Z. Meter: Odustaje li Njemačka od Sjevernog toka 2 ili je stvar ipak potpuno drukčija?

Sadašnja njemačka vlada na odlasku, kroz nadležno Ministarstvo energetike, zapravo je riješila sve brige za nadolazeću vladu vjerojatnog budućeg kancelara Olafa Scholza. Naime, to je ministarstvo nedavno objavilo svoj službeni stav kako plinovod Sjeverni tok 2 ne šteti njemačkoj energetskoj sigurnosti i dostavilo ga gore spomenutom regulatoru kao konačan stav savezne vlade. Drugim riječima ona je projektu dala „zeleno svjetlo“.

Buduća vlada (a koalicijski sporazum o njoj mogao bi se donijeti već za tjedan dana, čime bi ona i konačno mogla biti formirana 12. prosinca) nakon tog dokumenta nadležnog ministarstva nema više potrebe za razmatranjem tog „škakljivog“ pitanja, što je za nju bolje s obzirom da koalicijski partneri o njemu imaju posve različite stavove i ako bi se u tu „mrežu zapetljali“ vlada se ili ne bi mogla formirati ili bila krajnje nestabilna što si Berlin u ovom geopolitičkom trenutku ne može i ne želi priuštiti. Drugim riječima, aktualna vlada kancelarke Angele Merkel budućoj je vladi dala lijep Božićni poklon.

Ovo potvrđuje i jučerašnja odluka njemačkog regulatora BNA da u proces certifikacije Nord Stream 2 AG uključi i ukrajinski “Naftogaz” i “Operatera ukrajinskog plinskog transportnog sustava”, što su ovi već dugo tražili, smatrajući kako će na taj način spriječiti izdavanje uporabne dozvole. Ali najvažnija stvar u toj odluci njemačkog regulatora je ona da ukrajinske tvrtke prigodom odlučivanja neće imati pravo veta. Prevedeno na dobri stari hrvatski jezik, moći će izraziti svoje izdvojeno mišljenje, bez mogućnosti utjecaja na donošenje konačne odluke.

Svaka čast Ukrajini, ali Njemačkoj je, zapravo, ispod časti da neka zemlja, prepuna svojih dubioza i proturječja, a k tome i nije članica EU, odlučuje o njenoj energetskoj strategiji i govori što ona smije a što ne smije činiti.

Dakle, jasno je slijedeće: Njemačka želi