita od kukolja“ neće biti ništa, barem ne prije završetka mitske bitke za ovaj ključni sirijski grad.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like