O američkim planovima za nužnu modernizaciju sustava PRO

Američka Agencija za proturaketnu obranu (MDA) objavila je planove za izradbu temeljno novog višeslojnog obrambenog sustava kojim bi se moglo pouzdano pokriti i zaštititi teritorij čitave zemlje čak i od najsuvremenijih udarnih sustava Rusije i Kine.

Pojavom najnovijih ruskih nuklearnih sredstava odvraćanja, poput teške interkontinentalne rakete ICBM Sarmat i hiperzvučnog raketnog sustava Avangard, Pentagon već otvoreno govori kako je Moskva zaobišla Washington u brojnim vojnim tehnologijama. Sposobnosti sadašnjeg nacionalnog sustava proturaketne obrane nisu dovoljne za barem djelomično smanje eventualne štete u slučaju izbijanja trećeg svjetskog rata. MDA, stoga, vjeruje kako je potreban drugačiji pristup.

U kontekstu ove teme prenosimo analitički tekst medija RIA Novosti od 18. kolovoza, koji vrijedi pročitati svima onima koji se ovom problematikom profesionalno bave, kao i onima koje teme vojnog naoružanja jednostavno samo zanimaju.

Danas Sjedinjene Države od masovnog napada ICBM štiti nekoliko desetaka GBMD presretača na bazi silosa raspoređenih na Aljasci i Kaliforniji. Dizajnirani su za presretanje balističkih ciljeva u srednjem dijelu putanje u svemiru. Tri stacionarna radara PAVE PAWS u najvažnijim strateškim pravcima pružaju presretačima označavanje ciljeva koji potom uništavaju projektile i njihove bojeve glave na putu udara.

Ovaj sustav pokrenut je 2005. godine. Međutim, tijekom ispitivanja GBMD je oborio samo polovicu meta. Pentagon i vlada nisu bili zadovoljni slabim performansama složenog i skupog sustava proturaketne obrane. Sredinom 2010.-ih Washington je potrošio gotovo šest milijardi dolara na razvoj nove bojeve glave za proturaketne projektile u okviru programa Redesigned Kill Vehicle (RKV). No, 2019. projekt je zatvoren. Prema izvješćima medija, utvrđeno je kako ima ozbiljne greške u dizajnu. Tada se MDA gotovo raspao. No odlučili su dati agenciji još jednu priliku.

U travnju 2020. godine Pentagon je naredio razvoj presretača sljedeće generacije (NGI). Borbenu dužnost preuzet će u najboljem slučaju u drugoj polovici 2020. -ih. U međuvremenu će se sigurnost SAD -a osigurati na druge načine, uključujući elemente regionalnog sustava proturaketne obrane u različitim dijelovima svijeta.





Morski štit

Prvi ešalon sustava koji obećava – brodovi s borbenim informacijskim i upravljačkim sustavom Aegis i standardnim proturaketnim raketama, razarači Arlie Burke i krstarica Ticonderoga. Većina dežura na Tihom oceanu: oni su mobilni štit protiv kineskih i sjevernokorejskih projektila. Prema novom konceptu MDA, neki od brodova bit će prebačeni na američku obalu.

Vrijedi napomenuti kako bi u slučaju stvarnog udara teške ICBM-e mogle biti previše žilave za standardne protu-projektile, namijenjene poglavito za borbu protiv projektila kratkog i srednjeg dometa. Međutim, u studenom prošle godine Amerikanci su testirali sljedeći tip presretača – Standard SM -3 Block IIA. Nad Havajima je uspješno uništio metu simulirajući monoblok ICBM. U bliskoj budućnosti, ažurirani Standard će se koristiti protiv složenijeg balističkog cilja s više bojevih glava i sredstvima za svladavanje obrane od projektila.





Osim toga, agencija za proturaketnu obranu ne isključuje razmještanje zemaljske inačice Aegis Ashore u Sjedinjenim Državama. Amerikanci su rasporedili slične komplekse u Poljskoj i Rumunjskoj. Prezentirani su i u Japanu, ali su dobili odbijenicu Tokija. Pretpostavlja se da će obalni “Aegis” postati druga linija proturaketne obrane.

Protiv hiperzvuka

Posljednja granica su kopneni kompleksi kratkog dometa THAAD. Sada služe u Južnoj Koreji i na Guamu. Prije godinu i pol dana agencija je za njihovu modernizaciju zatražila 273 milijuna dolara. THAAD mora u posljednjoj fazi leta oboriti raketne bojeve glave. Nije navedeno koliko će ih biti potrebno za pokrivanje Sjedinjenih Država.

“Najveći izazov s kojim se suočavamo je povezati sva tri sloja perspektivnog raketnog obrambenog sustava u jednu cjelinu”, rekao je novinarima viceadmiral John Hill, direktor MDA. Bilo kako bilo, modernizacija sustava proturaketne obrane još je daleko od dovršetka, a Pentagon mora riješiti mnoge probleme. Prvo, nije jasno koliko će brodova biti potrebno. Drugo, još uvijek ne postoji jedinstveno upravljanje višeslojnim sustavom proturaketne obrane. Treće, učinkovitost obećavajućeg kompleksa protiv najnovijeg oružja Rusije i Kine nije dokazana.

Prošlog su tjedna analitičari američkog Hudson Institute došli do zaključka da nije dovoljno samo povećati broj projektila: s takvim pristupom Sjedinjene Države ostat će u poziciji sustizanja. Pentagon mora razviti svoju zrakoplovnu komponentu putem mobilnijih presretača na brodu. Također, važnu ulogu trebali bi imati orbitalni sateliti koji će voditi ciljeve u svim fazama leta.

Prema riječima stručnjaka, moderni američki sustavi proturaketne obrane sposobni su uništiti samo relativno spore projektile koji lete predvidljivom putanjom. Kako srušiti manevarske bojeve glave koje hiperzvučnom brzinom jure prema cilju, dizajneri tek trebaju osmisliti.

Testiranja američkog sustava THAAD možete pogledati na videu ovdje.

 

 

Komentari

komentar

You may also like