STANJE U ALEPPU IZ KUTA KINESKIH ANALITIČARA

Geopolitika.news nastavlja pratiti analize globalnih središta moći, koje se odnose na pojedina svjetska krizna žarišta. U tom smislu vrlo su interesantni kineski pogledi i analitičke projekcije koje su, kada je riječ o područjima izvan „njihovog dvorišta“ (Tihooceanske regije), za razliku od američkih i ruskih prilično neutralne.

Ovom prigodom osvrnut ćemo se na kineska izvješća vezana uz svjetsku top temu proteklih tjedana – sirijski grad Aleppo.

Naravno, stanje u toj sirijskoj regiji kineske obavještajne službe i analitičari iz kineske Akademije društvenih znanosti prate intenzivno još od srpnja 2012. godine, kada je vlada u Damasku izgubila nadzor nad gradom Aleppom, a borbe protiv džihadističkih skupina svela isključivo na neučinkovite zračne udare koji nisu nanjeli značajniju štetu protivničkoj strani. Kineski analitičari smatraju kako je od početka borbi u Siriji kroz teritorij Aleppa u zemlju prebačeno između 25 i 27 tisuća islamističkih boraca, koji su potom otišli na druge sirijske bojišnice.

U razdoblju od 31. srpnja do 9. kolovoza 2016. godine, u aktivnim borbama u zoni grada Aleppa vladine i protuvladine snage pretrpjele su velike gubitke u živoj sili. Kineski analitičari s pozornošću prate i proces koordiniranog djelovanja zračnih snaga Ruske Federacije sa snagama sirijske vojske na terenu tijekom vođenja borbi. Analitičari iz kineske vojne obavještajne službe smatraju, kako su protuvladine snage, sastavljene od 15 različitih grupacija, okupile između 5 i 7 tisuća boraca za deblokadu komunikacijskih arterija, ali da su njihova neuspješna nastojanja uvjetovana s nekoliko razloga:

Prvo, ruski lovci i bombarderi daju „kirurški“ preciznu potporu vladinim postrojbama; drugo, ruski strateški bombarderi Tu-22M3 posljednja dva tjedna izvršili su nekoliko snažnih udara po drugim ciljevima i objektima islamističkih snaga u Siriji, što njihove zapovjednike prisiljava na razmišljanje o vjerojatnim kopnenim operacijama vladinih snaga na drugim bojišnicama; treće, države-sponzori protuvladinih snaga (Saudijska Arabija, Katar, Turska) zahtijevaju izvršenje različitih zadaća od sebi potčinjenih grupacija, što smanjuje njihovu razinu koordinacije aktivnosti na terenu.

Analitičari kineskog Instituta za suvremene međunarodne odnose smatraju, kako je utjecaj službene Ankare na stanje u zoni Aleppa prilično velik jer u tom ključnom sirijskom gradu djeluje nekoliko stotina „dobrovoljaca“ iz specijalnih postrojbi turskih Oružanih snaga. Kinezi smatraju, kako su u nedavnim bitkama i bombardiranjima turske postrojbe izgubile čak oko sto ljudi, a broj ranjenih nije naveden. Kineski mediji priopćavaju, kako su islamisti koji se bore u Siriji, u posljednje dvije godine od svojih sponzora u Kataru, Saudijskoj Arabiji i Turskoj dobili oružja i opreme, u vrijednosti većoj od 1,15 milijardi britanskih finti.
Kineski obavještajci navode, kako u zadnjih pola godine u Aleppu ozbiljno nedostaje prehrambenih proizvoda i medikamenata. Svih sedam gradskih bolnica zaustavile su pružanje pomoći bolesnicima i ranjenicima. Kroz kanale međunarodnih humanitarnih organizacija „Crveni križ“ i „Crveni polumjesec“ dolaze priopćenja od strane doktora, kako preostalih milijun i pol stanovnika Aleppa živi u uvjetima gladi jer su grupacije koje su nadzirale grad odredile vrlo visoke cijene prehrambenih proizvoda koje dobivaju kroz teritorij Iraka i Turske. Pritom se zarada od te prodaje usmjerava na kupovinu naoružanja i streljiva, ali i za isplate islamističkih boraca. Kineski mediji navode kako je Damask spreman dostaviti stanovnicima Aleppa oko 500 tona prehrambenih proizvoda, ali za njihovu uspješnu dostavu do onih kojima je pomoć i najpotrebnija- samih građana, potrebno je u potpunosti osloboditi grad.

Prema mišljenju kineskih analitičara, najsnažniji zahtijevi za dugotrajnim prekidom vatre i otvaranjem većeg broja humanitarnih koridora, koji stižu sa strane SAD-a, Velike Britanije i Francuske, moguće ukazuju i na nazočnost njihovih vojnih instruktora i savjetnika u samom gradu, koji su tamo uspostavili veze i suradnju s pojedinim islamističkim grupacijama. Poznato je, kažu dalje Kinezi, kako se u gradu nalazilo i jedno od glavnih skladišta naoružanja iz kojeg su se raspoređivala protutenkovska sredstva, minobacačke granate i drugo oružje za postrojbe „IS“ i „Jabhat Fath ash-Shama“ (bivše „Jabhat al-Nusre“).

Kineski mediji navode, kako je velika koncentracija različitih islamističkih grupacija sponzoriranih izvana i raštrkanih diljem Sirije, u znatnoj mjeri uvjetovala deficit napada zračnih snaga međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a proteklih godina, a nakon njihovog ovogodišnjeg intenziviranja, taj čimbenik uzrokuje pogibiju većeg broja civila.

Vojni analitičari iz kineskih oružanih snaga kažu, kako je iz pet zrakoplovnih baza – „Al-Jafra“ (UAE), „Al-Udyeid“ (Katar), „Issa“ (Bahrein), „Ali al-Salem“ (Kuvajt) i „Incirklik“ (Turska), zrakoplovstvo (uključno i dronovi) zapadne koalicije bilo sposobno nanositi i nekoliko stotina zračnih napada dnevno po položajima i infrastrukturi islamističkih snaga. Osim toga, Amerikanci su mogli još intenzivnije izvršavati napade sa svojih nosača zrakoplova, koji se postojano nalaze u Perzijskom zaljevu i u Sredozemnom moru.

Analitičari kineske vojske ukazuju i na izuzetno nisku učinkovitost suvremenih izviđačko-jurišnih bespilotnih zrakoplova (dronova) MQ-1 Predator i MQ-9 Reaper, koji su u nadležnosti američkog Združenog zapovjedništva za posebne operacije. Ono je osnovano u SAD-u s ciljem provedbe operacija za pronalaženje i uništavanje terorističkih grupacija i terorista u bilo kojem dijelu svijeta. Navedeni dronovi, navode kineski eksperti, primjenjuju oružana sredstva samo u 20 posto izvršenih letova u Siriji, pričemu je, k tome, usprkos najsuvremenijoj i najpreciznijoj opremi kojom raspolažu, poginulo više od 1500 civila dok gubici islamista nisu bili veći od tisuću. Kinezi navode i paradoks, prema kojemu Zapadni mediji postojano dezinformiraju svjetsku javnost, prikazujući te iste civilne žrtve kao rezultat djelovanja ruskih zračnih snaga.

Kineski mediji navode, kako je nedavno rušenje ruskog transportnog helikoptera Mi-8 s časnicima iz Glavne uprave Glavnog stožera OS Ruske Federacije, bio rezultat djelovanja postrojbi koje polučuju tehničku i informacijsku potporu neposredno od američkih obavještajnih službi. Vojni analitičari kineskih OS ukazuju, da američke bespilotne letjelice veći dio vremena izvode izviđačko-obavještajne letove u odnosu na raspored i položaje ruskih snaga, a što je omogućilo čitav niz uspješnih akcija islamista protiv ruskih zračnih snaga i njihovih vojnih instruktora i savjetnika na sirijskom teritoriju.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like