M. Stefanov: Njemačka će se intenzivno uključiti na istočnom bojištu

Mario Stefanov

Njemačka vojska u ratnoj pričuvi ima velik broj glavnih tenkova Leopard 1A5 i borbenih vozila Marder koji su povučeni iz naoružanja Bundeswehra i konzervirani, a trenutno se u postrojenjima Rheinmetalla nakon dekonzervacije obavlja njihov remont i priprema za što hitniju isporuku na bojište

Dok SAD i Velika Britanija ubrzano prazne skladišta svojih oružanih snaga i Ukrajini isporučuju najmodernije oružje, Njemačka se zagrijava.

Nakon nedavne samokritike njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera u stilu robijaša s Golog otoka, koji je ponizno priznao idejno skretanje i druženje s Rusima prije njihove invazije na Ukrajinu, Njemačka je počela isporučivati vojnu pomoć Ukrajini.

Užurbani radovi





Dok se zatvori puni krug ispovijesti i samokritika ostalih njemačkih političara i dok sobni starješina pripremi pokajnička pismena, Njemačka će valjda uspjeti nekako skupiti svoje konzervirano oružje, dekonzervirati ga, remontirati, oprati i poslati Ukrajini. A do tada možda rat i završi- nikad se ne zna.

Kako bilo, Njemačka punom parom priprema isporuku teškog naoružanja Ukrajini pa je u javnost puštena informacija da njemački vojnoindustrijski div Rheinmetall priprema za isporuku Ukrajini 88 tenkova Leopard 1A5 i 100 oklopnih borbenih vozila pješaštva Marder.

Na samom početku ruske invazije na Ukrajinu njemački građani, kao i političari, bili su podijeljeni u pogledu vojne potpore Ukrajini. Dobar dio njemačke politike i građani smatrali su da bi opskrba teškim naoružanjem i obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj mogla zemlju uvesti u rat. Danas se ukrajinski vojnici nalaze na obuci u Njemačkoj za rukovanje njemačkim samohodnim haubicama PzH 2000, koje su u pripremi za isporuku, a Rheinmetall obavlja remont prije isporuke na tenkovima Leopard i borbenim vozilima pješaštva Marder. U isporuci Ukrajini su i njemački samohodni protuzračni topovi Gepard, kalibra 35 mm.





Njemačka je dosad Ukrajini isporučila 2450 protutenkovskih bacača RGW 90, 1600 mina DM22 i 3000 protutenkovskih mina DM31.

Velik broj isporučenih raketnih bacača RGW 90 povećao je učinkovitost ukrajinskih snaga protiv ruskog oklopa. Inače RGW 90 je traženo protuoklopno oružje pa je tako 2008., nakon uvođenja u naoružanje Bundeswehra, uvedeno i u naoružanje oružanih snaga Slovenije. U siječnju 2013. belgijsko ministarstvo obrane također je kupilo RGW 90, a uveden je i u naoružanje Singapura i u velikim količinama u naoružanje izraelske vojske pod nazivom Matador.

Veliko pojačanje

Nalazi se i u naoružanju Meksika, Saudijske Arabije, Velike Britanije i Vijetnama.

RGW 90 namijenjen je uništavanju neprijateljskog oklopa i otpornih točaka na udaljenostima od 20 do 500 metara.

Njemački dužnosnici navode da će nakon isporuka tenkova Leopard 1A5 i borbenih vozila pješaštva Marder Njemačka postati od svih europskih država najveći isporučitelj vojne pomoći Ukrajini na području oklopnih vozila.

Njemačka vojska u ratnoj pričuvi ima velik broj glavnih tenkova Leopard 1A5 i borbenih vozila Marder koji su povučeni iz naoružanja Bundeswehra i konzervirani. Sada se u postrojenjima Rheinmetalla nakon dekonzervacije obavlja njihov remont i priprema za isporuku. Dio Mardera 1A3 koji će biti isporučeni Ukrajini još se nalazi u postrojbama njemačke vojske. Bundeswehr trenutno u svom naoružanju ima ukupno 710 borbenih vozila pješaštva na gusjenicama, i to 305 Mardera 1A3 i 1A4, 71 Marder 1A5 i 334 potpuno nova borbena vozila pješaštva Puma.

Tenk Lepoard 1A5 usavršena je verzija prvog njemačkog poslijeratnog tenka Leopard 1 koja je uvedena u naoružanje Bundeswehra 1965. Leopard 1 razvila je kompanija Krauss-Maffei Wegmann kako bi se za njemačku vojsku proizvela domaći tenk koji bi zamijenio dotad korištene američke M47 i M48 Patton. Prvi prototipovi tenka Leopard upućeni su 1963. na terenska ispitivanja u postrojbama njemačke vojske, a prvi serijski primjerci u postrojbe su uvedeni 1965. Početkom 80-ih pokrenuta je modernizacija Leoparda 1 ugradnjom modernijeg sustava za kontrolu vatre i boljeg sustava za noćno promatranje. Modifikacije su rađene u više verzija, a Leopard 1A5 završna je verzija koja je dobila i dodatne oklopne ploče. Prvi Leopardi 1A5 isporučeni su 1987. i godinama su se zadržali u naoružanju Bundeswehra.

Vrhunski ratni stroj

Zamijenili su ih tenkovi Leopard 2 potpuno nove konstrukcije proistekle iz zajedničkog razvoja s Amerikancima, nakon čega su se američki stručnjaci odlučili za razvijanje svoga tenka Ambrams, a njemački za razvoj i proizvodnju Leoparda 2 koji su dobili topove od 120 mm, kao i američki M1 Abrams.

Tenkovi Leopardi 1A5 koji trebaju biti isporučeni Ukrajini naoružani su poznatim i diljem svijeta raširenim topom 105 mm L7A3, koje je razvila britanska tvrtka Royal Ordnance.

Top je poluautomatski, dakle nakon opaljenja sam izbacuje čahuru. U Leopardu je smješteno 60 granata od kojih se 42 nalaze u tijelu tenka, a 18 u kupoli. Uz top je koaksijalno postavljena i strojnica 7,62 mm za koju tenk može ukrcati oko 5500 metaka. Većina današnjih tenkova ima kalibar topa 120 ili 125 milimetara, tako da je vatrena moć tenkova koji će biti isporučeni Ukrajini manja od razine suvremenih tenkova. No za potrebe borbe protiv ruskih oklopnih vozila pješaštva BMD i BMP koji masovno koriste ruske snage, kao i borbenih vozila pješaštva na kotačima BTR-80 i BTR-90, top tenka Leopard 1A5 je više nego dovoljan. Vrlo je vjerojatno da Leopard 1A5, bez obzira na manji kalibar topa, može u izvjesnoj mjeri parirati većini ruskih tenkova koji se koriste na ukrajinskom ratištu.

Borbena vozila pješaštva Marder 1A3 naoružana su automatskim topovima kalibra 20 mm, proizvođača Rheinmetall. Uz taj top je koaksijalno ugrađena i poznata strojnica MG3, kalibra 7,62 mm. Na desnoj strani kupole Mardera nalazi se lanser protuoklopnih vođenih raketa “Milan”, na kupoli je jedna raketa spremna za ispaljivanje, a šest se još uobičajeno nosi unutar vozila. Najnovija generacija projektila “Milan” imam maksimalni domet do 3000 metara. Isporukom njemačkog naoružanja narast će borbena sposobnost ukrajinske vojske.

Problem s održavanjem

No isporukama oružja iz gotovo svih zemalja članica NATO-a u različitim kalibrima stvorit će se i veliki logistički problemi koje će vodstvo ukrajinskih snaga morati rješavati. U sastavu ukrajinske vojske naći će se raznovrsno oružje koje koristi različito streljivo, veći broj različitih protuoklopnih i protuzračnih sustava, topništvo različitih kalibara i vrsta streljiva. Kada se baci pogled na popis onoga što se isporučuje ukrajinskoj vojsci, osim vatrene moći, može se jasno vidjeti uistinu velik problem održavanja i korištenja tolikog broja različitih oružnih sustava.

Komentari

komentar

You may also like