UPOZORENJA O UBACIVANJU TERORISTA U ITALIJU UNUTAR LIBIJSKIH IZBJEGLICA – HRVATSKA, OPREZ!

Geopolitika.news nastavlja pratiti izvješća kineskih obavještajnih stručnjaka, analitičara i relevantnih medijskih izvora koji se odnose na goruće svjetske probleme. Na taj način, osim pribavljanja korisnih i zanimljivih informacija, ukazujemo i na u nas nedovoljno razvijenu predodžbu o tome, koliko su, zapravo, kineske političke, diplomatske i vojno-obavještajne strukture fokusirane na aktualnu (prije svega sigurnosnu) problematiku u regijama smještenim daleko od njihovog „dvorišta“. To samo potvrđuje nastavak realizacije kineske strateške orijentacije sveobuhvatnog izlaska u sve „kutke“ svijeta, a za što su kvalitetne informacije od presudnog značaja.

Ovoga puta pozornost obraćamo na stavove kineskih analitičara vezanih i za po nas vrlo važnu i ozbiljnu problematiku islamističkog terorizma koji prijeti (i već djeluje unutar) EU, u svjetlu najnovijih najava hrvatskih vlasti vezanih uz prijam izbjeglica prispjelih u Italiju i Grčku i njihov razmještaj i pokušaj integracije u hrvatsko društvo.

Nakon pojave „Islamske države“ na geopolitičkoj karti svijeta, kao i niza filijala „Al-Qaide“, razvidno je postupno povišenje ugroza nacionalne sigurnosti država članica Europske unije, od kojih su neke već i bile izložene terorističkim napadima islamističkih grupacija.

Kineski analitičari ipak izdvajaju nekoliko europskih država u kojima ta ugroza ima kudikamo veći stupanj i aktualniji značaj, a prije svega se radi o Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

Kinesko Ministarstvo javne sigurnosti svoj fokus usmjerava prije svih na Francusku, čije su vlasti tijekom dugo vremena omogućavale prijam valovima imigranata iz muslimanskih država Afrike, a upravo ti ljudi, prema razmišljanjima psihologa „Islamske države“, predstavljaju povoljnu osnovu za promicanje ideja svjetskog džihada. U uvjetima postojanog povećavanja broja izbjeglica s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, francuske tajne službe moraju jasno koordinirati svoje djelatnosti i na unutarnjem i na vanjskom planu. Drugi razlog pojačane islamističke aktivnosti u Francuskoj je sudjelovanje francuskih zračnih snaga u vojnim operacijama protiv „Islamske države“ u Siriji. Naime, poznato je kako su francuske obavještajne službe još 2012. godine posjedovale niz informacija o postojanju „IS“ na teritoriji Sirije.Specijalizirani kineski medij „Međunarodne oružane snage“ navodi, kako je Glavna direkcija vanjske sigurnosti Ministarstva obrane Republike Francuske (dalje: Glavna direkcija) vodeće državno tijelo po pitanju provedbe specijalnih operacija (i regrutiranja tj. vrbovanja stranih državljana) usmjerenih prema uništenju islamista koji djeluju na teritoriji Libije.

Kineski vojni analitičari smatraju kako je najvažnija uloga Glavne direkcije u tome, da ona praktički neprekidno prikuplja i analizira sve informacije glede stanja u Libiji i Siriji. Glavna direkcija, prema kineskim analitičarima, sastoji se od: obavještajnog odjela, odjela za posebne operacije, protuobavještajnog odjela, odjela općih popslova, odjela za procjenu obavještajnih informacija i prosudbi (analitički odjel, op. ZM.), i središnjeg centra za elektroničko izviđanje.

Broj službenika Glavne direkcije Kinezi procjenjuju na oko 3300, a napominje se, kako je nakon dolaska Francoisa Hollandea na mjesto predsjednika države, odjel za elektroničko izviđanje i nadzor interneta bio snažno pojačan. Također se navodi kako je poznato, da je predsjednik Hollande omogućio potpisivanje tajnih dogovora s Velikom Britanijom i SAD-om o suradnji u sferi elektronskog izviđanja (kolokvijalno: špijuniranja). Suglasno informacijama iz slobodnih izvora (medija), aktivnosti Glavne direkcije bit će ozbiljno proširene u okviru „Strateškog plana 2025“, suglasno kojem će broj službenika GD biti povećan na 7 tisuća osoba, a glavni napori bit će usmjereni na osnivanje odjela za tehničko obavještavanje i analitičkih službi.

Međutim, kroz samo prikupljanje i analize informacija dobivenih bespilotnim letjelicama i zrakoplovima Zračnih snaga, pobjedu nad borcima „Islamske države teško se može ostvariti. Kinezi se pritom pozivaju na iskustva iz operacije ruskih zračnih snaga u Siriji u kojima je evidentna nužnost primjene snaga za posebne akcije (specijalaca) na samom terenu koji su u neposrednom oružanom kontaktu s protivnikom, a što su Rusi i imali kroz službenu sirijsku vojsku i njoj odane oružane postrojbe lokalnog stanovništva.

Francuska ima još nekoliko državnih tijela protuterorističkog karaktera, međutim, sva su orjentirana na provedbu akcija na francuskom teritoriju. U stvarnosti, jedina organizacija sposobna za ispunjenje konkretnih zadaća u borbi s međunarodnim terorizmom izvan državnih granica je Legija stranaca, koja se sastoji od tri pješačka puka, dva oklopna puka, jednog zračno-desantnog puka i dva puka inženjerijske vojske, ukupne brojnosti od 8 tisuća vojnika. Spomenuta Glavna direkcija izdaje naredbe zapovjedništvu Legije glede primjene njezinih snaga s ciljem uništenja posebno važnih ciljeva ili evakuacije operativnih suradnika francuskih obavještajnih službi iz zona pod nadzorom „Islamske države“. Legionari su, navode dalje kineski analitičari, najbolje obučeni za provedbu specijalnih akcija u Sjevernoj Africi jer svoju obuku provode u surovim lokalnim uvjetima te regije, a baš zato i sudjeluju u realnim vojnim operacijama protiv boraca terorističke organizacije „Boko Haram“ i drugih organizacija usko povezanih s „Islamskom državom“.

Obavještajni i analitički krugovi NR Kine na drugo mjesto po ugrozi od islamističkog terorizma u EU pozicioniraju Njemačku. Prema mišljenju službenika njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, razina terorističke ugroze u zemlji ostaje vrlo visoka jer to državno tijelo raspolaže samo djelomičnim i nepotpunim informacijama o pripremanim terorističkim napadima.

Ravnatelj Federalne službe za zaštitu ustavnog poretka (Bundesamtes für Verfassungsschutz) Hans-Georg Maaßen, u intervjuu za novinu Welt am Sonntag, priopćio je, kako prema informacijama te protuobavještajne službe pripadnici t.o. „Jabhat al-Nusra“ i „Ahrar ash-Sham“ pripremaju terorističke napade na velike europske gradove: London, Rim i Berlin (ovdje odmah povlačimo paralelu o tome, kako je prije desetak dana u VS UN-a od strane SAD-a, Velike Britanije i Francuske bio blokiran ruski prijedlog o uvrštenju „Ahrar ash-Shama“ (koji djeluje u Siriji) na spisak terorističkih organizacija. Naime, te zemlje ga smatraju dijelom umjerene sirijske oporbe, op. ZM.) .

Šef njemačkih protuobavještajaca primjećuje kako glavnu ugrozu predstavljaju europski muslimani koji su se vratili iz Sirije i Iraka, gdje su stekli vojno iskustvo. Njemačke tajne službe procjenjuju kako se na teritoriji Njemačke skriva oko 1100 islamista (od kojih je 300 salafista), koji uspostavljaju koordinaciju kroz društvene mreže, blogove i chatove glede pripreme terorističkih napada bombaša-samoubojica na željezničkim kolodvorima.

Osim Francuske i Njemačke, problema s borbom protiv terorizma ima i Italija. Navodi se, kako talijanska Agencija za informacije i vanjsku sigurnost (AISE), kao i Agencija za informacije i unutarnju sigurnost (AISI) provode monitoring stanja u Libiji. Analitičari navedenih službi smatraju kako odsustvo vojne umješanosti u suvremena zbivanja u toj zemlji omogućuje daljnji rast ugroze talijanske nacionalne sigurnosti i povećanju tamošnje kriminalne aktivnosti.

Prema izjavama službenika AISE i AISI, libijska podružnica „Islamske države“ aktivno šalje svoje emisare zajedno s izbjeglicama, koji se nakon dolaska u Italiju „stapaju“ s lokalnim stanovništvom muslimanskih zajednica. Islamisti osiguravaju financiranje svojih djelatnosti uz pomoć ilegalnog prebacivnja i preprodaje oružja i narkotika, a također imaju „zadatke“ i za ilegalne imigrante iz drugih država koji borave na teritoriju država članica „Europske unije“. Ovo posebno naglašavamo iz razloga jer Hrvatska upravo iz Italije (i Grčke) mora uvesti prvi kontingent izbjeglica te je od prvorazrednog značaja (kada se državni vrh tome već nije mogao ili želio oduprijeti) zatražiti izvršenje dubinskih sigurnosnih provjera za svaku primljenu osobu i ostaviti mogućnost samostalnog i promptnog poduzimanja ekstradicijskih mjera u slučaju evidentiranja bilo kakve naknadne djelatnosti od strane primljenih imigranata, koje su u suprotnosti s hrvatskim ustavnim poretkom i važećim zakonodavstvom.

Kineski mediji priopćuju kako im je poznato da španjolske tajne službe pozorno motre stanje u Kraljevini Maroko jer povremeno pristižu saznanja o pojavi ISIL-ovih emisara u toj državi Sjeverne Afrike, s ciljem analiza stanja zaštite skladišta oružja i streljiva marokanskih oružanih snaga. Španjolski analitičari iskazuju zabrinutost, da se napadi mogu izvesti u prvom redu u španjolskoj sjevernoafričkoj enklavi Ceuti (oko koje dvije zemlje imaju spor), gdje španjolske vojske i policije nema u većem broju.

Kineski analitičari glede svega navedenog podvlače crtu, navodeći, kako je razvidno da se europske tajne službe tek sada pripremaju za koordinaciju svojih aktivnosti usmjerenih k borbi protiv terorizma, pri čemu je zabrinjavajuće kako se u stvarnosti ne provode zajedničke specijalne akcije koje bi omogućile uništenje barem dijela široke mreže islamista rasprostranjene u Europi s ciljem vrbovanja novih boraca i omogućavanja financijske potpore za svoje ilegalne aktivnosti.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like