RASTU NAPETOSTI I OPTUŽBE IZMEĐU KINE I SAD-a!

U Singapuru se održava Međunarodna konferencija o sigurnosti Azijsko-tihooceanske regije „Shangri-La Dialogue“. Pored mnoštva zanimljivih izlaganja, poglavito od strane delegacija najjačih svjetskih država – SAD-a, Kine i Rusije, radom konferencije ipak dominira razmjena teških riječi i međusobnih optužbi između dva glavna regionalna geopolitička suparnika: Kine i SAD-a.

Kina se oštro protivi razmještaju američkog PRO sustava THAAD u Južnoj Koreji, smatrajući ga korakom koji ruši stratešku stabilnost u regiji. Washington i Seul su početkom ožujka počeli pregovore o mogućem razmještaju tog sustava na korejskom teritoriju, kao odgovor na rastuću provokacijsku aktivnost Sjeverne Koreje i njezinu „zaigranost“ sa svojim nuklearnim ambicijama. Peking je već tada oštro reagirao, izjavljujući kako bi taj čin bio ugroza kineskoj sigurnosti.

„Kina se odlučno protivi razmještaju američkog sustava THAAD u Južnoj Koreji, koji podriva stratešku ravnotežu (u regiji)“, citira kinesko Ministarstvo obrane riječi zamjenika zapovjednika Združenog stožera Središnjeg kineskog vojnog vijeća admirala Suna Jiangua, izrečene na singapurškoj konferenciji. Admiral je naglasio važnost očuvanja hladnokrvnosti i potpore miru svih država regije te odbacivanje mentaliteta Hladnog rata na račun uspostave suradnje, koja ne smije biti usmjerena protiv bilo koje treće strane.

Glede stanja u zoni Južno-kineskog mora, admiral Jianguo je rekao, kako se Kina odlučno protivi međunarodnoj arbitraži pokrenutoj sa strane Filipina glede riješavanja teritorijalnih sporova jer je to „narušavanje međunarodnog prava“ (arbitraža je moguća ukoliko se oko nje usuglase obje strane). Podsjetimo, Filipini su u sječnju 2013. godine pri Međunarodnom sudu za pomorsko pravo jednostrano osporili kineske pretenzije na niz teritorija u Južno-kineskom moru, čemu se Kina snažno protivi. Osim s Filipinima, Kina ima najveće teritorijalne sporove s Vjetnamom i Japanom.

U današnjoj izjavi američkog državnog tajnika Johna Kerryja iz Mongolije, gdje se nalazi u službenom posjetu, navedeno je kako će se kineska uspostava zone protuzračne obrane nad Jožno-kineskim morem od strane Washingtona smatrati „provokacijskim i destabilizirajujćim činom“. On će automatski povisiti napetost i postaviti pod znak pitanja privrženost Pekinga diplomatskom riješavanju tamošnjih teritorijalnih sporova, smatra američki državni tajnik. Ta izjava izrečena je samo dan uoči njegovog posjeta Kini i starta redovitog kruga američko-kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga koji će se održati u Pekingu 6. i 7. lipnja.

Još ranije je američki ministar obrane Ashton Carter u svom govoru na spomenutoj singapurškoj konferenciji izjavio, kako izgradnja umjetnih otoka i nasipavanje i proširenje onih prirodnih u zoni Južno-kineskog mora, predstavlja destabilizirajući čimbenik. „Nadam se kako se to neće nastaviti jer uprotivnom mogu usljediti koraci sa strane SAD-a i drugih država, a što će dovesti do rasta napetosti i izolacije Kine“, kazao je američki ministar.





O namjeri Kine za uspostavu zone PZO, u srijedu je izvjestila novina South China Morning Post, a kinesko Ministarstvo obrane na tu objavu odgovorilo je kako se radi o „pravu suverene države“. Inače, Kina je sličan korak, ovog puta u zoni nad Istočno-kineskim morem, najavila još krajem 2013. godine, zatraživši da se zrakoplovi koji prolaze tom zonom identificiraju i izvjeste o smjeru svog kretanja, a što je izazvalo ljutnju SAD-a, Japana, Južne Koreje i drugih država regije.

Međutim, nakon spomenutih oštrih riječi američkih državnih dužnosnika, već danas je usljedila reakcija sa strane Pekinga. Kina odbacuje pozive za smanjivanje svojih aktivnosti u Južno-kineskom moru i najavljuje svoju zaštitu regije od kaosa (info: Reuters). „Mi ne radimo probleme, ali ih se ni ne bojimo“, izjvio je spomenuti zamjenik zapovjednika Glavnog stožera kineskih oružanih snaga admiral Sun u Singapuru. Kina neće trpiti posezanja za njezinim suverenitetom i neće ostati po strani u slučaju da „neke države počmu kaos u Južno-kineskom moru“. „Mi nismo bili izolirani ranije, nismo izolirani sada i nećemo biti izolirani u budućnosti“, izjavio je admiral Sun, optuživši SAD za „eskalaciju i do sada neviđenu aktivnost“.

Zaključak:





Rastuća napetost između dviju zemalja ogleda se u prvom redu kroz zabrinutost Kine vezano uz američku najavu izgradnje sustava proturaketne obrane (THAAD) u Južnoj Koreji, kao i zabrinutost SAD-a kineskom najavom uspostave označene zone protuzračne obrane (ADIZ) nad Južno-kineskim morem. Ta ravnoteža „zabrinutosti“ i „straha“, koliko god može izgledati povoljno u smislu eventualnih budućih dogovora po načelu „vi nemojte to – mi nećemo ovo“, ipak će teško voditi u relaksirajućem smjeru. Takav scenarij u stvarnosti bi značio poraz kineske strategije slobodnog „izlaska na otovreni ocean“ za njezinu sve brojniju (u smislu velikih bojnih brodova naoružanih suvremenim raketnim sustavima, nosača zrakoplova i strateških atomskih podmornica) pomorsku flotu, koja će u budućnosti pružati glavnu zaštitu uspostavljenih novih trgovačkih (pomorskih i priobalnih) ruta i kineskih gospodarskih interesa diljem svijeta. Iz tog razloga „trampa“ sa „zabrinutostima“ ovoga puta neće proći, a što jedino može značiti daljnju eskalaciju napetosti i, u konačnici, povlačenje tj. poraz jedne strane. Naravno, ne vojni (iako niti on nije isključen) već u smislu gubitka dominacije unutar ATO regije. Totalni američko-kineski rat je ipak u sferi znanstvene fantastike, a aktualno strašenje njime samo dio psihološko-propagandne mašinerije namjenjene suprotnoj strani i tamošnjoj javnosti s ciljem pritiska usmjerenog na popuštanje. U najboljem (pesimisti bi rekli, i najmanje vjerojatnom) slučaju, rastuća napetost dovest će do uspostave neke nove ravnoteže snaga na tom prostoru.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like