SMJER KRETANJA CIJENA NAFTE ODREDIT ĆE TRAVANJSKI SASTANAK U DOHI

Cijena nafte se stabilizirala oko maksimuma za ovu godinu. Cijena barela nafte tipa Brent iznosi oko 41 dolar. Potporu toj tendenciji uglavnom daju izjave koje stižu iz OPEC-a.

Najveću ulogu svakako imaju izjave o zamrzavanju proizvodnje nafte od strane zemalja – najvećih proizvođača, na razini prosječne proizvodnje u sječnju o.g. Pri tom je najveća nepoznanica Iran koji ne pristaje na ograničenje proizvodnje jer on zbog tek nedavno ukinutih dugogodišnjih gospodarskih sankcija zaostaje u dnevnoj proizvodnji za svojim najvećim konkurentima – Saudijskom Arabijom i Rusijom (golemim rezervama nafte skrivenim u njedrima Irana nikako ne odgovara sadašnja dnevna proizvodnja koja iznosi oko 2 milijuna barela, za razliku od spomenutih država čija proizvodnja doseže 10 milijuna barela dnevno). Iran, osim toga, računa i na veliki interes inozemnih investitora za svoj energetski sektor, a navedena ograničenja tome svakako ne bi išla u prilog.

Neovisno o tome, OPEC očekuje kako će cijene nafte doseći očekivani porast čak i u slučaju iranskog ne priključenja zamrzavanju proizvodnje (info: Bloomberg).

U tom smislu, u glavnom katarskom gradu Dohi, 17. travnja održat će se sastanak zemalja izvoznica nafte (ne samo članica OPEC-a), a njih 15 od ukupno 16 već je potvrdilo svoj dolazak, izvjestio je jučer u Beču glavni tajnik OPEC-a Abdullah al-Badri. Poziv na sastanak upućen je i Rusiji, a za sada je neizvjesno hoće li se sastanku odazvati Iran.

Podsjetimo, početkom ove godine cijene nafte pale su na minimum u ptoteklih 12 mjeseci, nakon čega je počeo nagli rast koji doseže gotovo 50 posto. On je isprovociran upravo priopćenjima o mogućem zamrzavanju proizvodnje. Na prvom sastanku održanom u Dohi sudjelovale su Venecuela, Saudijska Arabija, Katar i Rusija. Istodobno je počela padati proizvodnja nafte i u SAD-u i po prvi put za dugo vrijeme količina proizvedene nafte spustila se na 9,1 milijun barela na dan.

Američka reakcija





Međutim, već danas, samo dan nakon OPEC-ove izjave, stiže reakcija iz SAD-a koja je dovela do jutarnjeg sniženja cijena nafte. Tamošnji Američki institut za naftu (API) objavio je kako američke naftne rezerve rastu već šesti tjedan za redom, pričemu su do ovog trenutka narasle za 8,79 milijuna barela, što je drugi najveći porast ove godine.

Odmah poslje objave statističkih podataka cijene nafte su se snizile ali ne znači da se do večeri stanje neće i promjeniti jer zapadni mediji aktivno prenose novosti o odlukama država proizvođača nafte. Tako je primjerice Financial Times već objavio članak u kojem se govori o spremnosti Saudijske Arabije na zamrzavanje proizvodnje čak i u slučaju iranskog odbijanja. Prethodno su države Perzijskog zaljeva odbijale potpisati dogovor ukoliko na nj ne pristane i Iran.

Ali stanje se mijenja jako brzo i još ništa nije gotovo. Tako je npr. u utorak cijena nafte počela padati do onog trenutka dok Alžir nije potvrdio svoj dolazak na sastanak u Dohu 17. travnja. Nigerija je također izrazila spremnost za sudjelovanje, ali je Libija odustala. Svaka informacija sličnog tipa utječe na cijenu, ali je nedvojbeno kako će glavni smjer kretanja cijena nafte ipak odrediti rezultat sastanka u Dohi.





Capture

Zerohedge

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like