Visoki američki general u posjetu Kini: razgovaralo se o korejskoj krizi, Tajvanu, Južno-kineskom moru

Geopolitika.News korejsku krizu smatra modernom inačicom Kubanske krize, za čije se riješenje neće primjenjivati neposredna vojna sila, već će se oko nje samo trgovati.

Prije tri dana u posjetu Pekingu i kineskom vojnom vrhu boravio je zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, koji je tom prigodom izjavio kako između dvije zemlje postoji puno složenih problema ali da obje strane teže njihovom rješavanju.

„Smatram kako mi moramo biti otovreni. Imamo puno složenih problema o kojima nemamo uvjek isti stav“, kazao je Dunford tijekom razgovora sa svojim kineskim kolegom – zapovjednikom združenog stožera kineskih oružanih snaga, generalom Fangom Fenghui, i dodao, kako „dvje strane dijele želju za radom nad tim složenim pitanjima“.

General Fenghui je izjavio kako Kina pridaje veliku važnost posjetu američkog generala i za svog američkog kolegu je organizirao nazočnost na kineskim vojnim vježbama.

Kasnije je kinesko Ministarstvo obrane izjavilo kako se tijekom razgovora raspravljalo o Sjevernoj Koreji, Tajvanu i Južno-kineskom moru, a potpisan je i okvirni sporazum o vojnom dijalogu između Kine i SAD-a, o kojem još nema nikakvih priopćenja.Spomenuti kineski general je izjavio kako je suradnja jedini pravilni izbor za dvije države i da njihove vojne snage mogu biti dobri partneri.

Dr. Shain Oliver, direktor za investicijske strategije AMP Capital iz Sydneya, na ovu temu je izjavio slijedeće: „Ovaj put promijenilo se to, što su se strašne prijetnje i rat riječima između SAD-a i Sjeverne Koreje povećale do onog stupnja da ih tržišta više ne mogu ignorirati. Naravno, sve se ovo događa u vrijeme kada su burzovna tržišta izložena korekciji, zbog čega je Sjeverna Koreja osigurala idealan trenutak.“

Podsjećamo, kineski mediji objavili su u prošli petak kako će Kina, u slučaju da Sjeverna Koreja otpočme napad na SAD biti neutralna, a ukoliko SAD napadne prvi i pokuša svrgnuti sjevernokorejsku vladu, Kina će ih u tome spriječiti.

Geopolitika.News prosuđuje kako se radi o jednoj od najsnažnijih političkih poruka vojnog karaktera ikada upućenih SAD-u (makar i posredno, preko od Pekinga nadziranog medija), vjerojatno još od doba najopasnijih trenutaka Hladnog rata. Zato ni malo nećemo pogriješiti ukoliko korejsku krizu nazovemo modernom inačicom Kubanske krize. Ona jednako tako neće rezultirati otvorenim vojnim sukobom svjetskih velesila ali će zato otvoriti brojne pregovaračke procese koji opterećuju sigurnosno stanje i svekolike odnose u toj regiji. Jednako kako je Kubanska kriza, osim povlačenja sovjetskih raketa ispred „nosa“ SAD-a rezultirala i povlačenjem tek instaliranih američkih raketa s teritorija Turske, što je dogovoreno tihom diplomacijom Moskve i Washingtona (i ostalo izvan medijskog prostora na zahtjev SAD-a, kojem je uvjek najvažniji vanjski dojam nepopustljivosti kao temelj njegovog ugleda temeljenog na moći), ne treba sumnjati kako će se i u korejskoj krizi dogoditi nešto slično, tj. doći će do klasične trgovine interesima. Na to ukazuju i spomenute teme razgovora između glavnih zapovjednika oružanih snaga Kine i SAD-a u Pekingu.

Podsjećamo, također, kako su prekjučer o korejskoj krizi razgovarali kineski i ruski ministri vanjskih poslova, koji su u zajedničkoj izjavi predložili plan o „dvojnom zamrzavanju“, koji podrazumjeva zamrzavanje sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa, u zamjenu za zamrzavanje izvođenja američko-južnokorejskih vojnih vježbi u regiji. Taj prijedlog jučer je u razgovoru sa svojim kineskim kolegom podržao i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Sve u svemu, vojnog riješenja za Sjevernu Koreju sigurno neće biti, neovisno o vjerojatnom nastavku pokazivanja vojnih mišića s obje strane, a ostaje za vidjeti o čemu će se sve trgovati u zamjenu za mir na sjevero-zapadu Azijsko-pacifičke regije. Jer alternativa miru jedino je rat, a njega u stvarnosti nitko ne želi, jer ga niti jedna strana ne može dobiti, dok bi njegov rezultat bio ljudska katastrofa – ponajprije za čitav jedan narod umjetno podjeljenog Korejskog poluotoka.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like