Z. Meter: Putinova prijetnja postala stvarnost: Rusija zaustavlja isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj

Rusija je počela s praktičnim ostvarivanjem svojih energetskih prijetnji na tlu EU. Verbalnim akrobacijama je, dakle – došao kraj! Počela je nova “velika igra” u kojoj oni koji ne znaju pravila nemaju baš nikakve šanse. A pravila znaju samo malobrojni i privilegirani.

Naime, nakon što je predsjednik te zemlje Vladimir Putin krajem ožujka uredbom objavio da će zapadni (europski) kupci ruskog plina isti od 1. travnja morati plaćati u rubljama, brojne zemlje EU, kao i Europska komisija, zauzele su stav da je takva odluka neprihvatljiva, jer nije utemeljena na postojećim ugovorima u kojima nema opcije plaćanja plina u ruskoj nacionalnoj valuti. Putin je, međutim, jasno kazao kako je stvar, gledano iz ruske perspektive, vrlo jednostavna: onaj tko ne bude plaćao u rubljama neće dobiti plin.

Putin se pri tom rukovodio činjenicom da su protiv ruskih financija, prije svega ruske središnje banke, nakon vojne intervencije u Ukrajini uvedene stroge zapadne sankcije, zbog čega Rusija dobivene eure i dolare zapravo ne može koristiti te joj postaju bezvrijedni (zbog sankcija protiv ruske središnje banke Moskva čak ne može plaćati prispjelu ratu vanjskog duga, iako to sama želi i može učiniti u dolarima koje ima ali joj brani Washington i zbog čega joj, paradoksalno, prijeti stigma da ne može izvršavati svoje financijske obveze što joj može činiti velike teškoće u radu s inozemnim partnerima).

A što se tiče pridržavanja ugovora, zakona, pravila i svega sličnog – pa takve se „stvari“ posljednjih