Z. Meter: Crveno more, nova zona sukoba: Rusi grade pomorsku bazu

Američko vojno zapovjedništvo, prvi put nakon 13 godina, poslalo je svoje vojne brodove u crvenomorsku luku Port Sudan. U ponedjeljak, 1. ožujka, tamo je stigao raketni razarač USS Winston S. Churchill (DDG 81) iz američke 5. flote, naoružan navođenim raketama, prateći amfibijski desantni brod USS Carson City koji je tamo uplovio 24. veljače. Delikatnost ovoj situaciji daje činjenica da je u taj isti Port Sudan 28. veljače uplovila i glavna fregata ruske Crnomorske flote „Admiral Grigorovich“ iz Projekta 11356R, opremljena suvremenim brodskim raketnim sustavom “Kalibr-NK” s visoko preciznim krstarećim raketama dometa 2500 kilometara.

Ruska fregata i američki razarač stavljeni su na različite vezove, svega kilometar udaljeni jedan od drugoga. Nemaju međusobni vizualni kontakt jer ih razdvajaju brojni skladišni prostori i spremnici. Ruski brod usidren je s unutarnje, a američki s vanjske strane mola što je itekako simbolično s obzirom da Washington po pitanju suradnje s Kartumom sada kasni za Moskvom.

Pozivu američkih ratnih brodova prethodio je sastanak u Sudanu 25. i 27. siječnja između predstavnika sudanske vojske, američkog veleposlanika i zamjenice Afričkog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država (USAFRICOM) i direktorice obavještajne službe kontra-admiralicom Heidi Berg.

Spomenuti američki razarač još je 10. kolovoza 2020. napustio mornaričku bazu Norfolk, u Virginiji,  radi izvršavanja zadataka vezanih uz održavanje sigurnosti na moru i osiguravanje slobode plovidbe na najvažnijim plovnim putovima. Proputovavši nekoliko desetaka tisuća