Šokantni fragmenti Boltonove knjige o Trumpu. Tko stoji iza ovog cirkusa

Ako su ovo najintrigantniji dijelovi Boltonove knjige, kojom on, htio to priznati ili ne, definitivno želi naškoditi Donaldu Trumpu vezano uz predsjedničke izbore koji se održavaju u studenom ove godine (jer tajming oko namjere objave knjige, kao i to tko je od medija već polučio njezinu presliku i objavio pojedine fragmente o tome najbolje svjedoči), onda je ovo prilično jalov Boltonov pokušaj samoostvarenja u literalnom stvaralaštvu, a sam sadržaj knjige nedostojan ozbiljnije analize

„Imperija uzvrća udarac“! Tako bi se moglo nazvati sve ovo što se u SAD-u danas događa vezano uz nastojanja za objavom knjige, kontroverznog, bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona pod nazivom: „Soba, gdje se sve dogodilo: memoari iz Bijele kuće“. Ali krenimo redom:

američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je službenu tužbu sa zahtjevom za odlaganje objavljivanja spomenute knjige bivšeg Trumpovog savjetnika Johna Boltona i njezino upućivanje na dodatnu provjeru.

Naime, američko Ministarstvo smatra kako knjiga sadrži veliki broj informacija iz domene „državne tajne“, čime je Bolton grubo prekršio svoju potpisanu obvezu o ne širenju državnih tajni. Zato, prema mišljenju toga Ministarstva, knjiga može biti objavljena tek nakon što njezin sadržaj bude dodatno proučen unutar Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a. U Ministarstvu pravosuđa priznaju kako je Bolton tekst svoje knjige usuglasio sa spomenutim Vijećem, koje je krajem travnja zaključilo kako su sve tajne informacije iz nje odstranjene. Međutim, početkom svibnja „više-pozicionirani djelatnik“ Vijeća za nacionalnu sigurnost smatrao je nužnim pokrenuti dodatnu provjeru sadržaja knjige s obzirom kako je uvidio da u njoj još uvijek postoji tajna informacija, izvijestio je danas, 18. lipnja, BBC.

Američki predsjednik Donald Trump je po tom pitanju u programu televizije Fox News izjavio slijedeće: „On je (Bolton) prekršio zakon. To je strogo tajna informacija i on nije imao dozvolu (za njezinu objavu).“ Pritom Trump nije pojasnio o kakvoj se, okvirno, vrsti informacije radi.

„Knjiga tog nenormalnog Johna Boltona je dosadna i sastoji se od laži i izmišljanja povijesti. Dok ga ja nisam smijenio, on je o meni govorio samo dobro. Ljutiti, dosadni glupan, koji je želio samo jedno – pokrenuti rat. Ništa nije shvaćao, … i sa zadovoljstvom sam ga smjenio“, napisao je američki čelnik u svom tvitu, i u svom stilu.





A ulje na vatru dolili su  sinoć i utjecajni amerčki mainstream mediji The New York Times, The Wahington Post i The Wall Street Journal  koji su polučili presliku navedene Boltonove, još neobjavljene knjige, i prepričali pojedine njezine fragmente.

Izdvajamo neke dijelove, a vi sami procijenite koliko je sve to ozbiljno:

Bolton navodi kako Trump nije znao da Velika Britanija raspolaže nuklearnim oružjem, ali niti da Finska nije u sastavu Ruske Federacije. Navodno je Trump pitanje, o tome, kome pripada Finska postavio u ljeto 2018. g., uoči summita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju. Nakon sastanka Trump je, kako navodi Bolton, izjavio kako više vjeruje Putinu, nego svojim obavještajnim službama vezano uz rusko miješanje u američke izbore 2016. g.





U fragmentima Boltonove knjige nadalje stoji kako je u vrijeme telefonskog razgovora između Trumpa i Putina, ovaj posljednji usporedio šefa venecuelanske oporbe Juana Guaida s bivšom demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom Hillary Clinton. Bolton navodi kako je to bio „jasan primjer propagande u sovjetskom stilu“ i da su „Putinovi zaključci u osnovi uvjerili Trumpa“.

Bivši Trumpov savjetnik piše i o pojedinim susretima Trumpa i kineskog čelnika Xi Jinpinga. Tako je jednom prigodom, navodi Bolton, predsjednik Trump podržao ideju kineskog kolege o izgradnji (odgojno) popravnih logora u ujgurskoj, muslimanskoj  regiji na sjevero-zapadu Kine. U vrijemne summita G20 u lipnju 2019. g. Trump je, navodi dalje Bolton, direktno zamolio kineskog vođu da mu pomogne pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Osim toga, Bolton svoga bivšeg šefa u Bijeloj kući opisuje kao „čudnog“ čovjeka“ i „nevjerojatnog neznalicu“, i tvrdi kako su se tim njegvim osobinama nastojali okoristiti vođe drugih zemalja. Tako je, na sastanku u svibnju 2018.g., turski predsjednik Erdogan Trumpu predao zapis u kojemu se govori o nepostojanju krivnje izvjesne turske tvrtke protiv koje je tužiteljstvo južnog okruga New Yorka podignulo tužbu zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana. „Nakon toga Trump je Erdoganu rekao kako će se on time pozabaviti“, piše Bolton u svojim memoarima.

Također piše i o Trumpovim pregovorima sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, oko kojih ga je državni tajnik Mike Pompeo upozoravao kako je „vjerojatnost uspjeha Trumpove diplomacije u odnosu na Sjevernu Koreju ravna nuli“.

Nakon svega, dozvolite nam na kraju i iznošenje vlastitoga stava oko ove „vruće“ američke teme:

Ako su ovo najintrigantniji dijelovi Boltonove knjige, kojom on, htio to priznati ili ne, definitivno želi naškoditi Donaldu Trumpu vezano uz predsjedničke izbore koji se održavaju u studenom ove godine (jer tajming oko objave knjige, kao i to tko je od američkih medija polučio njezinu presliku i objavio pojedine fragmente i prije njezine objave o tome najbolje svjedoči), onda je ovo, Boltonov, prilično jalov pokušaj samoostvarenja u literalnom stvaralaštvu, a sam sadržaj knjige nedostojan ozbiljnije analize.

Međutim, to vjerojatno i nije njezin smisao, kao niti cilj samoga autora. Jer u SAD-u (kao, uostalom, i u mnogim drugim dijelovima svijeta), golema većina običnih ljudi, koji se u politiku, a poglavito u geopolitiku  ne razumije dovoljno niti ih to uopće zanima, u jednom takvom memoarskom uratku (samom po sebi intrigantnom s obzirom kako je autor osoba koja je usko surađivala s Trumpom koji je sam po sebi najveća„zvijezda“ američkih i svjetskih medija neovisno s koje ga pozicije promatali – pozitivne ili negativne) itekako može pronaći čitalački interes i iz njega zaključiti upravo ono čemu je ta knjiga i namjenjena: da je Trump nesposoban za obnašanje predsjedničke dužnosti, da je (makar i nesvjesno) sklon utjecaju „deklariranih“ američkih neprijatelja u svijetu i zato vrlo opasan i td. Drugim riječima, autor (iza kojega, vjerojatno, stoji čvrsto upregnuta mašinerija Demokratske stranke) čitateljima sugerira da na izborima ne zaokruže Trumpa, već njegovog protukandidata Bidena, koji je, očito, Trumpova sušta suprotnost i navodno nosi sve odlike koje američki predsjednik u XXI. stoljeću mora imati.

Dakako, u samoj knjizi niti riječi o ulozi i greškama koje je sam Bolton činio tijekom obnašanja visoke funkcije u Bijeloj kući gdje ga je doveo sam Trump (oslanjajući se na njegovo veliko iskustvo), a njih je bilo i više nego dovoljno – od Venezuele i Ukrajine, pa do Rusije i Irana. Osim toga, Bolton, jedan od posljednjih aktivnih sudionika tvrde hladnoratovske politike iz doba nadmetanja između SAD-a i SSSR-a, uopće nije promijenio svoja razmišljanja i stavove iz tog opasnog vremena, i zapravo je u establišmentu poznat kako jedan od vodećih „jastrebova“ američke vanjske politike, zapamćen i po izjavi da se na Iran mora baciti atomska bomba.

Iz nekog, samo njemu znanog razloga, Bolton minoriozira Trumpove konkretne vanjskopolitičke poteze, i „minira“ njegova nastojanja za pokretanjem nužnog dijaloga s najvećim američkim globalnim suparnicima. A alternativa dijelogu jedino je rat! Baš ono, protiv čega ostarjeli i ishlapljeli Bolton ne bi imao ništa protiv.

 

Komentari

komentar

You may also like