Vojna analiza: Zapad o uspješnoj strategiji preustroja ruske mornarice

– Flota koju je Rusija naslijedila od SSSR-a nakon hladnog rata brzo je propala.

– Ali tijekom posljednjih 20 godina Moskva je ostvarila velika ulaganja u njezinu obnovu.

– Rezultat je moderna i rastuća nova flota koja predstavlja jedinstvenu prijetnju NATO snagama.

U uvjetima današnje duboke krize ukupnih američko-ruskih odnosa, vrlo zanimljivu vojnu analizu objavio je medij Business Insider u autorskom članku svog novinara Benjamina Brimelowa, koja se odnosi na snažnu modernizaciju ruskih pomorskih snaga koje su već sada dostigle točku koja zabrinjava Pentagon i NATO savez.

Spomenuti medij navodi kako je primaran ruski interes u Putinovoj eri bila izgradnja uglavnom malih brodova – poput korveta i fregata opremljenih krstarećim raketama koje daju prednost nad NATO-ovim velikim brodovima, kao i podmornice koje mogu uništiti američku flotu. Američko mornaričko zapovjedništvo nadgleda širenje sposobnosti i ruske podmorničke flote.

Analizirajući trenutačno stanje ruske mornarice, autor primjećuje njezinu uspješnu reformu od dolaska na vlast u Ruskoj Federaciji Vladimira Putina, uslijed čega se “pojavila moderna i neprestano rastuća flota, koja predstavlja jedinstvenu prijetnju za oružane snage NATO-a od strane Rusije.”
„Danas (ruska) mornarica pojačava svoje aktivnosti na Arktiku, proširuje svoju nazočnost u Africi i na Bliskom istoku, a također pomno prati NATO, putujući po Europi. Također napreduje na brojnim velikim brodograđevnim projektima”, navodi Brimelow.

Radi se o „impresivnim postignućima za rusku mornaricu“. Ona danas uključuje oko 360 brodova i plovila svih vrsta. Da bi se zamijenilo velike krstarice i razarače, došli su manji brodovi, spremni za modernu borbu – korvete i fregate.

“Danas Rusija uglavnom gradi podmornice i male brodove. Ovo je uglavnom flota koja ima za cilj zaštititi zemlju s velikom obalnom linijom, iako imaju određene mogućnosti za prebacivanje snaga izvan Rusije”, navodi viši savjetnik Centra za strateške i međunarodne studije, umirovljeni pukovnik Marine Corps Mark Kansian.

Objasnio je da su mali raketni brodovi projekta 22800 “Karakurt” i korvete projekta 20380 (20385) tipa “Straža” namijenjeni potpori većih fregata vođenim raketnim oružjem, poput “Admiral Gorškov” i “Admiral Grigorović”.

“Mnogi od tih brodova su manji i manje naoružani od brodova istog tipa iz zemalja NATO-a. Ali nova tehnologija i oružje, poglavito krstareće rakete Kalibr koje su puštene u opticaj 2015. godine, daju im prednosti”, naglašava Brimelow.

Projektil Kalibr, navodi se dalje, usporediv je s američkim projektilom Tomahawk. Težina raketne bojeve glave je 450 kilograma. Može pogoditi ciljeve na udaljenosti od 1.500 – 2.500 kilometara. Kalibr je više puta potvrdio svoje izvrsne performanse kada je lansiran s ruskih brodova i podmornica, najviše prema kopnenim ciljevima u Siriji. Raketa se također može koristiti za gađanje pomorskih ciljeva.
„Kao rezultat toga, Rusija danas ima obalnu mornaricu koja se temelji na desecima malih brodova s ​​raketama velikog dometa. Brodovi “prije Putinova razdoblja” također nastavljaju demonstrirati ​​zastavu mornarice širom svijeta, podsjećajući ga kako Rusija ostaje velika pomorska sila”, navodi se u članku.

U njemu se citira još jedan analitičar, Jeffrey Edmonds, istraživač iz Centra za pomorsku analizu.

“Rusi grade mnogo manjih brodova, ali ih opremaju precizno navođenim streljivom, a to je vrlo isplativo. Njihovi brodovi, na primjer, smješteni u Kaspijskom moru, mogu pogoditi ciljeve u Europi. Mnogi od ovih brodova prilično su mali, lako se grade i jeftiniji su”, izjavio je Edmonds.

Istodobno, analitičari jednoglasno primjećuju kako se “istinska snaga ruske mornarice, poput snage njezinog sovjetskog prethodnika, krije pod vodom”. Ruske podmornice danas uključuju 59 podmornica, uključno 12 nuklearnih podmornica s balističkim raketama, kao i devet nuklearnih podmornica s krstarećim raketama.

“Rusija (u izgradnji podmornica, op.GN.) nije pošla putem stvaranja jeftinijih, manjih alternativa. To je uglavnom zbog važnosti nuklearnog oružja za rusku vojnu doktrinu i uloge podmornica u lansiranju takvog oružja na cilj. Ruski vojni stratezi također vjeruju da su podmornice jedno od najboljih sredstava za uništavanje američke flote. Sa svoje strane, zapovjedništvo američke mornarice prima na znanje proširenje sposobnosti ruske podmorničke flote”, objavio je spomenuti medij.

Jezgra buduće ruske podmorničke flote bit će podmornice s balističkim raketama Project 955 Borey i podmornice krstarećih raketa Project 885 Yasen, koje postupno zamjenjuju svoje prethodnike. Smatraju se najboljim i prvoklasnim podmornicama, ni na koji način inferiornijim od NATO-ovih podmornica, navodi autor analize.

“Rusija sada u službi ima četiri nuklearne podmornice Borey i jednu podmornicu Yasen. Mornarica očekuje puštanje u rad 10 podmornica projekta Borey i najmanje devet jasena do 2030. godine”, zaključuje Business Insider.

Podsjećamo: do kraja 2021. godine ruska mornarica planira naručiti i dobiti šest novih podmornica (od kojih tri nuklearne), kao i dobiti potpuno moderniziranu tešku nuklearnu raketnu krstaricu projekta 1144 Orlan.

 

Komentari

komentar

You may also like