PROMJENA VOJNO-POLITIČKIH ELEMENATA NA BLISKOM ISTOKU OD 20. – 26. OŽUJKA 2017. G.

Današnji prikaz prošlotjednog stanja u regiji započet ćemo s washingtonskom konferencijom Međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“ u Iraku i Siriji, održane 22.3. u glavnom gradu SAD-a.

Američki državni tajnik R. Tillerson izjavio je, kako je za SAD cilj broj jedan na Bliskom istoku uništenje terorističke organizacije „IS“. U završnoj izjavi navedeno je, kako koalicija podupire „politički prijelaz“ u Siriji temeljem Ženevskog sporazuma iz 2012. godine i rezolucije VS UN-a broj 2254 o Siriji, kao pluralističkoj i multikonfesionalnoj zemlji i vladi. Mirno riješenje je nužno za očuvanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Sirije, navodi se, a osuđuje se svako neproporcionalno nasilje i nasilje protiv civila neovisno s koje strane dolazilo. Koalicija je pozvala na osiguranje „održivog prekida vatre i neograničavanje pristupa humanitarne pomoći u Siriju“. Također je podržala napore izaslanika glavnog tajnika UN-a za Siriju S. de Misture, kao i pregovore u Astani koji pomažu traženju mirnog riješenja krize u toj državi. Navodi se, također, kako se „Islamskoj državi“ ne smije dozvoliti ponovno uspostavljanje utjecaja u onim regijama Sirije i Iraka u kojima ga je ranije imao.

Sirija:

Što se tiče novog kruga pregovora u Ženevi, njegov početak okarakteriziralo je intenziviranje napada islamističkih organizacija unutar Sirije, zbog čega je S. de Mistura žurno pozvao šefove vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana, da poduzmu hitne mjere za održavanje sirijskog primirja jer rastući sukobi mogu ugroziti proces političkog riješenja.

U svezi stanja na sirijskom terenu, najsnažnije borbe vođene su u Damasku i regiji Hama, u središnjem dijelu zemlje. Sirijska vojska je do 26. ožujka uspostavila puni nadzor nad gradskim kvartovima i industrijskom zonom Damaska, nedavno izgubljenim u ofanzivi boraca terorističke organizacije „Jabhat Fath ash-Sham (bivša „Al-Nusra“) i njezinih saveznika.

Na sjevero-zapadu regije Hama, Sirijska vojska je nakon dobivenih pojačanja zaustavila napad boraca „Jabhat Fath ash-Sham“ i djelomično vratila zauzete zone. Istodobno je u rukama neprijatelja ostalo nekoliko naselja. Na sjeveru Sirije, u regiji Aleppo, vladine snage zauzele su grad Deir Hafr koji je bio pod okupacijom „Islamske države“.





Rusko Ministarstvo obrane opovrglo je informaciju iz pojedinih medija, o navodnoj izgradnji svoje nove vojne baze u zoni kurdskog grada Afrina na sjevero-zapadu Sirije, u blizini sirijsko-turske granice. MO je navelo samo to, da će pokraj tog grada biti razmještena postrojba Ruskog centra za nadzor primirja, u zoni sukoba kurdskih postrojbi i proturskih organizacija iz sastava Slobodne sirijske vojske.

U regiji Rakka, na sjevero-istoku zemlje, pretežito kurdske postrojbe iz sastava Sirijskih demokratskih snaga (SDS), uz intenzivnu potporu zračnih snaga međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a i postrojbi američkih specijalaca, nastavili su napade na položaje boraca „IS“ i oslobodile nekoliko naselja. Borbe se vode blizu Eufratske brane i gradova Tabka i Rakka. Postrojbe „SDS-a“ 23.3. izvele su desant u blizini Rakke iz zrakoplova Zapadne koalicije. Uspjeli su presijeći autocestu koja vodi prema Aleppu na zapadu i Deir ez-Zouru – na istoku zemlje.

Istodobno, vlada u Damasku smatra kako napad Kurda na Rakku uz potporu SAD-a neće biti legitiman bez koordinacije sa sirijskom vladom. Rusko MO je 25.3. izjavilo, kako je svakom vojnom analitičaru jasno da vojno oslobađenje Rakke neće biti laka šetnja za međunarodnu koaliciju, i da će uspjeh i rokovi njezinog  završetka neposredno ovisiti od razumijevanja i spremnosti za koordinaciju sa svim snagama koje u Siriji vode borbu s međunarodnim terorizmom. Američki Pentagon ne raspolaže dokazima o tome, kako su od napada zrakoplova međunarodne koalicije pokraj Rakke mogli poginuti desetci civila, ali će o tom pitanju biti provedena istraga.





Izraelska vojska je 21.3. potvrdila gubitak izviđačkog drona u Siriji. Prethodno su arapski mediji priopćili kako su sirijskI sustavi PZO srušili izraelski dron nad Al-Kuneitrom. Izrael će produžiti zračne napade na konvoje s oružjem za libanonski „Hezbollah“ na sirijskom teritoriju, izjavio je 21.3. premijer B. Netanjahu.

Rusija će suditi po konkretnim djelima koliko transparentno Izrael ispunjava sporazum potpisan s Rusijom iz dogovora o suradnji u Siriji, izjavio je 22.3. šef ruske diplomacije S. Lavrov, komentirajući napade izraelskih zrakoplova po ciljevima na sirijskom tlu.

Turski predsjednik R.T. Erdogan izjavio je 23.3. o nužnosti povlačenja kurdskih snaga u Siriji iz zona vojnih operacija: „Nas ljuti što Rusija i SAD daju pozornost „snagama narodne samozaštite“, Stranci demokratskog saveza i Radničkoj stranci Kurdistana.“ Također je kazao, kako „više nitko Turskoj ne može reći da iziđe iz Sirije“.

Irak:

U Washingtonu su 20.3. održani pregovori američkog predsjednika D. Trumpa i iračkog premijera H. al-Abadija. Razgovarali su o stanju u Iraku i regiji, kao i borbi protiv „IS“, pričemu je Trump visoko ocijenio napore iračke vlade u toj borbi, a Al-Abadi je pozdravio odluku Bijele kuće o uklanjanju Iraka sa spiska država čijim se građanima privremeno zabranjuje ulazak u SAD. Dogovoreno je pojačnjei američke pomoći Iraku u borbi protiv „IS“, a dvije strane će vršiti konzultacije glede učvršćenja trgovinskih veza, investicija, suradnje u energetskom sektoru i td.

U Bagdadu su 24.3. održane masovne demonstracije pristalica utjecajnog šijtskog propovjednika Al – Sadra, kojims se zahtjevalo uništenje korupcije i prestanak narušavanja zakona unutar državnih struktura. Također je optuživana i vlada zbog velike nezaposlenosti i pogoršanja sigurnosnog stanja i političke krize u zemlji. Demonstracije će se nastaviti do ispunjenja zahtjeva i provedbe reformi, kazao je Al-Sadr i pozvao svoje pristaše da ne iziđu na parlamentarne i lokalne izbore – planirane za rujan o.g. – ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Turska:

Tursko rukovodstvo ne prestaje s optužbama usmjerenim prema zapadnim državama EU, glede ograničenja za provedbu masovnih političkih skupova turskih državljana u EU vezano uz predstojeći turski referendum o ustavnim promjenama, koji će se održati 16. travnja. Predsjednik Erdogan je 22.3. izjavio, kako Turska nije ona zemlja kojoj se može bilo što braniti, poput dolaska njezinih ministara, i ponižavati predstavnike dijaspore. Ukoliko Zapad nastavi takvo ponašanje, naveo je Erdogan, uskoro „nijedan europljanin i građanin država Zapada neće moći mirno i bez zabrinutosti izići na ulicu“. EU je zatražila od Ankare objašnjenja Erdoganovih riječi.

Turska je uvela carine na uvoz pšenice iz Rusije zbog toga, što Rusija nije u potpunosti ukinula zabranu uvoza turskih poljoprivrednih proizvoda. Takva turska odluka proturječi duhu suradnje između dviju država, izjavio je zamjenik ruskog premijera A. Dvorković.

Iran:

Šef iranske diplomacije M.D. Zarif izjavio je 21.3. kako je Iran spreman u potpunosti prijeći na stanje prije potpisivanja dogovora o iranskom nuklearnom programu 2015. godine, ukoliko SAD nastavi demonstrirati neprivrženost tom dokumentu.

Libija:

Libijska nacionalna vojska pod zapovjedništvom K. Haftara (ona nadzire gotovo čitav istočni dio Libije) počela je operaciju oslobađanja južnih djelova zemlje od boraca islamističkih organizacija. U okviru operacije,  teritorij od oaze Al-Jufra do glavnog grada južne regije Sebhe proglašen je zatvorenom vojnom zonom.

Afganistan:

Afganistan je s razumijevanjem prihvatio činjenicu o tome, da su uzajamni kontakti između Rusije i talibanskog pokreta usmjereni na produljenje mirovnih pregovora između Kabula i oružane oporbe, izjavio je 23.3. ministar vanjskih poslova te zemlje S. Rabbani. Kazao je, kako je ruska strana objasnila svoje stavove afganistanskoj vladi i omogućila razumijevanje oko toga, da kontakti Moskve s talibanima ne predstavljaju potporu protuvladinim snagama u Afganistanu, naprotiv, usmjereni su na suradnju i uspostavu mira. Osim toga, rečeno je kako Rusija nikada neće priznati talibane i slične organizacije zakonitim.

Iz Washingtona je javljeno kako su SAD spremne na suradnju s Rusijom po pitanju Afganistana ali da neće sudjelovati na konferenciji o toj zemlji koja se u Moskvi održava 14. travnja.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like