Zoran Meter: Turska prepuštena sebi: NATO traži da se Turska dogovori s Rusijom o Idlibu

Naravno da su suprotan stav ovomu mogli očekivati samo politički i analitički diletanti, jer je jasno kako bi pružanje vojne pomoći turskoj vojsci na sirijskom terenu de facto značilo i stupanje NATO saveza u rat s ruskom vojskom a što se nikada neće dogoditi. Jer u sirijskoj vojsci, to svi dobro znaju, kao instruktori i savjetnici aktivno, čak i na prvim borbenim linijama sudjeluju i ruski vojnici. A da se ne govori i o ruskoj političkoj potpori vladi u Damasku te vojno-tehničkoj potpori Moskve i njezinoj obuci službene sirijske vojske (SAA).

Drugim riječima, primarne pomoći (one vojne) NATO saveza Turskoj neće biti. Ostaje, ali i tu samo uvjetno, mogućnost samo one sekundarne pomoći, kroz uvođenje novih proturuskih sankcija i sankcija protiv vlade u Damasku zbog njihovih ofanzivnih aktivnosti u Idlibu, u kojima „stradava civilno stanovništvo“. Nešto od toga upravo se moglo čuti i u Njemačkoj, kroz riječi predsjednika vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norberta Rottgena u jučer objavljenom intervjuu tamošnjem mediju „Bild“, koji je pozvao na uvođenje sankcija protiv Rusije ako ova ne prekine s „odvratnim bombardiranjem civila“, što je sramota za Zapad.

Ali neovisno o takvim individualnim zahtjevima, pa čak i u slučaju da oni poluče uspjeh i institucionaliziraju se i da se protiv Rusije na Zapadu stvarno uvedu zajedničke nove sankcije dok traju njezine (i sirijske) vojne operacije u Idlibu, za Tursku je to slaba utjeha. Njoj NATO-ove sekundarne proturuske mjere, kao i one političko-propagandnog karaktera koje Zapad protiv Moskve može voditi (to već i čini) kroz različite međunarodne političke platforme i širokorasprostranjene utjecajne medije, ne znače baš ništa kada je primorana sama vojno stati pred drugom najjačom vojnom velesilom svijeta. Upravo je zato Ankara i nastavila s pregovorima u Moskvi, a oštra retorika i nakon njihovog sinoćnjeg neuspjeha se stišala, i sa snažne proturuske, kakva je bila proteklih dana i tjedana, prešla na