M. Stefanov: Zbog sankcija, održavanje ruskog oružja noćna je mora

Mario Stefanov

Problemi koji će za sve korisnike ruskog naoružanja i vojne opreme zbog uvedenih sankcija prema Rusiji u sljedećim mjesecima nastupiti za Indiju kao najvećeg pojedinačnog korisnika ruskog naoružanja predstavljat će velik izazov, ali istovremeno i poticaj za daljnji i ubrzani razvoj domaće vojne industrije

Zbog uvođenja sankcija Rusiji, ruski vojnoindustrijski kompleks našao se praktički blokiran u svojim poslovima s inozemstvom. Održavanje ruskog naoružanja i vojne opreme u naoružanju drugih država postaje prava noćna mora. Gotovo je nemoguće provesti remonte koji bi se trebali obaviti u Rusiji, pribavljanje pričuvnih dijelova je otežano ili gotovo onemogućeno, a postala je upitna i djelatnost ruskog tehničkog osoblja izvan teritorija Ruske Federacije.

Indija, kao najveći pojedinačni uvoznik i korisnik ruskog naoružanja, našla se u nezavidnoj situaciji. Problemi s održavanjem i nabavkom pričuvnih dijelova posebice su pogodili indijsko ratno zrakoplovstvo.

Sekundarno djelovanje





Dužnosnici u indijskom obrambenom sektoru, prenosi India Times, izražavaju sve veću zabrinutost zbog upitne sposobnosti ruskih tvrtki da u uvjetima sankcija i dalje osiguravaju stalnu opskrbu pričuvnim dijelovima za indijsko ratno zrakoplovstvo. Indijski izvori navode da je trenutno u indijskim remontnim postrojenjima dovoljno pričuvnih dijelova za borbene zrakoplove ruskog porijekla, prije svega za Sukhoi SU-30MKI koje po ruskoj licenciji proizvodi indijski koncern HAL ikoji predstavljaju okosnicu i najbrojnije zrakoplove indijskog zrakoplovstva.

Iako ih Indija proizvodi u svojim pogonima, iz Rusije se uvozi velik broj komponenti za taj borbeni zrakoplov, a time u kasnijoj eksploataciji i veliki broj pričuvnih dijelova. No postavlja se pitanje što će se dogoditi kada se nakon nekoliko mjeseci zalihe iscrpe i hoće li Rusija moći isporučiti potrebnu opremu nužnu za održavanje operativne sposobnosti tih borbenih zrakoplova.

Indijski stručnjaci predviđaju da će se, dugoročno gledano, ruski dobavljači vjerojatno suočiti s preprekama u ispunjavanju svojih obveza prema indijskom ratnom zrakoplovstvu ne samo zbog primarnog, nego i mogućeg sekundarnog djelovanja sankcija. Uz to, prema indijskim izvorima, dio sklopova potrebnih za zrakoplove SU-30MKI, koje isporučuje Rusija kao proizvode svoje vojne industrije, sadržavaju komponente zapadnoga porijekla, što će najvjerojatnije zaustaviti proizvodnju i isporuku tih dijelova jer ruske tvrtke neće moći pribaviti sporne komponente. Predviđa se da će najveći izazov biti u opskrbi elektronikom ruskog porijekla.





Kad je riječ o sirovinama i komponentama potrebnima za motore borbenih aviona, Rusija je samodostatna, ali problem se javlja kod elektronike koja sadržava dosta komponenti dobavljača izvan Rusije.

Ubrzana modernizacija

Takva situacija upućuje Indiju na ubrzavanje daljnjeg razvoja vlastite vojne industrije i modernizacije flote borbenih aviona SU-30MKI sustavima indijske proizvodnje. Situaciju olakšava činjenica da Indija desetljećima razvija svoju zrakoplovnu industriju okupljenu oko zrakoplovnog diva HAL (Hindustan Aeronautics Limited) osnovanog davne 1940. godine, koji je od tada proizvodio više tipova borbenih aviona i helikoptera vlastite konstrukcije, a dio na temelju stranih licencija.

HAL je, tako, po britanskoj licenciji proizvodio lake borbene zrakoplove Folland “Gnat”, koji su se u Indiji nazivali “Ajeet”. Također je u velikom broju po sovjetskoj licenciji HAL proizvodio razne verzije borbenih aviona MiG-21.

Za indijsko ratno zrakoplovstvo na temelju vlastitog razvoja proizvodio je borbene avione HF-24 “Marut”, a danas HAL proizvodi borbene avione “Tejas” koji se postupno, usporedno s nabavkom zapadnih borbenih aviona, uvode u naoružanje indijskog zrakoplovstva.

Indijska zrakoplovna industrija prije nekoliko godine pokrenula je opsežnu modernizaciju borbenih aviona SU-30MKI ugradnjom komponenti indijske proizvodnje, uključujući radar, usavršeni kokpit i računalo za kontrolu leta. Nakon početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, ova modernizacija, koja se bazira na ugradnji sklopova i sustava indijske proizvodnje, sada se ubrzava zbog mogućih problema nabavke ruskih pričuvnih dijelova i održavanja koje su radile ruske tvrtke. Indijski politički vrh odlučio je uložiti dodatna sredstva u modernizaciju aviona SU-30MKI s osloncem na indijsku vojnu industriju i remontne kapacitete. Osim nabavke novih borbenih zrakoplova sa zapada za indijsko ratno zrakoplovstvo i mornaričku avijaciju, težište je ipak usmjereno na modernizaciju i održavanje u operativnoj sposobnosti velike flote SU-30MKI.

Spašavanje flote

Indijsko zrakoplovstvo u ovom trenutku ih ima čak 272 i oni su najbrojniji avioni u sastavu zrakoplovstva. U planiranoj modernizaciji koja se sada ubrzala u svaki od tih zrakoplova treba ugraditi 44 nova sustava indijskoga porijekla i njima zamijeniti ruske dijelove i sustave. Modernizaciju predvodi tvrtka HAL i Bharat Electronics.

Indijski stručnjaci navode da je spašavanje flote SU-30MKI koja je ugrožena zbog upitnosti nabave ruskih pričuvnih dijelova u budućnosti, unatoč planiranim nabavama borbenih aviona sa zapada, ključna zadaća indijskog zrakoplovstva i industrije u ovome trenutku. Nije riječ samo o mogućem nedostatku pričuvnih dijelova ruskog porijekla nego i o činjenici da su avioni SU-30MKI gotovo dva desetljeća u službi indijskog zrakoplovstva i njihova nadogradnja bila bi potrebna i neovisno o mogućim problemima s ruskim dijelovima. Prema indijskom zrakoplovnom stručnjaku Angadu Singhu, globalni standardi vojne i zrakoplovne tehnologije znatno su se promijenili u tih 20 godina od kada se SU-30 nalaze u indijskom naoružanju, ali je narasla i indijska sposobnost proizvodnje i održavanja sofisticirane zrakoplovne tehnike. U svakom slučaju, indijski SU-30MKI umjesto ruskog radara trebali bi dobiti indijski AESA za koji se očekuje da će znatno poboljšati borbenu sposobnost SU-30 i održati ih u naoružanju. No kako se u SU-30MKI ugrađuju ruski motori, ovisnost o ruskim dobavljačima se nastavlja, kao i zabrinutost da će oni zbog sankcija biti onemogućeni u svojim isporukama.

S održavanjem flote SU-30MKI Indija je i ranije imala problema zbog loše opskrbe potrebnim pričuvnim dijelovima. Korištenje i održavanje SU-30MKI je skupo, između ostalog i zbog visoke stope otkazivanja sustava kao što su motori, radari, elektronika, pa i projektili – izjavio je još 2017. godine indijski umirovljeni zrakoplovni maršal Vinod Kumar Narang. Indijsko ratno zrakoplovstvo nikada nije bilo pretjerano zadovoljno tim borbenim zrakoplovom. Također su i troškovi proizvodnje tog tipa aviona bili visoki.

Više izvora

Problemi koji će za sve korisnike ruskog naoružanja i vojne opreme zbog uvedenih sankcija prema Rusiji u sljedećim mjesecima nastupiti za Indiju, kao najvećeg pojedinačnog korisnika ruskog naoružanja, predstavljat će velik izazov, ali istovremeno i poticaj za daljnji i ubrzani razvoj domaće vojne industrije, kao i motiv za okončanje pregovora s europskim i američkim proizvođačima naoružanja i vojne opreme koji su u ovom trenutku u tijeku. Indija će i u budućnosti koristiti rusku vojnu tehniku, no oslanjanje na više izvora ostat će strateška orijentacija. Pritom se može očekivati da će težište opremanja u sljedećem razdoblju biti na europskim i američkim proizvođačima.

 

Komentari

komentar

You may also like