VOJNO STANJE U SIRIJI OD 6. DO 13. KOLOVOZA 2016.

U Siriji je 12. kolovoza poginuo još jedan ruski vojnik, čime je broj njihovih poginulih vojnika od 30. rujna prošle godine i početka vojne operacije ruskih zračnih snaga u Siriji dosegnuo brojku dvadeset.

Ruski zrakoplovi su tijekom prošlog tjedna djelovali po ciljevima islamističkih snaga u regijama Homs, Hama, Aleppo, Rakka, Damask i Idlib.

Strateški zrakoplovi ruskih zračnih snaga Tu-22M3, s teritorija Ruske Federacije poletjeli su u Siriju 8. i 11. kolovoza. Prvi dan izvodili su napade na ciljeve džihadista u regiji Homs smještenim u tamošnjoj pustinji, iako je baš toga dana najsloženije vojno stanje bilo na jugo-zapadu regije Aleppo. Tri dana kasnije šest ruskih strateških zrakoplova istog tipa izvršilo je napade na položaje „Islamske države“ u regiji Rakka, a između uništenih ciljeva ističe se tvornica za proizvodnju kemijskih otrova smještena na sjevero-zapadnim rubovima istoimenog grada – neformalne prijestolnice „IS“.

Sirijsko zrakoplovstvo prošlog tjedna djelovalo je u regijama Aleppo, Idlib, Hama, Homs i Damask.

Kopnene borbe:

Najsnažnije borbe vođene su na jugo-zapadu regije Aleppo, nakon što su 6. kolovoza borci saveza „Jaish al-Fatah“ uspjeli probiti blokadu istočnih dijelova grada, koji su vladine snage u okružju držale od 17. srpnja, te uspostaviti koridor. U tim borbama islamisti su uspjeli zauzeti i dio kompleksa dvaju vojnih učilišta na jugu grada. Nakon teških borbi i velikih gubitaka na obje strane, 7. i 8. kolovoza nastupilo je zatišje iskorišteno za pregrupiranje snaga. Kako se čini iz pokreta vojnih snaga i izjava pojedinih oporbenih čelnika, protuvladine snage za svoj su cilj postavile zauzimanje čitavog Aleppa u bliže vrijeme. Zapadni dijelovi grada koji su pod nadzorom vladinih snaga u tom su se trenutku našli u potpunoj blokadi.





Sirijski vojni izvori izvjestili su, kako su vladine snage 7. kolovoza uspjele djelomično popraviti svoj položaj i na taj dan su u potpunosti nadzirale prostor zrakoplovne akademije, 70 posto teritorija topničke akademije i 30 posto teritorija akademije za naoružanje.

Istodobno je uski koridor kroz četvrt Ramusi prema istoku Aleppa ostao u rukama islamista, ali je od 8.8. po njemu intenzivno djelovalo rusko zrakoplovstvo.

Tijekom pregrupiranja vladinih snaga u jugo-zapadnom dijelu regije Aleppo, u taj su prostor prebačene dodatne postrojbe libanonskog Hezbollaha i specijalne snage sirijske vojske „Tigrovi“. Jedna od prispjelih verzija navodi, kako jedan od glavnih ciljeva ofanzive „Jaish al-fath“ nije bilo samo deblokiranje istočnog Aleppa, već izvlačenje tamo nazočne velike grupe turskih obavještajnih časnika ali i onih iz niza Zapadnih država.





Sirijska vojska je do 9.8. poslje snažnih borbi iznova uspjela uspostaviti potpunu blokadu gradskih četvrti koje su pod nadzorom protuvladinih snaga. Uspjele su presijeći uski koridor uspostavljen nekoliko dana ranije od strane islamističkih snaga (kroz četvrt Ramusi). Međutim, u blokirane djelove grada Turska je već uspjela dostaviti velike količine američkog naoružanja.

Bez obzira na sve, vladine snage su u posljednjih deset dana uspjele odbiti sedam velikih napada džihadističkih postrojbi na jugo-zapadu regije Aleppo, pričemu je poginulo oko 2,2 tisuće islamističkih boraca.

12. kolovoza vladine snage su odbile napad postrojbi „Jaish al-fath“ na južne kvartove Aleppa.

Na sjeveru regije Hama 8.8. vladine snage zauzele su taktički važno naselje Markaba i područje Mazaw at-Tawina. Tu je sirijska vojska 11. kolovoza iz gradova Qabazin i Zankahiya izbacila postrojbe „Islamske države“, usmrtivši 25 njihovih boraca.

Na sjeveru regije Latakija sirijska vojska se iz zapadnog smjera približila gradu Kinsiba smještenom u blizini granice s Turskom. 9. kolovoza njezine snage su zauzele tvrđavu Tubal i utvrdu Shillif te okolne planinske vrhove. Do kraja dana sirijska je vojska grad Kinsibu zauzela u cjelosti, čime im je postala otvorena cesta prema regiji Idlib koja je u potpunosti pod nadzorom islamističkih snaga.

U regiji Damask, na lokaciji Istočna Guta, do 10. kolovoza vladine su snage od postrojbi „Jaish al-islam“ oslobodile grad Shifuniya.

U zapadnom dijelu regije As-Suweida, 9.8. sirijska vojska odbila je napad islamista na zrakoplovnu bazu „At-Taala“ pričemu je poginuo veliki broj napadača.

U regiji Homs 11.8. vladine snage odbile su napad boraca na njihove položaje blizu sela Ar-Raihaniya, smještenog 12 kilometara od regionalnog središta Homs.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like