U RUSIJI ODRŽANA TAJNA CEREMONIJA ISPORUKE SUSTAVA S-300 IRANU

Iranski ministar obrane Hossein Dehgan boravi u višednevnom posjetu Rusiji, a danas je sudjelovao u zatvorenoj ceremoniji dugo čekane isporuke proturaketnog sustava S-300 Iranu, koja se održava u ruskom gradu Astrahanu, smještenog na obali Kaspijskog mora.

To je bio i logično odabran smjer isporuke (preko Kaspijskog mora) s obzirom na prvotni pokušaj tajne dostave tog sustava od prije desetak godina (ugovor o kupnji tog sustava bio je potpisan još 2007. g.), kada su ruski trgovački brod koji je prevozio sustav S-300 Iranu preko otvorenog mora, zaustavili izraelski vojni brodovi i prisilili ga na povratak u matičnu luku (taj je incident bio zadržan u potpunoj medijskoj tišini). Iako se to u današnjim uvjetima sigurno ne bi dogodilo, odabir rute isporuke preko Kaspijskog mora, osim sigurnosti, predstavlja i najbrži i najjeftiniji način dostave.

Iranski ministar obrane danas je izjavio za ruske medije kako će Teheran s Rusijom produžiti vojno-tehničku suradnju. Prema pisanju američkog The National Interest, iranski ministar u Moskvi će razgovarati i o kupovini višenamjenskih zrakoplova Su-30 koji su prijeko potrebni iranskim zračnim snagama. Iran se može odlučiti i na kupovinu Su-30M2, a ta modifikacija može biti jeftinija od ponuda koje Teheranu stižu iz Indije, Malezije i Alžira i što je bitno s obzirom na gospodarsko stanje u zemlji.

Iran, osim kupovine ruskog naoružanja, može biti zainteresiran i za dobivanje njihovih proizvodnih licenci, a ukupan iznos ugovora koje ta zemlja planira ostvariti s Rusijom u vojno-industrijskoj sferi procjenjuje se na 8 milijardi dolara.

Inače, zračne snage Islamske Republike danas su vrlo zastarjele i temelje se na modelima američke, kineske i ruske proizvodnje. Najsuvremeniji zrakoplovi kojima Teheran trenutačno raspolaže su američki lovci Grumman F-14 Tomcat i ruski MiG-29. Ostali dio zračne flote su zastarjeli McDonnell Douglas F-4 Phantom II, Northrop F-5 Freedom Fighter/Tiger II i F-6 i F-7, te stari ruski modeli MiG-19 i MiG-21 proizvedeni po licenci u Kini.

Ubrzano iransko naoružavanje nedvojbeno je rezultat dramatičnog povišenja vojne i političke napetosti na Bliskom istoku, poglavito u Siriji, u kontekstu najava o mogućim kopnenim intervencijama u tu zemlju od strane Turske, Saudijske Arabije i monarhija Perzijskog zaljeva, a čemu se Iran oštro protivi.





Kurdi raspolažu dokumentiranim dokazima o suradnji Turske s „IS“

Jedan od vođa Radničke stranke Kurdistana Murat Karailan izjavio je danas kako Kurdi raspolažu dokumentiranim potvrdama o potpori koju turske vlasti pružaju terorističkoj organizaciji „Islamska država“ (njegov današnji intervju za ruske RIA „Novosti“ održan u stožeru stranke, u iračkim planinama Kandil). Vladajuća turska Stranka pravde i razvitka „ideološki je identična salafitskim grupacijama – nasljednicama „Al-Qaide“, koje „svoja djelovanja temelje na šerijatu“. Murat kaže kako „Jabhat al-Nusra“ opstaje zbog potpore od strane vladajuće turske stranke, a Kurdi „raspolažu dokumantiranim potvrdama toga fakta“.

Karailan kaže kako turska danas vodi potpuni rat protiv svog kurdskog stanovništva na jugoistoku zemlje te upozorava vlasti u Ankari, kako borci njegove stranke (u turskoj i SAD-u zabranjene i označene kao teroristička organizacija, a 2008. g. odlukom suda u EU stranka je tamo skinuta sa liste terorističkih organizacija op.a.) mogu odgovoriti i početi vojne akcije u turskim gradovima. O tome se u stranci upravo obavljaju konzultacije jer se radi o „riskantnom koraku“ budući da su glavna područja njihovog djelovanja „uvijek bile seoske sredine“ ali da „današnji uvjeti diktiraju nužnost promjene taktike“.





Erdogan: Turska će nastaviti granatirati Kurde

U posljednja četiri dana tursko topništvo granatira položaje kurdskih vojnih postrojbi na sjeveru Sirije, u regiji Aleppo, koje se nalaze na svega 20-ak kilometara od turske granice. Napadi su prilično intenzivni, poglavito u zoni zračne luke Minneh koju su kurdske postrojbe prije nekoliko dana osvojile od islamističkih snaga „Jabhat al-Nusra“.

Danas je, u Ankari, premijer Ahmet Davutoglu turske napade nazvao odgovorom na ugrozu koja Turskoj prijeti od strane postrojbi sirijskih Kurda pod vodstvom njihove Stranke demokratskog saveza, a koja je (po njegovim riječima) povezana s Radničkom strankom Kurdistana. Naglasio je, kako će se turski napadi nastaviti i da „nitko niti ne pomišlja kako ćemo mi odstupiti“ i da će Turska „na svaki pucanj s te strane odgovoriti višekratno“.Istodobno je Kurde pozvao na napuštanje svojih pozicija sjeverno od Aleppa, a našto mu je vođa sirijske kurdske stranke Salih Muslim odgovorio negativno.

Pukovnik oružanih postrojbi sirijskih Kurda i njihov službeni predstavnik unutar saveza oružane sirijske oporbe „Demokratske snage Sirije“ (u sklopu koje se bore i lokalni Arapi i Asirci ali su im kurdske snage YPG najsnažniji oslonac) Talal Salu, izjavio je kako kurdske postrojbe neće prestati ratovati protiv „Islamske države“ na sjeveru Sirije, neovisno o ugrozi sa strane Turske.

„Oni su izjavili kako neće dozvoliti naše napredovanje dalje prema zapadu, no mi smo se probili. Napadat ćemo i dalje položaje koje zauzima „IS“. To je naša zemlja i mi ćemo je osloboditi“, izjavio je Salu i naglasio kako pritom neće odgovarati na prekogranične topničke udare koje po njima vrši turska vojska. Rekao je kako će Kurdi zadržati svoju suzdržanost jer sada „čitavi svijet osuđuje turske napade“ na njihove položaje „i traži od Turske prekid napada“.

Danas je i službeni Bruxelless od Ankare zatražio prekid napada na sirijske Kurde, a isto je učinio i američki State Department (Moskva to već zahtijeva od prije desetak dana kada je i objavila video snimke turskih prekograničnih topničkih djelovanja). Međutim, pitanje je koliko su zahtijevi Zapadnih saveznika ustvari iskreni i odlučni s obzirom da je Turska „važna američka saveznica u borbi protiv terorizma“. Postoji mogućnost da Turci djeluju na ovaj način (sa svog teritorija) koordinirano i sa svojim regionalnim saveznicima, a sve to kako bi izbjegli mogućnost neposrednog kontakta i sukoba s ruskim snagama u Siriji. Jer Rusija je više puta izjavljivala kako nikada neće prva napasti Tursku jer bi to značilo da napada i cjelokupni NATO. S druge strane, Amerikanci su jučer izjavili kako NATO nikada neće podržati Tursku u njezinim vanjskim vojnim avanturama već će jedino stajati iza njezine obrane ukoliko od bilo koga bude napadnuta.

Iz tih izjava jasno je kako su bilo kakve samostalne turske vojne ambicije bez vodstva SAD-a u Siriji isključene, a njoj je preostalo još jedino djelovati prekograničnim vojnim arsenalom uzduž granice sa Sirijom. Međutim, i tu će se pojaviti velika ograničenja ukoliko na granicu umjesto Kurda u dogledno vrijeme izbije službena sirijska vojska jer granatiranje tih snaga od strane turske vojske zadržava međunarodnim zakonima omogućeno pravo na uzvratne vojne mjere.

Uglavnom, položaj Ankare postao je vrlo složen jer i SAD i Rusija podupiru vojne akcije sirijskih Kurda, a Moskva ih već neslužbeno podupire i u političkom smislu, vezano uz kurdske težnje za uspostavom široke političke autonomije u sklopu jedinstvene sirijske države. To je Kurdima u novonastalim bliskoistočnim odnosima i više nego dovoljno, a ostavlja im i sasvim solidnu perspektivu za neko buduće objedinjavanje s iračkim Kurdima i stvaranje prve nezavisne kurdske države.

CNN snimio borbu sirijske vojske protiv „Islamske države“

Ono što je donedavno u SAD-u bilo nemoguće kada su u pitanju mainstream mediji, dogodilo se. Naime, nakon jako dugo vremena, jedna velika TV kuća objavila je pozitivnu reportažu o sirijskoj vojsci. Radi se o CNN-u i njihovom izvješću o uspješnim borbama sirijske vojske protiv „Islamske države“ oko drevnog grada Palmira, u regiji Homs. Osim toga, u objektivu kamere prikazano je i novo rusko naoružanje kojim raspolažu sirijske snage, u vidu tenkova T-90A, 152-mm haubice 2A65 „Msta-B“, oklopni transporteri BTR-82A, helikopter Mi-8AMTŠ i druga vojna tehnika.

Pozornost se obraća na činjenicu što se pojedina ruska oružja iz tog sastava ranije nikada nisu izvozila u druge države i nalazila su se isključivo u ruskim oružanim snagama. Osim toga, vidi se da su Rusi sirijskoj vojsci dostavili značajan broj vrlo kvalitetnih tenkova T-90A koji su također odnedavno aktivni na sjevernoj bojišnici u regiji Aleppo i znatno pridonose uspjesima sirijske vojske protiv tamošnjih islamista.

CNN navodi, kako u posljednja 3 mjeseca borci „IS“ permanentno gube svoje položaje, a prema riječima izvjesnog sirijskog generala u toj reportaži, do kraja godine ISIL-ovci će biti izbačeni i iz njihove „prijestolnice“ Rakke, ukoliko vladine snage ne omete saudijska ili turska vojna intervencija. Ta američka televizija prenjela je i generalove kritičke riječi prema politici SAD-a: „Amerika? Što oni rade? Ja nisam primjetio da su oni (Amerikanci, op.a.) unjeli bilo kakav svoj doprinos (u borbi protiv „IS“, op.a.). Suprotno, oni su učinili „IS“ još snažnijim“, izjavio je sirijski general i dodao kako je dokaz za to snimka novog američkog vojnog automobila Hummer zarobljenog od terorista.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like