TOP TEMA: Zoran Meter: Izrael puca po šavovima

Kada je netko iz užeg kruga administracije predsjednika Trumana pitao Davida Ben-Guriona („oca“ moderne izraelske države), je li u sklopu projekta formiranja izraelske države odredio njezine buduće granice, odgovor je glasio kako niti Sjedinjene Države, proglašujući svoju Deklaraciju o nezavisnosti, nisu pri tom definirale svoje državne granice. Od jezgre novostvorene države na sjevernoameričkom kontinentu, kroz godine, njezine su se granice širile na Teksas, Novi Meksiko, Kaliforniju, Aljasku, prekomorske teritorije. Pitanje je, je li proces formiranja američkih granica uopće i završen? Tako je i s Izraelom.

…Izrael se, usprkos neprikosnovenoj vojnoj moći i višestrukoj i neusporedivoj nadmoći u odnosu na sve palestinske službene vojne i paravojne organizacije zajedno, ili na vojske drugih bliskoistočnih država, jednostavno sve teže nosi s izazovima unutar svog društva, a što njegovu budućnost ipak čini neizvjesnom ma koliko se to nekima činilo čudnim s obzirom na gore navedene hvalospjeve i promatranje Izraela isključivo kroz „ružičaste naočale“. Ne samo zbog Hamasa, kojemu svaki sukob s Izraelom odgovara u smislu jačanja ugleda unutar samih Palestinaca i u široj regiji, i osigurava mu stalan dotok novih članova i boraca. Što se tiče golemih materijalnih šteta po svoju infrastrukturu koje u takvim prilikama pretrpi, kao što je i sada slučaj, Hamas ionako vrlo brzo dobije novac od Katara, a posljednjih godina i od Irana koji od njega zauzvrat traži informacije o razmještaju izraelskih raketnih sustava, potencijalnih spremišta atomskih bombi, baziranja izraelskih novih podmornica njemačke proizvodnje naoružanih nuklearnim projektilima i sl.. Osim Hamasa po Izrael je ne manje opasan problem i demografsko bujanje arapskog i palestinskog stanovništva i, naravno, sve veća mržnja i netrpeljivost kod mladih ljudi, što sve skupa stvara pravu eksplozivnu smjesu koja prije ili kasnije može eksplodirati s razornim i naravno, neupravljivim posljedicama.

I još nešto vrlo bitno: najnovija eskalacija sukoba Izraelaca i Palestinaca izazvala je novi žestoki val protuizraelskih prosvjeda diljem Bliskog istoka i muslimanskog svijeta uopće. Sada vrlo lako može doći do toga, da od Trumpovog prošlogodišnjeg „Abrahamovog sporazuma“ (zbog kojeg su ga pojedinci predlagali i za Nobelovu nagradu za mir) između Izraela i ključnih arapskih država o normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju – na kraju ostanu