Z. Meter: Ruske snage prodrle u Nikolajevsku regiju. Je li u opasnosti i Odesa?

Zoran Meter

Ukoliko bi ruske snage osvojile Nikolajev bio bi im praktički otvoren put prema Odesi, ključnoj i najvećoj ukrajinskoj crnomorskoj luci. … Ruski mediji posljednjih tjedana ukazuju na povećan vojni angažman na ruskoj strani i proruski orijentiranih pripadnika lokalnog stanovništva u Harkovskoj regiji i zauzetim teritorijima na jugu Ukrajine, gdje se u posebnim kampovima vrši i obuka tamošnjih dragovoljaca – uključno i onih iz Odese

U Ukrajini se intenziviraju vojne operacije ruske vojske, što potvrđuju i ruski i ukrajinski medijski i vojni izvori. Ruska vojska, zajedno s postrojbama DNR i LNR, stigla je do administrativne granice Nikolajevske regije, priopćilo je novinarima rusko Ministarstvo obrane, a prenosi tamošnji državni medij RIA Novosti.
Tijekom ofenzive u smjeru Herson-Nikolajev u području Aleksandrovke, savezničke snage (tako Moskva naziva zajedničko djelovanje ruske vojske i proruskih snaga u Donbasu) uništile su postrojbe 28. mehanizirane brigade ukrajinske vojske, navodi se u izvješću MO RF.

“Pod kontrolu je stavljeno 36 četvornih kilometara teritorija regije. Oslobođeno je naselje Komsomolskoje, napredovanje u dubinu obrane neprijatelja u ovom smjeru iznosilo je tri kilometra. Uspostavljena je kontrola nad teritorijem Nikolajevske regije, površine 12 četvornih kilometara”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Rusi pred Nikolajevom

Ukoliko je ova vijest točna, ruska vojska došla je na svega 20-ak kilometara od administrativnog središta te regije – grada Nikolajeva (ukr. Mikolayiv), tj. on se sada nalazi u dometu i ruskog lakog topništva. Kako su još jučer navodili pojedini ruski vojni analitičari koji su ukazivali na ovu, tek danas objavljenu vijest, još uvijek nije jasno hoće li se nastaviti rusko napredovanje i prema samom Nikolajevu. Ono je s vojne točke gledišta sada moguće izvesti pravocrtno tj. direktnim prodorom na zapad – prema samom gradu, ili zaobilaženjem istog s njegove sjeverne i sjeverozapadne strane tj. odsijecanjem Nikolajeva od dubine ukrajinskog teritorija.

Ukoliko bi ruske snage osvojile Nikolajev bio bi im praktički otvoren put prema Odesi, ključnoj i najvećoj ukrajinskoj crnomorskoj luci. Pri tom smatram kako bi za tako nešto broj angažiranih ruskih snaga trebao bi biti puno veći od sadašnjeg s obzirom na snažnu prisutnost ukrajinske vojske na tom prostoru. On je i dalje na približno istoj razini kao i na početku ruske “specijalne vojne operacije”, kako je službeno naziva Moskva, i prema ruskim izvorima iznosi oko 150 000 vojnika, kojima treba pridodati i oko 60 000 vojnika iz regije Donbas tj. samoproglašenih država (koje su u međuvremenu priznale Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja) LNR i DNR.

Kampovi za obuku lokalnih proruskih dragovoljaca

Ruski mediji posljednjih tjedana ukazuju i na povećan vojni angažman na ruskoj strani i proruski orijentiranih pripadnika lokalnog stanovništva u Harkovskoj regiji i zauzetim teritorijima na jugu Ukrajine, gdje se u posebnim kampovima vrši i specijalna obuka tamošnjih dragovoljaca – uključno i onih iz Odese.

Vratimo se opet današnjoj medijskoj konferenciji ruskog MO. Osim navedene vijesti, objavljeno je i kako združene ruske snage uspješno razvijaju ofanzivu iz smjera Donjecka, gdje se dovršava zauzimanje grada Marinke, čiji je više od 75 posto već stavljeno pod ruski nadzor, javlja RIA Novosti.
Također se nastavljaju ruske akcije okruženja grupacije ukrajinske vojske u zoni grada Avdiievke, a u zoni mjesta Kodema, južno od nje, elitna postrojba ukrajinske vojske, 214. bojna “Opfor”, blokirana je s tri strane i sustavno se uništava, priopćilo je rusko MO.
U području grada Bahmuta (njegov raniji naziv do 2014. i kojeg sada koristi Rusija bio je  Artemovsk), ruske i proruske snage napredovale su blizu naselja Zaitseva, važnog obrambenog uporišta za obranu tog grada. U blizini Andrijevke (Zaporoška regija) nanijeli su značajne gubitke 35. brigadi marinaca i 46. aeromobilnoj brigadi ukrajinske vojske, a u Hersonskoj regiji izbacili su ukrajinske snage iz sela Blagodatovka i obližnjih naselja, zaključuje se u priopćenju ruskog MO.

Otpor ukrajinske vojske i dalje snažan ali linije obrane ipak pucaju

Potvrda ovih informacija s ukrajinske strane nema, ali je tamošnji vojni vrh posljednjih dana medijski upozoravao na krajnje teško stanje s obzirom na jačanje ruskih vojnih operacija istodobno na više smjerova bojišnice koja je duga više od tisuću kilometara – od sjeveroistoka i grada Harkova (ukr. Harkiv) kojemu sada navodno prijeti i opasno opkoljavanje sa sjeverozapadne strane, do jugozapada tj. granice hersonske i nikolajevske regije.
Bez obzira na navedeno otpor ukrajinskih snaga i dalje je vrlo snažan i organiziran, a rusko napredovanje sporo i otežano. Međutim, barem u regiji Donbas, razvidno je ubrzano pucanje dosadašnjih vrlo čvrstih linija obrane na potezu Seversk-Soledar-Bahmut-Avdiivka (negdje se to odvija brže a negdje ide sporijom dinamikom) pa je samo pitanje vremena kada će se početi odvijati završne borbe za preostali dio tzv. DNR koji još nije pod nadzorom ruskih i proruskih snaga – i koji će uključivati borbe za dva glavna utvrđena aglomeracijska središta – gradove Slovjansk i Kramatorsk.

“Tvrdi orah” i kontroverze oko nužnosti daljnje obrane preostalog, malog dijela Donbasa

Ovaj posljednji, kako se očekuje od strane ruskih analitičara, trebao bi biti i “najtvrđi orah” s obzirom kako se upravo u Kramatorsku nalazi središte za sve vojne operacije ukrajinskih snaga u Donbasu još od 2014. godine, kao i činjenice da se u gradu nalaze snažne postrojbe ukrajinske vojske. Grad je, zapravo, prava – teško osvojiva tvrđava.
Hoće li Kijev gurnuti ukrajinske vojnike u sukob za obranu samog Kramatorska, koju sve više analitičara ali i samih Ukrajinaca smatra uzaludnom i nepotrebnom te preferiraju primarno očuvanje života ukrajinskih vojnika i vojnih resursa i njihovo raspoređivanje na druge bojišnice koje su u ovoj fazi rata od veće strateške važnosti za Kijev (spomenuti Nikolajev, Odesa i(li) Harkov) ostaje pitanje na koje ćemo doznati odgovor kada do borbi za Slovjansk i Kramatorsk dođe. Slično se pitanje postavljalo i uoči i tijekom nedavnih borbi za posljednja dva velika grada u LNR-u, Sjeverodonjecka i Lisičanska. Tada se, usprkos početnom snažnom otporu i ukopavanju ukrajinskih snaga u industrijskoj zoni ovog prvog, ipak dogodilo to da je glavnina ukrajinskih snaga bila povučena na zapad i najvjerojatnije raspoređena upravo na spomenutoj crti obrane koja je sada užarena i kojoj prijeti slom.

Vjerojatna opasna eskalacija sukoba

Kako sada stoje stvari s vojnog, a još više političkog gledišta, teško je da će uskoro doći do povoljnijeg ozračja za početak diplomatskog rješenja ukrajinskog sukoba ali i ukrajinskog pitanja u cijelosti. Jer ono se ne tiče samo vojnog stanja na terenu, već još i više i političkog statusa same Ukrajine (ili onog što će od nje na kraju ostati) u budućnosti, za što su neposredno zainteresirani (i naravno, suprotstavljeni) Moskva i Washington.
Prema predviđanjima brojnih analitičara, i ruskih i zapadnih, od uspostave mira puno je izglednija radikalizacija stanja na terenu i eskalacija krize, moguće i izvan granica te zemlje. Tome pridonosi i sve složenije stanje oko atomske centrale Zaporožje koje poprima i međunarodne dimenzije u smislu zabrinutosti od moguće nuklearne havarije uslijed vojnih djelovanja sukobljenih strana, ali i terorističke akcije poput ubojstva Darie Dugine u Moskvi, u nedjelju, za što je ruska sigurnosna služba FSB jučer i službeno okrivila Kijev i njegovu sigurnosnu službu SBU.

Komentari

komentar





You may also like