PROMJENE VOJNO-POLITIČKIH ELEMENATA NA BLISKOM ISTOKU I SJEVERNOJ AFRICI OD 6. DO 12. LIPNJA

Prošlog tjedna najzanimljiviji događaji zbivali su se u Siriji, Iraku, Libiji i Afganistanu gdje su se nastavile borbe između protuvladinih i regularnih oružanih snaga. Napeto stanje ostaje i u izraelsko-palestinskom sukobu, kao i u Jemenu, jugo-istočnoj Turskoj i na egipatskom Sinajskom poluotoku.

Sirija:

Nastavljaju se bojeva djelovanja između vladinih snaga i postrojbi terorističkih organizacija „Islamska država“ i „Jabhat al-Nusra“. Na sjeveru zemlje oporbene postrojbe iz sastava „Sirijskih demokratskih snaga“ vodile su borbe s ISIL-ovim postrojbama. Najintenzivnije borbe vodile su se u gradu Aleppu i u istoimenoj regiji, kao i u susjednoj regiji Rakka. U Aleppu su borci „Jabhat al-Nusre“  postojano napadali gradske kvartove, pričemu je poginulo više desetaka osoba. Osim toga, ista t.o. napadala je i položaje vladinih snaga i njoj odanih lokalnih postrojbi u Aleppu i njegovim prigradskim naseljima. Priopćeno je i o dolasku pojačanja za „Al-Nusru“ s teritorija Turske. Istodobno su sirijske oružane snage i njezini saveznici napadali borce „Islamske države“ u regiji Rakka, uspostavivši nadzor nad strateški važnom cestovnom prometnicom koja vodi u regionalno središte Rakku. Vojno zapovjedništvo SAD-a objavilo je kako pozdravlja napad sirijske vojske na „IS“ u toj regiji, ali da ne koordinira svoja djelovanja niti s njima niti s ruskim zrakoplovstvom koje djeluje u toj zemlji. Oružane postrojbe Sirijskih demokratskih snaga, uz veliku potporu zrakolpovstva Zapadne koalicije, izvele su uspješne napade na grad Manbij na sjeveru Sirije, blizu granice s Turskom. Borbe sirijske službene vojske nastavljale su se i u regijama Deir az-Zour na istoku zemlje, Latakiji, Homs i Hama na zapadu, Deraa na jugu zemlje, kao i u zoni glavnog grada Damaska.

U Teheranu je 9. lipnja održan sastanak ministara obrane Rusije, Sirije i Irana, na kojem se razgovaralo o koordinaciji bojevih djelovanja protiv „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“. Ruski ministar Sergej Šojgu obavio je i bilateralni susret sa svojim iranskim kolegeom H. Dehkanom, a potom i sirijskim kolegom F.D. al-Freijem, razmatrajući s njima pitanja regionalne sigurnosti i vojno-tehničke suradnje. Iranski ministar je na sastanku podržao uspostavljeni prekid vatre u Siriji i pozvao sve grupacije koje sudjeluju u sukobu na razgovor s vladom u Damasku.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je 6. lipnja kako SAD ne ispunjavaju obvezu o razdjeljivanju postrojbi sirijske umjerene oporbe od terorističkih organizacija, naglasivši, kako će Rusija aktivno pomagati sirijskoj vojsci iz zraka, kako se ne bi dopustila okupacija Aleppa od strane terorista. Također će, kazao je dalje, donositi odluke o akcijama svojih zračnih snaga u Siriji, polazeći iz vlastite procjene stanja i da tu „nikakvih iznenađenja za SAD neće biti“. Šef ruske diplomacije smatra kako je „dalje čekati razdvajanje terorista od umjerenih oporbenjaka u Siriji kontraproduktivno – vremena je prošlo dovoljno“. S. Lavrov izrazio je zabrinutost usporavanjem političkog procesa riješavanja sirijske krize, pozvavši na započinjanje novih razgovora čim prije i bez nametanja bilo kakvih preduvjeta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je 6. lipnja, kako je instrument koordinacije između vojnih zapovjedništava Izraela i Rusije po pitanju Sirije dokazao svoju djelotvornost i kako se treba pozabaviti njegovim daljnjim učvršćenjem.





Američka vlada produžuje vođenje dijaloga sa sirijskom oporbom glede njihovog razdvajanja od terorističkih snaga, objavljeno je u State Departmentu. 9. lipnja Washington je uveo sankcije protiv sirijske terorističke organizacije „Brigade mučenika Yarmuka“.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian izjavio je 9. lipnja, kako na sirijskom teritoriju djeluju francuski vojni instruktori, koji pružaju „obuku ustaničkim demokratskim snagama“.

VS UN-a usuglasilo je sa sirijskom vladom pitanje dostave humanitarne pomoći u mjesecu lipnju za svih 19 okruženih lokacija u zemlji. Prvi konvoj s međunarodnom humanitarnom pomoći stigao je 10. lipnja u grad Duma, koji je pod nadzorom sirijske oporbe.





U govoru u sirijskom parlamentu, predsjednik Asad je izjavio kako Damask neće ići na bilo kakve pregovore koji bi narušavali ustavna načela zemlje. Pozvao je sve strane, uvučene u unutarnji sukob, na odlaganje oružja i priključenje mirovnom procesu, kazavši, kako unutarsirijski pregovori u osnovi i nisu počeli zbog odsustva dijaloga s oporbom ovisnom o utjecaju vanjskih sila. Asad je izjavio kako Sirijci nemaju nikakvog izbora osim pobjede nad terorizmom. Međutim, to ne znači kako Sirija odbacuje političke procese, rekao je Asad, naglasivši, kako i „na službenoj razini,, tako i u cjelokupnom sirijskom narodu postoji ogromna želja završiti krvoproliće radi spasa države“. Predsjednik Asad je izrazio zahvalnost Rusiji, Iranu i Kini za ulogu u borbi protiv terorizma.

Sirijski parlament je 6. lipnja, na svom prvom zasjedanju nakon nedavnih izbora, izabrao  Hadiju Abbas kao prvu ženu predsjednicu tog najvišeg zakonodavnog državnog tijela.

Vrijeme za nastavak unutarsirijskih pregovora još nije došlo, smatra posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Siriju Steffan de Mistura, ali njegov ured će uskoro započeti tehničke rasprave sa svim stranama.

Libija:

U Libiji su prošli tjedan vojne postrojbe odane Vladi nacionalnog jedinstva počele ofanzivu na grad Sirt – smješten u središnjem dijelu zemlje, koji predstavlja uporište tamošnjeg ogranka „Islamske države“. Tijekom teških borbi vladine snage odsjekle su pristup grada prema moru, a 11. lipnja zauzele su luku i nekoliko kvartova Sirta. Dva dana ranije, vladine snage su protjerale ISIL-ove borce iz grada Haravu, smještenog 70 kilometara istočnije od Sirta.

Izrael:

Prošli tjedan je izraelski premijer B. Netanjahu posjetio Rusiju glede 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. 7. lipnja obavio je razgovor s ruskim predsjednikom Putinom, nakon čega je bilo usvojeno zajedničko priopćenje, u kojem su oba lidera potvrdili dinamičan razvoj rusko-izraelske suradnje sve godine od uspostave diplomatskih odnosa. Razmotrili su i aktualna pitanja dvostrane suradnje, poglavito „perspektive daljnjeg učvršćenja gospodarsko – trgovinskih odnosa i kulturno-humanitarnih veza“, socijalnog partnerstva, kao i koordinaciju aktivnosti u Siriji i borbu protiv terorizma. Potpisano je i niz dokumenata iz sfere energetike, poljoprivrede, mirovinskog osiguranja, očuvanja socijalnih prava, carinske regulative i td. Izraelski premijer je izjavio kako odnosi s Rusijom neće biti alternativa odnosima Izraela s SAD-om.

Četiri osobe su poginule, a deset ih je ranjeno, u terorističkom napadu 8. lipnja u Tel Avivu. Odgovornost za napad preuzelo je vojno krilo HAMAS-a, organizacija „Brigade Ysedina al-Kasama“, Kao odgovor na napad izraelske vlasti pojačale su sigurnosne mjere u državi. Opozvane su dozvole za ulazak u Izrael za 83 tisuće Palestinaca za vrijeme svetog mjeseca Ramadana. Osim toga, od 10. lipnja izraelska vojska u potpunosti je zatvorila palestinske teritorije na Zapadnoj obali rijeke Jordana.

Palestinski ministar vanjskih poslova R. al-Maliki stigao je 8. lipnja u posjet Rusiji. U Moskvi je obavio razgovore sa šefom ruske diplomacije S. Lavrovom. Nakon susreta Lavrov je izjavio, kako „degradacija palestinsko-izraelskih pregovora ide jedino na ruku ekstremistima“ i da je nužno odustajanje od sukoba koji je nedopustiv. Pozvao je na korištenje potencijala „kvarteta“ (Rusija, SAD, UN i EU) za postizanje dogovora, pričemu Rusija ne vidi nužnost za uvođenje izmjena u dokument tzv. arapske mirovne inicijative o riješavanju arapsko-izraelskog sukoba iz 2002. godine.

Turska:

Novi teroristički napadi prošlog tjedna izvršeni su i u Turskoj. 7. lipnja 11 je osoba poginulo, a 36 ranjeno u eksploziji bombe u Istambulu, u blizini službenog autobusa postrojbe specijalne policije, koji se nalazio nedaleko od stanice javnog prijevoza. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija „Jastrebovi slobode Kurdistana“, povezana sa separatističkom Radničkom strankom Kurdistana (RSK). Već sljedećeg dana 5 je osoba poginulo, a 30-ak ranjeno u eksploziji bombe na jugo-istoku Turske, u regiji Mardin. Napad su izvršile snage RSK. Turska ne namjerava voditi pregovore s RSK već će produžiti borbu protiv te organizacije sve dok ne bude osigurana sigurnost građana Turske, izjavio je 9. lipnja predsjednik turske vlade B. Yildrim.

Turski ministar vanjskih poslova M. Chavushoglu izjavio je 7. lipnja kako će Ankara zaustaviti dogovor s EU o isporučivanju ilegalnih imigranata ukoliko EU ne ukine vize turskim državljanima.

Afganistan:

Američki predsjednik Obama je 10. lipnja odobrio proširenje ovlasti američke vojske u borbi s ekstremističkom organizacijom Talibani u Afganistanu. Radi se o omogućavanju pružanja pomoći afganistanskim snagama sigurnosti u borbi s talibanima, što dozvoljava i češću uporabu zrakoplovstva američkih ZS u akcijama protiv ekstremista. Šire gledano, američkim vojnicima „omogućuje se veća pokretljivost po pitanju partnerstva s afganistanskim kolegama“. Novi plan ne podrazumijeva nazočnost američkih kopnenih postrojbi na afganistanskom teritoriju. U State Departmentu su izjavili kako SAD i nadalje zastupaju političko riješenje sukoba između vlade u Kabulu i talibanskog pokreta, neovisno o proširenju ovlasti američkoj vojsci za primjenu sile protiv te organizacije.

Mediji izvješćuju kako je vođa terorističke organizacije „Al-Qaida“ A. al-Zawahiri prisegnuo na vjernost novom vođi afganistanskih talibana Haibatullahu Akhunzadi.

Jemen:

Na pregovorima u Kuvajtu, održanim 6. lipnja, delegacije jemenske vlade i šijtskih ustanika – huta, dogovorile su se o razmjeni djece zarobljene na objema stranama, a također i o „izvjesnom broju vojnika“. Sljedećeg dana su predstavnici arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, predali jemenskoj vladi 52 mlade osobe koje su se borile na strani huta protiv vladinih snaga.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like