Stanje u Siriji od 13. do 20. kolovoza 2016. godine

Prošli tjedan u Siriji obilježilo je intenziviranje ruskih zračnih napada po islamističkim ciljevima, u kojima je korišteno streteško zrakoplovstvo i krstareće rakete s brodova u akvatoriju Istočnog Sredozemlja.
Šest strateških bombardera Tu-22M3 je 14.8. poletjelo s teritorija Ruske Federacije i izvršilo napade na ciljeve „Islamske države“ u istočnoj regiji Deir ez-Zour.
Već 16.8. ti isti zrakoplovi, zajedno s bombarderima Su-34, počeli su koristiti iransku zrakoplovnu bazu Hamedan, smještenu oko 900 kilometara od središnjeg dijela Sirije. Korištenje te iranske baze skratilo je vrijeme njihovog leta za čak 60 posto u odnosu na letove s ruskog teritorija, i omogućilo utovar veće količine bombi zbog manje potrošnje goriva. Prema raspoloživim snimkama, u navedenoj iranskoj bazi mogu se nalaziti 3 ili 4 strateška zrakoplova Tu-22M3.
Tog istog dana predstavnik Pentagona je priopćio kako je Moskva već ranije izvjestila međunarodnu koaliciju o pripremi njezinog korištenja iranske baze za izvođenje napada na džihadističke ciljeve u Siriji.
17.8. ruski bombarderi Su-34 s iranske baze Hamedan izvršili su napad u regiji Deir ez-Zour.
Narednog dana strateški bombarderi Tu-22M3 i bombarderi Su-34 poletjeli su s ruskog teritorija i spomenute iranske baze i izvršili napade u regiji Deir ez-Zour.
19.8. rusko zrakoplovstvo izvršilo je 39 zrakoplovnih naleta i 35 naleta bojnih helikoptera, kao potporu sirijskim kopnenim snagama koje vode snažne borbe u regiji Aleppo.
Istog dana ruski raketni brodovi „Zeleniy Dol“ i „Serpuhov“ iz sastava Crnomorske flote, iz akvatorija Istočnog Sredozemlja izvršili su napad trima krstarećim raketama „Kalibr-NK“ po ciljevima „Jabhat Fath ash-Sham“ (donedavna „Jabhat al-Nusra“) u regiji Aleppo. Ruski analitičari smatraju kako će se napadi tim raketama vjerojatno nastaviti s obzirom da oba spomenuta broda nose po osam raketa, ali i s obzirom da su u Kaspijskom moru upravo u tijeku pomorske vježbe ruske Kaspijske flotile, također naoružane raketama „Kalibr“, odakle su već početkom ove godine izvršeni i njihovi prvi napadi na ciljeve u Siriji.
Zrakoplovi sirijskih oružanih snaga tijekom tjedna djelovali su u regijama Aleppo, Idlib, Hama, Homs, Deraa, Haseka i Deir ez-Zour,
20.8. zapovjedništvo sirijskih zračnih snaga priopćilo je kako su sirijski piloti, počevši sa 6. kolovoza, izvršili prve bojne letove na novoisporučenim ruskim aparatima Su-24M2. Prema izvjesnim saznanjima, rusko MO je sirijskim OS isporučilo 6 bombardera tog tipa, ali o tome još nema službenog priopćenja.
Tijekom prošlog tjedna nastavljene su borbe protiv džihadista u raznim dijelovima Sirije. Najsloženije stanje je i dalje na jugo-zapadu regije Aleppo gdje su se vladine snage borile s formacijama „Jaish al-fatha“. Na tom dijelu bojišnice vladine snage su 15.8. uspjele potisnuti islamiste u gradskoj četvrti Ramus, kvartu 1070, starom Aleppu i Hamdaniji. Do kraja 16.8. uspostavljen je puni nadzor i nad teritorijem tvornice cementa u Ramusu.
17.8. uspostavljen je puni nadzor nad kvartom 1070 neposredno uz kompleks vojne akademije. U borbama za taj kvart likvidirano je desetak boraca organizacije „Hizb at-Turkistani“.
Tog istog dana, s položaja u istočnim dijelovima kvarta 1070 sirijska vojska je napadala islamističke borce koji nadziru dio kompleksa vojne akademije.
18.8. u zapadnom dijelu Aleppa vladine snage odbile su nekoliko napada džihadističkih postrojbi na položaje u četvrti Jamia al-Zahra.
19. i 20.8. nastavile su se borbe za kompleks vojne akademije i kvart 1070. Vladine snage napadale su i položaje džihadista blizu naselja Al-Karassi u zoni grada Han Tuman.
Jugo-istočno od Aleppa, vladine snage su 13. kolovoza napale položaje organizacije „Jaish al-Nasr“ zapadno od autoceste Isriya-Hanasser i odbacili ih s istih. Pritom je likvidirano 56 terorista.
Na sjeveru regije Aleppo borci „Islamske države“ su 19.8. potisnuli formacije „Jabhat ash-Shamia“ i „Jaish at-Tahrir“ iz grada Al-Rai.
Istočno od Aleppa vladine snage su 20.8. odbile napad boraca „IS“ na zrakoplovnu bazu „Quveyres“.
Na sjevero-istoku te regije zapovjedništvo „Sirijskih demokratskih snaga“ – SDS (čiju glavninu čine kurdske postrojbe i djeluju uz potporu zrakoplovstva koalicije na čelu s SAD-om), nakon nedavnog zauzimanja pograničnog grada Manjiba odredilo je 14.8. svoj novi vojni cilj – grad Al-Bab, smješten 50 kilometara jugo-zapadno od Manjiba, koji je u rukama „IS“. Formirano je i vojno vijeće za Al-Bab, u koje je ušlo 7 ustaničkih grupacija, priopćilo je zapovjedništvo SDS-a.
18.8. utvrđeno je kako su poslje zauzimanja Manjiba postrojbe SDS-a dozvolile preostalim postrojbama „IS“ slobodno napustiti grad. Dva dana kasnije pristigle su informacije o pogibiji američkog vojnika i nekoliko boraca SDS-a u borbama u okolici Manjiba.
14. kolovoza utvrđeno je kako je u svrhu blokade pritiska SDS-a, u Aleppu, za novčana sredstva Saudijske Arabije, formirana nova organizacija po imenu „Al-Mokawema al-Arabia“. U nju su uglavnom ušli pripadnici plemena al-Jabur.
Istog dana arapski mediji su objavili informaciju, da u skoro vrijeme u regiju Aleppo može stići 7 tisuća novih boraca obučenih saudijskim novcem uz pomoć britanskih i Zapadnih instruktora na teritoriju Jordana.
15.8., 33 kilometra jugo-zapadno od grada Hame u istoimenoj regiji, vladine snage vodile su borbe s džihadistima za zapadne kvartove grada Al-Salamija. Na jugu regije odbačen je novi napad džihadista na termoelektranu Al-Zara.
17.8. u istočnom dijelu regije Deir ez-Zour odbijen je napad ISIL-ovih boraca na vladine snage u naselju Daraiya.
U regiji Damask, u Zapadnoj Guti je 16.8. odbijen napad organizacije „Adžnad ash-Sham“ na položaje sirijske vojske, a dva dana kasnije vladine snage izbacile su borce te postrojbe iz kompleksa zgrada na željezničkom čvorištu i kršćanskog kvarta grada.
U regiji Homs, 14.8., vladine snage su odbile napad „IS“ na njihove položaje istočno od grada Tadmora, pričemu je likvidirano 60 ISIL-ovih boraca, a još 30 ih je ubijeno dana 20.8. u zoni grada Talbisha.
18. kolovoza utvrđeno je kako su u zapadnom dijelu sirijske krajnje sjevero-istočne regije Haseka Amerikanci izgradili svoju bazu u selu Mabruka. Tamo se nalazi nekoliko desetaka marinaca koji obučavaju pripadnike SDS-a.
U regiji Haseka, nakon serije napada nanešenih 18.8. od strane zrakoplova sirijske vojske po položajima SDS-a, 19.8. zrakoplovi međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a faktički su uspostavili nad tom lokacijom zonu zabrane letova za sirijske zrakoplove.
Općenito, primjetno je intenziviranje aktivnosti ruskih zračnih snaga i to, osim u regiji Aleppo, i u ostalim dijelovima Sirije. To ukazuje, da su rusko zapovjedništvo u Siriji i zapovjedništvo sirijske vojske postavili za cilj dosezanje odlučnog prijeloma u borbama u regiji Aleppo, sprječavajući disperzijom svojih zračnih napada prebacivanje na tu bojišnicu islamističkih snaga iz ostalog dijela Sirije. U ovom trenutku bilo koji duži prekid na bojištu Aleppa, povezan s dostavom humanitarne pomoći tom gradu, ide na ruku protuvladinim snagama.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like